Zari
ohodnotit

Místa [2k digital]

Další název:
Miesta
Rok:
2014
Délka:
108 minut
Premiéra v ČR:
18.9.2014
„Být mladý je nebezpečné. Příběh o lásce, ztrátě a pomstě“
Popis / Obsah / Info k filmu Místa



Příběh o lásce, ztrátě a pomstě. Dvěma devatenáctiletým klukům Adamovi (Vladimír Polívka) a Markovi (Jan Cina) je jejich rodiště těsné, zároveň ale moc nevědí, co si se svými životy počít. V tu chvíli do jejich světa vstupuje dcera místního prominenta Anna (Johana Matoušková) a vnáší do něj tajemství, napětí a touhu. Zdánlivě nudné a usedlé město před nimi začíná odhalovat temné spodní proudy.
Annin otec má navíc k dceři velmi ochranitelský vztah, a když se trojice zaplete do konfliktu ústícího v krvavou rvačku, usoudí, že přátelství jeho dcery s Adamem a Markem může být nebezpečné…
Místa jsou novým projektem tvůrců nejlepšího filmu roku 2010 Pouta. Děj se odehrává v 90. letech na malém městě, kde nelze dělat nic, ale zároveň i tak trochu všechno.

zdroj: CinemArt


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Místa



POZOR SPOILER

Dva kamarádi Adam a Marek si jdou sednout na střechu opuštěných budov. Pak jdou do hospody, kde je obsluha nahoře bez. Klukům se nelíbí chování jednoho Slováka k servírce, a tak jej vyzvou na souboj, ve kterém je Marek bit. Musí jej pomstít až ona servírka. To celé sleduje dívka Anna Kaiserová, dcera místního prominenta.

Druhý den se tentýž Slovák objeví na benzínce, kde pracuje Adam. Ten od něj nevezme peníze a trošku jej urazí. Pak jsou s Annou na výletě, kde se ona koupe a Marek skáče ze skály do vody. Večer jdou pařit, Anna se zruinuje a je jí nedobře. Ti tři spolu začnou kamarádit. Zdá se, že Marek víc. Pak jsou přítomni na jakémsi minivečírku, kde se setkají s Kaiserem. Ten je pozve k sobě, a tak se všichni ocitají u něj doma. Vypráví jim jak a co kdysi bylo a ukáže i staré fotky. Pak žádá Marek Adama o svolení, aby se mohl vyspat s Annou. Dostává je. Adam se silně opije v baru, kde se zastali oné číšnice a končí u ní v bytě. Ta jej ráno, když se probere, ihned použije na sex. Pak jedou opět oba kluci s Annou na fotbal, kde ona předává ceny. Po společném vystoupení v rádiu jdou podle Adamova plánu najít místo, kde byla pořízena jedna z fotografií. Byli na ní tři muži a jeden opodál jakoby ukřižován na stromu. Když se vracejí z místa zpět, Marek opět provokuje a vyvolá spor s místními. Všichni se rozeběhnou a Anna je těmi opilci zmlácena. Přijíždí pro ně až její otec. Anna pak mizí. On ji hledá a navštíví Adama i doma. Ten ji najde až v kostele, pak si u vody spolu užijí. Adam pak jde na sraz s Markem, když vidí poblíž projet auto Annina otce. Svého kamaráda na střeše už nenalézá. Teprve když pohlédne dolů, tak tam uvidí jeho mrtvolu. Po pohřbu se setkává s Annou, které sdělí to, co viděl. Poté je Kaiserem jat a odvlečen do garáže. Vystrašeného k smrti jej Kaiser propouští. A tak mu Adam trošku upraví jeho auto a on má těžkou autohavárii, po které bojuje v místní nemocnici o život. Pak se znovu setkají. Anna, její otec i Adam. Ovšem za zcela jiných okolností.


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Místa



Po politickém thrilleru Pouta (2010) s tématem moci příslušníků Státní bezpečnosti a bezmoci jejích obětí během normalizace, natočil obdobný tvůrčí tým v čele s režisérem Radimem Špačkem, scenáristou Ondřejem Štindlem, kameramanem Jaromírem Kačerem a producentem Vratislavem Šlajerem snímek Místa. Tentokrát se jedná o milostný příběh trojice mladých lidí, odehrávající se v devadesátých letech a postihující tehdejší dobovou atmosféru ve fiktivním průmyslovém městě Černá Skála v někdejších Sudetech. Nesmělý mladík Adam a jeho výřečný kamarád Marek se poflakují v jakémsi bezčasí a příliš si nevědí rady sami se sebou. Podobně je na tom i jejich vrstevnice Anna, dcera zdejšího mafiánského podnikatele Kaisera, která trpí otcovou všemocnou ochranitelskou rukou. Zdánlivá bezstarostnost a nevinná revolta však postupně ustupují před tlakem událostí, jež přinášejí několik tragédií. Tou první je nečekaná Markova smrt, tou druhou je Adamova impulzívní a právně nepřípustná pomsta. Do děje vstupují i mezigenerační vztahy, ovlivněné historickými událostmi. Adamův otec je opilec, který neunesl tíhu socialistické existence, zatímco mladíkův děda byl zjevně dodnes nepoučeným zastáncem i vykonavatelem bolševických „pořádků“. – Tvůrci sázejí zejména na neotřelé herecké představitele, kteří zaujmou svou autentičností, a na zajímavý výběr lokací. Oproti přesně zakotveným Poutům s „velkým tématem“ zde ovšem vystupuje do popředí určitá bezradnost a schematičnost příběhu podle přiznaného „westernového“ vzorce. Projevuje se to i v místy až příliš literárně znějících dialozích.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2014


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Místa



Dvěma devatenáctiletým klukům je jejich rodiště těsné, a zároveň moc nevědí, co dál. V tu chvíli do jejich světa vstupuje dcera místního prominenta Anna a vnáší do něj tajemství, napětí a touhu. Zdánlivě nudné a usedlé město před nimi začíná odhalovat temné spodní proudy. Místa jsou novým projektem tvůrců nejlepšího filmu roku 2010 Pouta. Děj se odehrává v 90. letech na malém městě, kde nelze dělat nic, ale zároveň i tak trochu všechno. Drama o lásce, ztrátě a pomstě.
FFF 2014


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Místa



Variace příběhu o dospívání, zasazená do českého maloměsta devadesátých let. Pod slupkou ospalé usazenosti a nudy tu pracují síly paměti – lidí i míst. Hlavní hrdina a vypravěč je poprvé naplno konfrontován s pocity lásky, ztráty a zrady. Dvěma devatenáctiletým klukům, Adamovi a Markovi, je jejich rodiště těsné, zároveň moc nevědí, co by se svými životy dělali. Postupně se před nimi odhalí temné proudy, které pod nudně usedlým povrchem města existují. Do jejich světa vstoupí dcera místního prominenta Anna, vnese do něj tajemství a napětí, touhu. Annin otec má k dceři velmi ochranitelský vztah a když se trojice zaplete do konfliktu ustícího v krvavou rvačku, získá pocit, že přátelství jeho dcery s Adamem a Markem může být nebezpečné. Trojice plánuje útěk z města, Adam ale nachází Marka mrtvého. Je přesvědčený, že za smrtí stojí otec Anny a rozhodne se pro pomstu.

produkce filmu


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
V bouři (U oluji)

V bouři
U oluji

Naposled navštívené:
V bouři (U oluji)

V bouři
U oluji