Zari
ohodnotit

Milovaný nepřítel

Beloved Enemy

Žánr:
Rok:
1936
Délka:
90 minut
„Láska je silnější než všechny plány politiků. Milostné drama mladé Angličanky a vůdce irských vzbouřenců.“
Popis / Obsah / Info k filmu Milovaný nepřítel
Děj filmu byl čerpán z tehdy nedávných zápasů Irska za svobodu proti Anglii. Irští vlastenci vedou svůj revoluční zápas pumami a politickými vraždami. Ale vedle fanatiků jsou mezi nimi také rozumní lidé, kteří se neváhají dohodnout s mocnou Anglií. Chtějí totiž dosáhnout od ní alespoň dílčích ústupků a pak zajistit vlasti mír. Jejich vůdcem a vůdcem spiklenců vůbec je mladý muž, inteligentní, odvážný a obratný jako Robin Hood, ale také tak chladně uvažující, unikající svým nepřátelům z nebezpečných situací, mnohdy takřka beznadějných.

Hraje ho Brian Aherne, sympatický vlasteneckým zápasem, v milostných scénách ovládající citové vzrušení. Mladý revolucionář se totiž zamiluje do hezké dcery anglického diplomata, čímž se zápas národa slučuje s dramatickou zápletkou osudů obou mladých lidí, když Angličanka Irčanovu lásku začne opětovat.

Hraje ji Merle Oberonová, která měla pro svou úlohu zvlášť výraznou hru očí, čehož režie samozřejmě často využívala záběry zblízka na její pěknou tvář.Mladá Angličanka zastupuje uprostřed nenávisti a bojů živel lásky a shody a své vítězství platí těžkou obětí osobního štěstí. Film svou ideou zápasu za svobodu národa byl tehdy našim divákům blízký, měl řadu vzrušujících scén a tu přednost, že nikde nenanáší na lidské povahy obou stran jednostranné barvy, a proto je činí tak lidsky pochopitelnými i v jejich extrémech. Film se mohl pochlubit jedinečnými záběry kamery, zejména pak v pohledech na zamlžené pobřeží.


Autor: Asmodej

Popis / Obsah / Info k filmu Milovaný nepřítel
V roce 1920 irští rebelové povstali proti britské okupaci Irska. Jeden z jejich vůdců se setkává s krásnou anglickou aristokratkou - a navzdory třídním, sociálním, kulturním i politickým rozdílům - se do sebe zamilují.


Autor: efCZa

Popis / Obsah / Info k filmu Milovaný nepřítel
Anglický velvyslanec lord Athleigh přijíždí s dcerou Helenou do Irska, aby zkoumal možnosti urovnání politických sporů. Ironií osudu se dívka zamiluje do vůdce vzbouřenců Dennise Riordana. Po odhalení milostného vztahu velvyslanec odjíždí zpět do Anglie a pod vlivem dcery se pokouší dohodnout s irskými vzbouřenci přijatelné příměří. Problémy v Irsku však mají hluboké a letité kořeny, které nevyřeší ani láska.

televizní program


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Pohádka z větrného mlýna (1996...

13:05 - 14:05

42 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

ČT2 - Tajemství královských paláců

13:10 - 14:00

37 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

NOVA - To ty nosíš smůlu, lásko (2023...

13:35 - 15:50

12 minut již uběhlo
123 minut zbývá do konce

Prima - Libovky Pepy Libického (2019) ...

13:00 - 14:10

47 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

Reklama