Zari
ohodnotit

Milionový závod

Rat Race

Další název:
Miliónové preteky (SK); Rat Race - Der nackte Wahnsinn; Wyscig szczurów
Rok:
2001
Délka:
112 minut
Premiéra v ČR:
11.4.2002
„Šest týmů, dva miliony dolarů. Pravidla? Žádná nejsou!“
Popis / Obsah / Info k filmu Milionový závod
Právník Nick, nešťastný rozhodčí Owen, mladí podvodníci Duane a Blaine, rozhádaná židovská rodina a ukecaný Ital, nemají nic společného, jen se ve stejnou dobu ocitli v Las Vegas a zcela náhodou získali pozvánku na soukromou recepci, kde jim bohatý a výstřední majitel hotelu nabídne účast v neobvyklém závodě. Musí se jakýkoli způsobem dopravit do Nového Mexika a ten, kdo bude první, si může ze schránky na nádraží vyzvednout dvoumilionovou výhru. I když jim takový závod připadá ponižující, pod různými záminkami se vydají na cestu.


Autor: 42611

Popis / Obsah / Info k filmu Milionový závod
Jerry Zucker se proslavil jako součást komediálního tria ZAZ, které tvořil s bratrem Davidem a Jimem Abrahamsem. Uznání později získal také jako producent a režisér "vážnějších" snímků (záhrobní love story Duch, kostýmní romance První rytíř). Milionovým závodem se po letech vrací k žánru situační komedie. Východisko vyprávění, jež je inspirováno klasickými "závodnickými" komediemi 60. let (Velké závody, To je ale bláznivý svět!), zacházejícími velkoryse s epizodickou vypravěčskou strukturou i s hvězdným hereckým ansámblem, tvoří nápad výstředního majitele kasina Sinclaira zorganizovat pro rozptýlení bohatých klientů bizarní závod.

O dva miliony dolarů se ovšem zbohatlíci neucházejí sami: sázejí na šest týmů, náhodně sestavených z hostů kasina. V nesourodém závodním poli má své místo židovská rodina, bratři-kriminálníci, upjatý advokát a půvabná pilotka vrtulníku, černošská matka a její pragmatická dcera, fotbalový rozhodčí a narkoleptický Ital. Cestu z Las Vegas do Silver City v Novém Mexiku, kde jsou peníze uložené v nádražní schránce, mohou týmy absolvovat jakýmkoli způsobem, takže se ke slovu postupně dostávají nejrůznější dopravní prostředky.

Náhoda, zlomyslný osud a soutěživost dostává protagonisty do nejrůznějších "nemožných" situací. Ty režisér se scenáristou Andym Breckmanem rozvíjejí svižně, úsporně a se smyslem pro černohumorný gag (např. konfrontace židovské rodiny s nacistickými symboly, balon zatížený dobytčetem). Tvůrci se naštěstí vyhýbají momentálně populárnímu kultu stupidity a fekálního humoru. Vznikl tak vtipný oddechový snímek, který si zaslouží pozornost již kvůli reprezentativnímu hereckému obsazení (John Cleese, Whoopi Goldbergová, Cuba Gooding, Jr., Jon Lovitz, Rowan Atkinson).


ZDROJ: Filmový přehled


Popis / Obsah / Info k filmu Milionový závod
• Cleese a Whoopi blázní a blázní.
V originále se dali dohromady komedianti Milton Berle a Mickey Rooney a vydali se na cestu za ukrytým pokladem, během níž byli docela vtipní.
Remake komedie Stanleyho Kramera To je ale bláznivý svět z roku 1963 natáčí nekorunovaný král parodií Jerry Zucker (Připoutejte se, prosím, Bláznivá střela). Před kamerou mu bude pobíhat partička hazardérů z Las Vegas, kteří se vsadí s majitelem jednoho z místních kasin, že dokáží najít dva miliony dolarů, které on pečlivě schoval.
Zuckerův herecký ansámbl sice vypadá hodně sympaticky, jenže od dob Monty Pythonova létajícího cirkusu už uplynulo docela dost vody a posledním dobrým filmem Johna Cleese byla Ryba jménem Wanda před dvanácti lety. Záležet bude i na tom, jak si Cleese padne do oka
s Whoopi Goldberg.
Total Film 2000/8/40

Autor/Zdroj: /Total Film


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama