Zari
ohodnotit
Popis / Obsah / Info k filmu Michelup a motocykl
Karel Poláček patří dnes už plným právem ke klasikům českého humoru; a jsem přesvědčen, že televize stejně jako film se k adaptaci jeho románů i jeho povídek budou znovu a znovu vracet, aby prostředky sobě vlastními, ale samozřejmě vždy duchu Poláčkova humoru odpovídajícími, připomínaly na příbězích lidí a lidiček figury směšných maloměšťáčků. Vždyť tak mnohé z jeho literární kresby postav stále přežívá do dnešních časů, kdy už tak rádi hovoříme o maloměšťáctví jako o něčem minulém. Také příběh účetního Roberta Michelupa z Prahy Karlína, pošetilého i omezeného sobce, hledajícího ve všem maximum výhod, stejně jako jeho aférka s motocyklem, posloužil Karlu Poláčkovi k propracování portrétu samolibého měšťáka, kterého i my, v pozměněných podobách, v méně vyhraněných situacích, ale základními typovými rysy znovu a znovu stejného, snad denně potkáváme s jeho směšným, mnohdy však díky naší shovívavosti a laskavosti úspěšným chytračením.

Obdivujeme na Poláčkově díle nejen způsob jeho vyjadřovacího stylu, ale i mimořádně pozoruhodnou znalost lidí a prostředí, do kterého jejich příběhy zasazoval. Karel Čapek o něm jednou řekl, že jeho umění je jednostrunné, avšak aby nebylo omylu, okamžitě doplnil, že Poláčkova jednostrunnost spočívá v tom, že tento autor „si vybírá vždy jen jeden úsek skutečnosti, ale ten popíše pak do největší hloubky a s největší zevrubností, takže čtenář si může být jist, že se dovídá o věci všecko, co jen věděti lze."

Duchu humoru Karla Poláčka, i duchu jeho výrazové osobitosti, kterou určuje nejen způsob jeho práce se slovem a se stavbou dialogů odpozorovaných z hovorového jazyka jeho postav, se snahou být stejně svěží a bystrý v postřehu, se pokouší být vedena i úprava Michelupa a motocyklu, kterou připravil pro Čs. televizi Jaroslav Beránek. Stejně tak režisér Ludvík Ráža se rozhodl nezůstat nic dlužen Poláčkově literární pověsti, která říká, že tento autor patří mezi ty nemnohé spisovatele, nad jejichž knihami se lidé vždy hlasitě smějí — i když už je čtou po několikáté. Režisérova snaha v tomto směru je vždycky ovšem závislá na hercích a jejich vztazích k hraným postavám. V případě televizní inscenace Michelupa a motocyklu, to jsou mimo jiné herci Čestmír Řanda, Jaroslava Adamová, Vlasta Chramostová, Martin Růžek, František Kovářík, Gustav Nezval a další.

[J.T.] Televize: Michelup a motocykl. Květy. 1972, roč. 22, č. 33, s. 41. [upraveno]


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Knights of Badassdom

Knights of Badassdom
Knights of Badassdom

Naposled navštívené:
Knights of Badassdom

Knights of Badassdom
Knights of Badassdom