Cerven
ohodnotit

Metráček

Rok:
1971
Délka:
77 minut
Premiéra v ČR:
3.3.1972
„Metráček je hloupá přezdívka. Copak může být šampionkou ve vrhu koulí Twiggy?“
Popis / Obsah / Info k filmu Metráček



Žákyně deváté třídy Jitka Pažoutová trpí svou nadváhou a neobratností. Největším utrpením pro ni jsou hodiny tělocviku, vedené sympatickým tělocvikářem Bohouškem. Jedinou výjimkou je vybíjená, kde sice není příliš úspěšná v chytání míče, zato její střely jsou nechytatelné dělovky. Nikdo netuší, že trénuje doma ve sklepě, kde se trefuje míčem do zdi, na níž je Bohouškovo jméno. Jitka se ve třídě sblíží s nejhorším žákem Liborem Březinou, přezdívaným Lišák, který trpí svízelnými rodinnými poměry. Díky tajnému tréninku ve sklepě se Jitka tak zlepší, že ji Bohoušek vybere do družstva pro blížící se turnaj mezi školami. Hned při prvním zápasu ji sympatický mladík z publika označí přezdívkou Metráček, což ji tak dopálí, že do hry vloží veškerý vztek a výrazně přispěje k vítězství v turnaji. Honza Koubek, který ji urazil, se jí po zápasu omluví a navrhne jí, aby zkusila v atletickém oddílu vrh koulí. Jitka to zkusí, a přestože nemá styl, hází daleko a je odhodlaná se sportu opravdu věnovat. Začne se s Honzou scházet, ale když za ní jednoho dne přijde, spatří ji před domem s kamarádem Petrem, který jí přinesl knihu. Myslí si, že s ním Jitka chodí, a urazí se. Marně se mu to dívka snaží vysvětlit, a vinou nedorozumění dokonce oba závody pokazí. Naštěstí se nakonec vše vysvětlí, oba mohou vyrazit k dalším sportovním úspěchům a společně prožitým dnům.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Metráček



Metráček – to je nestárnoucí román Stanislava Rudolfa i jeho filmová adaptace. Hlavní postavou je čtrnáctiletá Jitka Pažoutová, dívka trápící se pro svou zaoblenou postavu. Zatímco v hodinách českého jazyka si ještě dokáže poměrně hravě poradit, naprostým utrpením je pro ni tělocvik. Hrazda a další tělocvičná nářadí jsou pro ni skutečnou noční můrou. Tělocvikář Bohoušek je sice velký sympaťák, ale i on požaduje po Jitce výkony, které alespoň z poloviny budou připomínat pohyby třídní krásky, laňky jménem Nina.

Blíží se turnaj ve vybíjené v okresním městě Rybín. Kdo bude mít to štěstí a Bohoušek si ho vybere do družstva? Jitka se rozhodne pilně trénovat, tajně samozřejmě. Ideálním prostředím pro improvizovanou tělocvičnu se stane stará kůlna a křídou namalovaný panák s nápisem Bohoušek vynikající motivací pro chycení každého odraženého míče. Úsilí se vyplatí a Jitka se stává členkou družstva, které bude jejich školu reprezentovat na turnaji ve vybíjené. Krásná Nina samozřejmě jede také za velkého obdivu svého ctitele Petra, jenž je tajnou Jitčinou láskou. Šanci ale bohužel nemá.

Nastane den D. Pod velením kapitánky Anduly je Bohouškovo družstvo nastoupeno k prvnímu zápasu. A hle – kdo to najednou vykřikuje z publika: „Metráček! Úplnej metrák!“ Není pochyb, že ten mladík s proříznutou pusou myslí svoji narážku na Jitku. Ustojí Jitka veřejné ponížení a bude hrát? Ale ano, je přece silná holka, nejen tedy postavou. Navíc nečekaná podpora ze strany konkurence, jakou Nina bezesporu pro Jitku je, také udělá svůj pozitivní dopad. Díky Jitčiným ranám a správnému chytání míčů vyhrávají děvčata jedno kolo za druhým. Není třeba zdůrazňovat, kdo je celkovým vítězem. Kdopak to čeká na Jitku po zápase? Snad to není…ale ano, je to on! Autor výroku o Metráčkovi, civilním jménem Honza Koubek. Zdá se, že Jitčina postava mu už nevadí a nabídka, aby Jitka jezdila do sportovního oddílu v Rybíně vrhat koulí, je opravdu lákavá. Že by si láska Jitku skutečně našla?

A s kým se ještě setkáme v tomto stále svěžím filmu? Slzičku zamáčkneme nad Lišákem, třídním outsiderem, který posílá v láhvích po řece dopisy. Pobaví nás tatínek, jenž musí na schůzi zrovna ve chvíli, kdy je na blízku nečekaná návštěva, obzvlášť je-li to jeho naprosto „ukecaná“ švagrová. Starostlivá maminka zase pečuje o rodinný krb s opravdovou důsledností, vždyť co by tomu řekl syn Břéťa a obzvlášť jeho nevěsta Ivana. Nechybí laskavá paní učitelka, přísný trenér, zvědavý listonoš a spousta dalších figurek tvořících svět mladé dospívající dívky s přezdívkou Metráček.


Autor: Petra.Barbie

Popis / Obsah / Info k filmu Metráček



Příběh o dívce, jež vadí dědičný znak - nadváha. Při tajném tréninku vrhu koulí se zdá, že našla disciplínu, která jí dodá potřebné sebevědomí. Stále zajímavý film a nejen pro zakomplexované dívky.

Autor/Zdroj: /Popis


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Úplně beznadějný případ (1978)...

07:20 - 08:10

36 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

ČT2 - Historie obce Vysočany

07:35 - 08:15

21 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

NOVA - Alvin a Chipmunkové (2015) [TV...

07:15 - 08:05

41 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

07:55 - 08:30

1 minut již uběhlo
34 minut zbývá do konce

Reklama