Zari
ohodnotit

Menandros & Thaïs

Rok:
2016
Délka:
129 minut
Premiéra v ČR:
28.4.2016
Popis / Obsah / Info k filmu Menandros & Thaïs
Na divadle dnes už moderní adaptace s výrazně stylizovanou scénou a ahistorickými kostýmy nikoho nepřekvapují. V kinematografii se sice běžně setkáváme s přesazením klasických dramat do soudobých kulis, ale v porovnání s radikální a kreativní scénografií dnešní dramatiky se jedná o krajně usedlé a nenápadité adaptace. Sblížení obou médií přináší projekt scénografa alternativního divadla Antonína Šilara a spisovatele, překladatele a vystudovaného filologa Ondřeje Cikána, působícího ve Vídni. Chtěli při tom propojit své umělecké představy v oblastech divadla a literatury, ale také okruhy svých uměleckých spolupracovníků z České republiky a Rakouska. Výchozím materiálem se stal Cikánův v němčině psaný román Menandros und Tha?s, který představuje poučenou reflexi i nadsazenou parafrázi antických románů. Ty sice pojednávaly o osudech postav z klasického věku, ale historická rovina se v nich mísila s paralelami k současnosti a postojům tehdejších čtenářů. V souladu s touto typickou ahistoričností román z jedenadvacátého století pojednává o figurách z antických Athén, ale nechává je vstupovat do dnešních prostředí. Vyprávění o Thaidě unesené do otroctví a jejím manželovi Menandrovi, který se ji snaží nalézt, vykazuje všechny klasické antické motivy jako únos nevěsty, bloudění po celém světě, lásku měnící se v posedlost, ale i kouzla, věštby, tělesnost a krveprolití. Jen k tomu hlavní hrdina může vést dialog s vlastním vypravěčem, případně hutné monology postav zahrnující roztodivné bizarní prvky, které text posouvají až na hranu poučeného nonsensu Monty Pythonů. Všechny tyto znaky ještě zdůrazňuje filmové zpracování. Tvůrci tak fakt, že coby nadšenecká produkce nemohou mít prostředky na historické kulisy, proměnili v tvůrčí východisko. Postavy v pseudohistorických kostýmech umísťují do současných prostředí a interiérů či na prázdné jeviště, kde je nechávají deklamovat v češtině a němčině.

Jiří Flígl
Letní filmová škola Uherské Hradiště 2016


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Menandros & Thaïs
Sandálová road-movie Menandros & Thaïs bude mít premiéru na Febiofestu

Debut režisérského tandemu Antonín Šilar, Ondřej Cikán Menandros & Thaïs bude v České republice poprvé k vidění na Febiofestu. Projekce jsou na programu 21.3 od 19:15., 22.3 od 17:00 a 23.3 od 21:15. Předlohou k novému česko-rakouskému filmu byl román Menandros und Thaïs Ondřeje Cikána, který vyšel v roce 2011 ve Vídni. Hlavní role krásné nevěsty Tháïs a zdrceného hrdiny Menandra hrají Jessyca R. Hauser a Jakub Gottwald.

Menandros & Thaïs: Láska, zoufalství a krvavé bitvy. Tháïs je během své svatby s Menandrem unesena piráty. Ve snaze ji vysvobodit se ženich mění v krvelačné monstrum, jeho koni narostou křídla, čarodějnice jej zaslíbí jiné ženě, král Xerxés ho zbaví mužnosti, ale přesto na konci vše dopadne šťastně. Opravdu šťastně?

Experimentální sandálová, milostná a střílečková road-movie Menandros & Thaïs je neobvyklý film, který vznikl neobvyklou cestou. Scénograf Antonín Šilar (1986) a spisovatel, překladatel, klasický filolog Ondřej Cikán (1985) se sice znají od dětství, ale vyrůstali každý zvlášť ve Vídni a v Praze. V roce 2011 se rozhodli dát společně dohromady velký filmový projekt, inovativní po formální i dramaturgické stránce.
Česko-rakouský film Menandros & Thaïs vznikl v produkci: Die Gruppe, Nutprodukce, FAMU, MagicLab. Film podpořil Státní fond kinematografie a Rakouské kulturní forum. Scénář je dílem Anatola Vitoucha a Ondřeje Cikána, za kamerou stál Šimon Dvořáček, hudbu složil Hans Wagner. V Praze bude film k vidění od 28. 4. do 4. 5. v kině Pilotů (Donská 19, Praha 10) a ve Vídni 2. 6. a od 4. 6. do 8. 6. v Burgkino (Opernring 19, 1010 Wien).
Klára Skřenková


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Menandros & Thaïs
Unesená nevěsta. Zdrcený hrdina. Odyssea surreálním světem. Thaïs je během své svatby s Menandrem unesena piráty. Ve snaze ji vysvobodit se ženich mění v krvelačné monstrum, jeho koni narostou křídla, čarodějnice jej zaslíbí jiné ženě, král Xerxes ho zbaví mužnosti, ale přesto na konci vše dopadne šťastně. Šťastně?

Zdroj: Die Gruppe


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Povídka malostranská (1981) [T...

14:50 - 16:30

41 minut již uběhlo
59 minut zbývá do konce

ČT2 - Kruté moře (1953)

13:55 - 16:00

96 minut již uběhlo
29 minut zbývá do konce

NOVA - Volby 2024

13:45 - 18:00

106 minut již uběhlo
149 minut zbývá do konce

Prima - Zítra to roztočíme, drahoušku....

14:55 - 17:05

36 minut již uběhlo
94 minut zbývá do konce

Reklama