Zari
ohodnotit

Méďa

Ted

Další název:
Macík (Sk)
Rok:
2012
Délka:
106 minut
Premiéra v ČR:
2.8.2012
„Buďte velmi opatrní se svými přáními, protože by se mohli splnit...“
Popis / Obsah / Info k filmu Méďa
POZOR SPOILER!!

V roce 1985 poblíž Bostonu dostane malý John Bennet na vánoce plyšového medvídka. A John projeví přání, aby s ním mluvil. Tak se také stane. Medvěd „obživne“ a mluví a chová se skoro jako člověk. Tím se také proslaví a všichni jej mají rádi. A léta běží…
Nyní je John dospělý, ale s medvídkem, kterému dal jméno Ted, žije dál. Ovšem také s nimi žije Johnova dívka Lori. John a Ted spolu stále blbnou a to jí vadí. Při slavnostní večeři po čtyřletém soužití projeví Lori přání, aby se John začal chovat jako dospělý. A chce, aby se Ted od nich odstěhoval. Což navíc završí Ted při jejich návratu, kdy je doma „nepořádek“ a Ted s děvčaty a na podlaze exkrement. Ted si tedy shání práci a bydlení. Obojí se mu povede. Dostane místo v obchodě. Jednou v parku potkají Ted a John nafoukaného otce Donyho se synem Robertem, kteří Teda chtějí za každou cenu koupit. Jsou odmítnuti, a to se v budoucnosti vymstí. Zatím má však John od Lori ultimátum, aby s e s Tedem setkával. Což on ovšem nedodrží, protože mu Ted zavolá, že je u něj herec, který hrál Fleshe Gordona. A tomu John neodolá a jede. Tam je také načapán Lori a následuje rozchod. John se ještě pohádá i s Tedem. A ten, aby situaci zachránil, Lori navštíví a pokusí se vše napravit. Cestou od ní je však unesen oním otcem a synem, co jej chtěli koupit. A tak rozhádané dvojici nezbývá, než se dát dohromady a Teda zachránit.


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Méďa
Ted ničí Wahlbergovi život a divákům bránice

„Tohle nemůže zklamat. Je tam tolik fórů, že Seth musel při psaní scénáře něco brát,“ říká Mark Wahlberg, který se rozhodl zhostit své role ve snímku Ted údajně hlavně proto, že zábavnější scénář dlouho neviděl. A má pravdu. Vždyť režii i scénář má na svědomí Seth MacFarlane, autor Griffinových.

Plyšový medvěd může být skvělý společník, když je vám pět. Když je vám pětatřicet, je to spíš diagnóza. Jenže když ten plyšák mluví, chlastá jako duha, užívá lehké drogy a ještě lehčí holky, může se z něj vyklubat hlavní hrdina jedné z nejoriginálnějších komedií, jaká za posledních pár let vznikla. Film vypráví příběh Johna (Mark Wahlberg), který si jako malý opuštěný kluk neopatrně přeje, aby se jeho plyšový medvěd stal skutečným přítelem, se kterým opravdu může mluvit. Jak říká staré pořekadlo (mimochodem velmi trefné), člověk by si měl na svá přání dávat pozor, protože se mohou splnit. Tak i Johnovo přání se stane skutečností. „Tedománie“ postihne celý svět – oživlá hračka je hit!

Ovšem, jak to bývá, všechno jednou skončí. Zájem o unikát opadne a zůstává normální život, který plyne jako voda. Nakonec John dospěl, jenže s ním i jeho plyšový kamarád. Dávný slib věčného přátelství oba berou vážně a tak John akceptuje Tedův uvolněný životní styl, věčnou party, kde se střídají lehké děvy, drogy, alkohol a vše, co k tomu patří. Jenže v Johnově životě se objeví Lori (Mila Kunis), chápavá, obětavá dívka, která je schopná leccos překousnout. Jenže i ona nakonec ztrácí trpělivost a vyjádří se jasně: buď ona, nebo plyšák Ted. John se musí rozhodnout...

Jak praví distributor, Seth MacFarlane nosil nápad na film o oživlém medvědovi v hlavě delší dobu, ale jednak ho vyčerpávala práce na několika televizních sitkomech současně, a pak čekal, až filmové technologie pokročí natolik, že bude méďa vypadat jako živý. „Seth od začátku tlačil na to, aby se scénář pohyboval na hraně přístupnosti. I proto se z ústředního hrdiny vyklube variace na magnet na průšvihy, věčný puberťák, který si odmítá připustit, že dospěl,“ říká spoluscenárista Alec Sulkin. Plány autora se zdařily. A diváka čeká vtipná jízda, kterou svou účastí okořenili i slavný superhrdina Flash Gordon, jazzová zpěvačka Norah Jones, nebo Ryan Reynolds, jak byste ho nečekali.

Vtipné hlášky z Tedových úst si oblíbíte a některé vám ulpí v paměti jako oblíbený song. Dialogy jsou pečlivě vyvážené, a i když je snímek plný vulgarit, nejsou prvoplánové. Naopak rozhovory a situace působí věrohodněji, než klasické americké „Hej, jsi OK? Nechceš si o něčem promluvit?“. Ted je prostě týpek odvedle, co si užívá s kámošem každý den. Jen je to náhodou plyšová hračka. Přes všechny (tak lidské) chyby a nešvary je však okouzlující. Dokonce natolik, že se najdou lidé, kteří jsou pro jeho získání schopni čehokoli. A tu do příběhu vstoupí Giovanni Ribisi (Avatar, Kontraband) v roli otce velmi „roztomilého“ klučiny. A i tento herec předvede divákům úplně jiný typ postavy, než doposud. Zejména jeho taneční kreace jsou jednou z věcí, které vám polechtají bránici.

Jak všechno nakonec dopadne, jaké konkrétní hlášky, ale i akční a dramatické scény vás čekají, to už neprozradím. Protože vás nechci okrást ani o kousek skvělé letní komedie. Přistupte blíže, s otevřenou myslí, která je schopná popustit uzdu fantazii a uvolněně se bavit. Jestli jste totiž schopni jen na malý okamžik si představit, že vaše oblíbená hračka z dětství s vámi žije a stárne až do dnešních dnů a navíc má vlastní svéráznou osobnost a zálibu ve špatnostech, pak vás Ted uchvátí. Já mu bez okolků dávám minimálně 75%.

Méďa (Ted)
Komedie / Fantasy
USA, 2012, 106 min
Režie: Seth MacFarlane
Hrají: Seth MacFarlane, Mark Wahlberg, Mila Kunis, Giovanni Ribisi, Patrick Warburton...
ČR premiéra: 2. 8. 2012, Bontonfilm


Autor: ihladik

Popis / Obsah / Info k filmu Méďa
Sympaťák John Bennett (Mark Wahlberg) bol ako chlapec veľmi osamelý, preto vyslovil - spätne hodnotiac dosť nešťastne a neprozreteľne – to detsky naivné prianie, aby jeho plyšový vianočný darček začal hovoriť! Stal sa totiž zázrak a jeho rozkošný chlpáčik naozaj „ožil“ – a ako hovoriaci macko sa, pochopiteľne, doslova z noci do rána stal mediálnou hviezdou a miláčikom más! Lenže ako čas plynul, chlpatému Tedovi zostal jediný fanúšik – John... Dokonale sa zhodnú temer vo všetkom – v názoroch na život (maximálna pohoda), na dievčatá (divošky majú prednosť), na prácu (len keď sa jej nedá vyhnúť)... A zrejme i preto John veľkoryso prehliada, že ostatní jeho spolužitie s macíkom vnímajú s čoraz väčšími rozpakmi. Poriadne pocítiť mu to dáva predovšetkým jeho priateľka Lori (Mila Kunis), ktorá je síce výnimočne tolerantná, no ktorej trpezlivosť má tiež svoje hranice – presne v duchu starého známeho príslovia o chodení s džbánom po vodu! Takže keď sa pomyselné ucho odtrhne, dostane John nekompromisné ultimátum - buď Lori, alebo plyšiak! A tak sa John zrazu ocitne na zásadnej životnej križovatke, z ktorej existuje len jedna jediná cesta. Alebo to tak aspoň vyzerá... :-)

Zdroj: Markíza


Popis / Obsah / Info k filmu Méďa
Plyšový medvěd může být skvělý společník, když je vám pět. Když je vám pětatřicet, je to spíš diagnóza. Jenže když ten plyšák mluví, chlastá jako duha, užívá lehké drogy a ještě lehčí holky, může se z něj vyklubat hlavní hrdina jedné z nejoriginálnějších komedií, jaká za posledních pár let vznikla. Není divu, vždyť režijní a scenáristické prsty má v Méďovi Seth MacFarlane, tvůrce veleúspěšného seriálu Griffinovi a komediální eso současné Ameriky.

John (Mark Wahlberg) byl jako malý velmi opuštěný, i proto pronesl to pošetilé přání, aby jeho plyšový vánoční dárek začal mluvit. Stal se zázrak a mluvící medvěd se stal mediální hvězdou a miláčkem davů. Jak roky ubíhaly, chlupatému Tedovi zůstal jediný fanoušek – John. Ti dva si náramně notují v pohledu na život (maximální pohoda), na holky (divošky mají přednost), na práci (jen když není zbytí) a John i díky tomu velkoryse přehlíží, že okolí se na jeho soužití s méďou dívá čím dál rozpačitěji. Sežrat mu to dává především jeho holka Lori (Mila Kunis), která je sice nadmíru tolerantní, ale i u ní platí přísloví o chození se džbánem pro vodu. Takže když se ucho utrhne, dostává John nekompromisní ultimátum. Buď Lori, nebo plyšák. A tak se John ocitá na zásadní životní křižovatce, ze které vede jen jedna cesta. Nebo to tak aspoň vypadá.

Seth MacFarlane nosil nápad na film o oživlém medvědovi v hlavě delší dobu, ale jednak ho vyčerpávala práce na několika televizních sitkomech současně, a pak čekal, až filmové technologie pokročí natolik, že bude méďa vypadat jako živý. „Seth od začátku tlačil na to, aby se scénář pohyboval na hraně přístupnosti. I proto se z ústředního hrdiny vyklube variace na magnet na průšvihy, věčný puberťák, který si odmítá připustit, že dospěl,“ říká spoluscenárista Alec Sulkin. Mimochodem ten spolupracoval s MacFarlanem na seriálu Griffinovi, díky čemuž vytvořili něco jako komediální tandem, který chrlí fóry kulometným tempem. I proto není Méďa jen o jednom vtipu, tedy oživlém plyšákovi, ale na komediální strunu v něm brnkají i slavný superhrdina Flash Gordon, křehká jazzová zpěvačka Norah Jones, nebo vzteklý Číňan s ještě vzteklejší husou. Ostatně zábavnost scénáře prý byl hlavní argument, proč Mark Wahlberg přijal hlavní roli. „Tohle nemůže zklamat. Je tam tolik fórů, že Seth musel při psaní scénáře něco brát,“ tvrdí herec.

CinemArt CZ


Popis / Obsah / Info k filmu Méďa
Když byl John Bennett malý a odstrkovaný chlapec, dostal k Vánocům medvěda. „Vynalézavě“ pojmenovaný velký plyšák Méďa na Johnovo přání za kouzelné noci obživl a později se stal celebritou, ale zájem o něj postupně uhasnul... Teď je Johnovi pětatřicet, pracuje v půjčovně aut a má přítelkyni Lori. S prostořekým Méďou jsou stále nejlepší kamarádi, oba mají v oblibě pivo, sex, hulení, povalování před televizí, obhroublé pubertální vtipkování a bezmezně obdivují komiksového a filmového hrdinu Flashe Gordona. Jenže Lori od přítele čeká odpovědnější přístup k životu a v domácnosti s promiskuitním plyšákem žít nechce. Méďa se tedy odstěhuje, ale jeho neblahý vliv na Johna trvá. Mladé ženě však dojde trpělivost, a tak se s přítelem rozejde. Pak se projeví plyšákův ryzí charakter a nezištné přátelství, jež k oběma lidem chová. – Komedie Méďa je celovečerním režijním debutem scenáristy (mj. kultovního televizního seriálu Griffinovi) a herce Setha MacFarlanea (nar. 1973), který zlobivému plyšovému protagonistovi propůjčil i hlas. Animátoři v kombinovaném snímku (herecká akce s počítačovou animací) odvedli špičkovou práci, plyšák je živý ažaž, problémem je chatrný příběh, poslepovaný z infantilních, obhroublých, erotických a jiných různě vtipných epizodek, prošpikovaných odkazy na americkou popkulturu osmdesátých let a slovními hříčkami.
-kat-, Filmový přehled 2012/10


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Méďa 2 (2015)

 Méďa 2 (2015)
Méďa 2 n
Ted 2
Žánr: komedie
Země: Spojené státy americké
Režie: Seth MacFarlane

(pokračování)

TV Program

ČT1 - Kde domov můj? (2016) [TV pořa...

18:25 - 18:55

4 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

ČT2 - Odysea: Mýtus nebo realita?

17:35 - 18:30

54 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

NOVA - Na lovu (2021) [TV pořad]

17:30 - 18:30

59 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

Prima - Prostřeno! (2010) [TV pořad]

17:55 - 18:52

34 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

Reklama