Zari
ohodnotit

Matka

The Mother

Žánr:
Rok:
2003
Délka:
113 minut
Premiéra v ČR:
17.6.2004
„Šokující příběh pětašedesátileté May posunuje hranice tabu ve filmu.“
Popis / Obsah / Info k filmu Matka
Šokující příběh pětašedesátileté May posunuje hranice tabu ve filmu. A opět v tom má prsty scénárista Hanif Kuerishi, autor skandální INTIMITY. Jeho novou látku MATKA převedl do filmové podoby precizní režisér Roger Michell (Notting Hill, Incident). Obyčejná důchodkyně je po manželově smrti odkázána na péči své vzdálené a příliš zaměstnané dcery. Cítí, že její život už víceméně skončil. Ovšem ne tak docela... Nenápadná babička, kterou v obchodě bez povšimnutí minete, ta zlomená žena, jež má už život za sebou, se náhle, bezhlavě, bouřlivě a především nevhodně zamiluje a naváže poměr s mužem, který je o polovinu mladší než ona sama. Poměr, v němž nechybí vášnivý sex…..
DVD Express


Popis / Obsah / Info k filmu Matka
Psychologický snímek Rogera Michella Matka zaznamenává příběh stárnoucí ženy, jejíž dosavadní poklidný život je v troskách, a ona přitom podle svých slov není ještě připravena na stáří. - May je přes šedesát. Právě ovdověla a zjišťuje, že je nad její síly vyrovnat se s touto situací; nedokáže zůstat v maloměstském domku, kde s manželem žila. Zpočátku netečná a paralyzovaná žena tráví čas u dospělých dětí v Londýně. Později dospěje k rozhodnutí prožívat samé zajímavé věci. Což by nemuselo být na škodu, kdyby ovšem nezačala nový život tím, že se vrhne do náruče poněkud problematickému milenci své dcery… - Po prologu, zachycujícím smrt Mayina manžela, film citlivě zobrazuje smutek nečekaně vykořeněné vdovy, která má za sebou všední život poslušné manželky a která se teď bojí samoty a stáří. Ovšem hledat porozumění u dospělého syna Bobbyho a dcery Pauly, kteří mají vlastní život, vlastní vztahy a také problémy sami se sebou, není řešení. Zvláště když May zřejmě nebyla vřelou matkou. A vnoučata jsou ve věku, kdy je babička nezajímá. Žena se tedy upne na dceřina ženatého, svobodomyslného a poněkud asociálního milence Darrena, který právě staví svému kamarádovi Bobbymu zimní zahradu. Sebere odvahu a přiměje ho, aby s ní šel do postele. První styk v ní probudí netušené sexuální touhy. May se zamiluje a stále obtížněji zvládá své pocity. Když potomci náhodou přijdou na to, co se děje, uražená Paula se rozhodne situaci řešit. – Film, natočený podle scénáře Hanifa Kureishiho (mj. autora předlohy podobně laděného milostného dramatu Intimita – 2000, FP 1/2002), nevypráví jen o pozdním sexuálním vzplanutí a o strachu ze stáří a ze smrti. Pozornost se zaměřuje i na lidi, kteří ji obklopují a kteří sami prožívají nelehké okamžiky. Jako v každé stresující situaci i zde vyplouvají na povrch staré křivdy, citové jizvy z dětství, antagonismus mezi sourozenci či svalování viny za zpackaný život na jiné. – Realistické a místy depresivní drama se opírá zejména o herecký výkon Anne Reidové.
-kat-, Filmový přehled 2004/7


Popis / Obsah / Info k filmu Matka
Antilolita. Šokující příběh pětašedesátileté May posunující hranice tabu ve filmu. A opět v tom má prsty scénárista Hanif Kuerishi, autor skandální INTIMITY. Jeho novou látku MATKA převedl do filmové podoby režisér Roger Michell (Notting Hill, Incident). Obyčejná důchodkyně je po manželově smrti odkázána na péči své vzdálené a příliš zaměstnané dcery. Cítí, že její život už víceméně skončil. Ovšem ne tak docela... Nenápadná babička, kterou v obchodě bez povšimnutí minete, ta zlomená žena, jež má už život za sebou, se náhle, bezhlavě, bouřlivě a především nevhodně zamiluje a naváže poměr s mužem, který je o polovinu mladší než ona sama. Poměr, v němž nechybí vášnivý sex…
Kino AERO


Popis / Obsah / Info k filmu Matka
Šokující příběh pětašedesátileté May posunuje hranice tabu ve filmu. Obyčejná důchodkyně je po manželově smrti odkázána na péči své vzdálené a příliš zaměstnané dcery. Cítí, že její život už víceméně skončil. Ovšem ne tak docela... Nenápadná babička, kterou v obchodě bez povšimnutí minete, ta zlomená žena, jež má už život za sebou, se náhle, bezhlavě, bouřlivě a především nevhodně zamiluje a naváže poměr s mužem, který je o polovinu mladší než ona sama.
Dny Evropského filmu 2004


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Četnické humoresky (1997) [TV ...

20:10 - 21:35

28 minut již uběhlo
57 minut zbývá do konce

ČT2 - Karel III., monarcha a člověk

20:00 - 21:05

38 minut již uběhlo
27 minut zbývá do konce

NOVA - Jedna rodina (2023) [TV seriál...

20:20 - 21:40

18 minut již uběhlo
62 minut zbývá do konce

Prima - ZOO (2022) [TV seriál]

20:15 - 21:45

23 minut již uběhlo
67 minut zbývá do konce

Reklama