Zari
ohodnotit

Matka Johana od andělů

Matka Joanna od aniolów

Další název:
Joan of the Angels?; The Devil and the Nun
Země:
Rok:
1961
Délka:
102 minut
Popis / Obsah / Info k filmu Matka Johana od andělů
V době, kdy toto historické drama na motivy novely Jarosława Iwaszkiewicze získalo Zvláštní cenu poroty na festivalu v Cannes, už svět znal Jerzyho Kawalerowicze jako autora úspěšného snímku Vlak a jako uměleckého ředitele a spoluzakladatele vlivného polského filmového studia KADR. V roli režiséra si Kawalerowicz se svými filmy dával na čas, za 85 let svého života jich stihl jen necelých dvacet. Matka Johana od Andělů patří k vrcholům jeho kariéry.
Příběh ze 17. století se odehrává v polském klášteře, inspirován je však skutečným případem z francouzského městečka Loudun. Tam v roce 1634 sestra Jeanne od Andělů ze žárlivosti obvinila sukničkářského kněze Urbaina Grandiera z černé magie, čehož využil kardinál Richelieu, aby si s ním provždy vyřídil účty. Tyto události zpracoval do filmu v roce 1971 i Ken Russell, jeho drastickou ukázku masové hysterie a sexuální represe Ďáblové (The Devils) mnoho zemí odmítlo uvést v kinech. Jerzy Kawalerovicz o deset let dříve k tématu přistoupil klidněji. V jeho verzi už jeptišky místního kněze k smrti přivedly, nyní do kláštera plného vesele pobíhajících žen a přitažlivé matky představené (v podání režisérovy oblíbené herečky a manželky Lucyny Winnické) přichází nový mladý kněz odhodlaný pomocí exorcismu, domlouvání a modlení očistit jejich duše. Místo toho ovšem bude muset bojovat o duši svou, když v konverzacích s Johanou, pyšnou na svou prokletou výjimečnost, i se sebou samým začne ztrácet své někdejší černobílé jistoty.
Černobílá je i kamera, symbolicky i ironicky využívající kontrasty mezi černou kněžské sutany a bílou sesterských hábitů. Výrazné kompozice záběrů prozrazují, že Kawalerowicz před filmem studoval malířství, a přinášejí do strohého prostředí chmurnou krásu. Víceznačný snímek levicového režiséra zpochybňuje slepou a represivní víru a její sílu v souboji s hříchem lásky, chtíče, zpěvu a pití. Aneb i kněží a jeptišky jsou jenom lidé.

Iva Přivřelová
Letní filmová škola Uherské Hradiště 2016


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Matka Johana od andělů
Ponurý film s nádechem mysticismu líčí příběh mladého kněze, asketického exorcisty Suryna, který je vyslán do odlehlého ženského kláštera, jehož obyvatelky prý posedl sám ďábel. Hned po příchodu je u zbytků ohořelé hranice seznámen s osudem svého předchůdce, který svodům "posedlých" jeptišek nedokázal oddolat a byl za to upálen. V klášteře samotném se setkává s matkou představenou, zvanou Joanna od Aniołów, kterou, podle jejích vlastních slov, posedlo ďáblů rovnou osm. Suryn se ze všech sil snaží dostát svému úkolu, veškeré jeho modlitby a vymítání se ale míjejí účinkem a on sám je čím dál víc pohlcován podivnou atmosférou kláštera. Až zde si uvědomuje, že není jen boží služebník, ale také muž, který najednou pocítí to, o čem si myslel, že ze svého těla už dávno vyhnal pravidelným bičováním a modlením. - a že abatyše Joanna je žena. Krásná a žádoucí žena... Když už si Suryn neví rady, rozhodne se navštívit místního rabína, který mu odhalí tvrdou pravdu: "Za vším stojí láska." Ale pro lásku kněze a jeptišky není přece v církevní hierarchii žádné místo... Narůstající vztah mezi ním a matkou Joannou se proto zoufalý Suryn nakonec rozhodne vyřešit jedním rázným činem i za cenu smrtelného hříchu...


Autor: green-tea

Popis / Obsah / Info k filmu Matka Johana od andělů
Historický příběh z prostředí ženského kláštera. Drama lásky pře-vorky, která se skrze šílenství osvobodí z klášterní izolace, a kněze, jenž si v důsledku své vášně uvědomí otroctví dogmatických zákazu.

Autor/Zdroj: /IX. FEBIOFEST


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Dobré ráno (1998) [TV pořad]

02:15 - 04:45

86 minut již uběhlo
64 minut zbývá do konce

ČT2 - Babylon

03:30 - 04:00

11 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

03:05 - 03:50

36 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

Prima - Closer: Nové případy (2012) [T...

03:35 - 04:40

6 minut již uběhlo
59 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Gilly Fogg

Fogg Gilly

Naposled navštívené:
Gilly Fogg

Fogg Gilly