Zari
ohodnotit

Marie z Andělské zátoky

Marie Baie Des Anges

Žánr:
Země:
Rok:
1997
Délka:
94 minut
Premiéra v ČR:
25.3.1999
„Osudové setkání Lolity z pláží a stejně mladého poberty“
Popis / Obsah / Info k filmu Marie z Andělské zátoky
Mladičké prostitutce Marii je patnáct let. „Žiješ jen jednou," je její motto,
a proto se rozhodne, že tohle léto si pořádně užije. Korzuje po ulicích, otáčí hlavu za místními kluky, ale pohled se jí zastaví na skupině amerických námořníků. Vezmou jí k sobě, živí ji a baví a toto dobývání zcela naplňuje její sny o nočních klubech, šampaňském a starších mužích.
Orso je sedmnáctiletý delikvent, schopný všeho. Toulá se po lesích
a plážích Andělské zátoky s gangem dalších kluků „ztracených" v divokém a násilném světě. Ale Orso se svým hrozivým a divokým vzhledem stojí stranou této bandy.
Po váhavém prvním setkání Marie a Orso zjišťují, že se vzájemně přitahují. Utíkají spolu na vzdálený idylický ostrov, ale jejich útěk do odlehlého ráje nemůže trvat věčně. Orsova žízeň po nebezpečí ho nutí vrátit se
k drsnému způsobu života. Potom jsou oba pohlceni spirálou zločinu, která působí závrať a jež může skončit jediným způsobem... Příběh citově vyprahlých dětí, jejichž budoucnost pohřbí předčasný příklon ke zlu a násilí.
Program ART

Autor/Zdroj: /


Popis / Obsah / Info k filmu Marie z Andělské zátoky
Autorský debut francouzského režiséra Manuela Pradala s názvem Marie z Andělské zátoky zapadá do linie současných filmů odelikventní mládeži. Obvyklý naturalismus těchto snímků však nahrazuje stylizací, přičemž místy zůstává zachována (drsnost vyprávění. Na rozdíl od zmíněných filmů se zároveň odehrává v "atypickém" prostředí, totiž u skalnatých pláží francouzské Riviéry. - Čtrnáctiletá Marie tráví svůj čas s americkýmii námořníky ze zdejší základny. Koupe se s nimi v moři, jezdi v jejich autě, popíjí s nimi v rnístních podnicích a spí s nimi v hotelích. Podle svého přesvědčení prožívá ten pravý život. Setkává se se svým vrstevníkem Orsem který si opatřuje peníze krádežemi. Mezi dvojicí předčasně dospělých dětí postupně vzniká křehký vztah, který vrcholí krátkým útěkem na opuštěný ostrov, kde se oba poprvé cítí skutečně svobodníí a šťastní. Idyla však netrvá dlouho. Orso přepadne osamělou restauraci ve skalách a na útěku je Marie zasažena kulkou rnajitele podniku. Zoufalý mladík později zabije chlapce Gorana,
kterému svěřil ukradené peníze. - Snímek postrádá tradiční vyprávěcí
strukturu. Děj se odvíjí v málo přehledných retrospektivách s četnými
odbočkamii a se záměrně "nedořečenými" epizodami. Začíná Goranovým zabitím a ve flashbacích se pak na přeskáčku vrací zpět, aby opět skončil rozšířenou úvodní scénou. Ohrdinech samotných se toho moc nedozvíme. Sledujeme jejich bezprizorný, citově vyprahlý život, v němž jsou sex a násilí považovány za zcela samozřejmé věci. Andělská zátoka je fiktivní místo hlavní hrdinové i jejich kamarádi z různých gangů rnladistvých však mají svůj předobraz ve skutečných mladých lidech. Jsou to většinou imigranti z Balkánu, kteří přes léto hledaji v letoviscích snadnou obživu. Bezvýchodnost těchto existencí kontrastuje s krásou přírody. Film půobi jako lehká improvizace. Ve skurečnosti však vznikal po důkladné přípravě na mnoha místech ve Francii i v Itálii. Autentičtí herečtí představitelé jsou neherci, vesrněs nalezení na ulici či na pláži. - Snímek svým názvem a prostředím jihofrancouzských pláží připomíná milostný příběh Jacquese Demyho La Baie des Anges (1962. Andělská zátoka ).

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - 13. komnata Jiřího Helekala (2...

21:10 - 21:39

12 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

ČT2 - Ostrovy Malajsie

21:00 - 21:30

22 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

NOVA - Hell’s Kitchen Česko (2024) [T...

20:20 - 21:45

62 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

Prima - Dvojka na zabití (2021) [TV se...

20:15 - 21:40

67 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

Reklama