Zari
ohodnotit

Mapa zámořských objevů [TV inscenace]

Žánr:
Rok:
1978
Délka:
97 minut
Premiéra v ČR:
4.3.1979
„Vlastimil Brodský a Vladimír Dlouhý v dramatickém příběhu otce a syna.“
Popis / Obsah / Info k filmu Mapa zámořských objevů
Hra Jiřího Hubače vypráví o problémech středoškolského profesora, penzisty Barchánka, který ještě učí svůj milovaný dějepis, otce dospívajícího jediného syna. Otec vyučuje na průmyslové škole ve třídě, kam chodí i jeho syn Honza. Otcova pozice ve škole, jeho velkorysý, chápavý, často až příliš měkký vztah k mládí mu příliš neimponuje. Barchánek není schopen trestat a ponižovat špatnými známkami. Honza se za otce stydí a vzdoruje mu. Ve hře podstupují zkoušku oba - nejen syn, ale i otec a jeho tak snadno zranitelná dobrota a víra v odpovědnost nastupující generace, kterou je třeba chápat a věřit jí. Autor se snažil nalézt objektivní pohled na generační problém mládí a stáří.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Mapa zámořských objevů
POZOR SPOILER

Starší profesor historie Barchánek se loučí se synem Honzou formou kontroly, zda všechno má. Ten pak mává na auto, ale to jej objíždí a jede pryč.

Dojede až ke škole, kde toto kritizuje ředitel ústavu. Kritiku směřuje k jeho otci Horejskovi, který zde zrovna je, a upomíná jej, že syn má velmi špatný prospěch a neustálé problémy. Otec slibuje nápravu svého syna.

Barchánka staršího uhání kolega s koupí auta, protože potřebuje peníze na stavbu, ale profesor nechce. Odolává i nátlaku svého syna.

On pan profesor je tak trochu „měkota“ a nemá absolutně žádnou autoritu. Jak ve škole, tak doma. Ale on ji ani nikterak nevyžaduje. Honza jednou přichází domů hodně pozdě, ale ani to s jeho otcem nehne.

Laxnost je Barchánkovi vyčtena i ředitelem školy a on se rozhodne, že se změní. A jde do toho velmi tvrdě. Žáci jsou z toho totálně perplex. Horejsek to nedává a třídu opouští. Je však lapen školníkem a poslán zpět. Věc se řeší v ředitelně a Horejsek lže, že byl poslán pro mapu.

Nyní vše záleží na profesorovi, zda to potvrdí a tím jej vytáhne z obrovského průšvihu a vyloučení z ústavu, nebo zda výchovně potvrdí jeho lež...


Autor: Pitryx

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Quixote's Island

Quixote's Island
Quixote's Island

Naposled navštívené:
Quixote's Island

Quixote's Island
Quixote's Island