Zari
ohodnotit

Magický hlas rebelky [2k digital]

Rok:
2014
Délka:
75 minut
Premiéra v ČR:
17.7.2014
„Magický hlas rebelky osud zpěvačky a signatářky Charty 77 Marty Kubišové.“
Popis / Obsah / Info k filmu Magický hlas rebelky



Zpěvačka, signatářka a mluvčí Charty 77 Marta Kubišová setrvala se ctí dvacet let v odporu proti komunistickému režimu. Když jí bylo dvacet sedm let, byla ve svém strmém profesním vzletu sestřelena ruskými okupačními tanky, které obsadily Československo. Důvodem byla pravděpodobně zpěvaččina píseň Modlitba pro Martu, která se stala protestsongem okupované země. Marta, trojnásobná Zlatá slavice z let 1966, 1968 a 1969 a sex symbol tehdejší doby, se živila lepením pytlíků. Stres vyvolaný dramatickou změnou života a normalizační beznadějí vyústil ve zpěvaččinu osobní tragédii. Svůj osud zpěvačka nesla bez reptání, přestože se stala terčem výslechů a šikanování ze strany Státní bezpečnosti. V roce 1989 zažila Marta během sametové revoluce comeback, který by jí mohla závidět leckterá světová hvězda. Její Modlitbě naslouchalo plné Václavské náměstí, stala se jedním ze symbolů odporu proti komunistickému totalitnímu režimu.
Film mapuje zpěvaččinu první i druhou pěveckou kariéru, odkrývá mnohé z dramatického osobního života a zároveň mapuje historii Československa v druhé polovině 20. století.
press4media


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Magický hlas rebelky



Po portrétu gymnastky Věry Čáslavské (2012; Věra 68) natočila Olga Sommerová se stejným štábem svůj druhý distribuční celovečerní dokument Magický hlas rebelky o obdobně úctyhodné osobnosti novodobé historie a kultury České republiky, zpěvačce Martě Kubišové (nar. 1.11.1942), s níž se již setkala při práci na televizním triptychu o mluvčích Charty 77. – Životní resumé nonkonformní ženy s nezaměnitelným hlasem a charismatem je koncipováno konvenčně. Rekapitulaci „vzletů a pádů“ populární zpěvačky, signatářky a mluvčí Charty 77, posléze oblíbené „zvířecí ombudsmanky“ (není připomenuto moderování adventních koncertů), ale zvláště interpretky Modlitby pro Martu, díky které se stala symbolem politických událostí a zvratů v bývalém Československu, tvoří vzpomínková pouť rodinnou minulostí, doplněná sekvencemi z televizních pořadů, profesionálními a amatérskými archivními záznamy soukromých, hudebních i společensko-historických událostí. Součástí jsou komentáře kolegů, diskuse s dcerou, shrnutí protirežimní činnosti s přáteli z disentu (ze záznamu Václav Havel; Pavel Kohout), ale i nadbytečné momenty z veřejnosti nepřístupných výběhů v zoo. Značný prostor je věnován dobovým hudebním klipům proslulých šlágrů, pasážím z natáčení filmových scén k muzikálu Touha jménem Einodis o vzdorující hraběnce Sidonii Nádherné, připraveného Milanem Heinem jako jubilejní projekt k Martiným sedmdesátinám. Objevují se zkoušky a ukázky z představení, v němž protagonistce sekunduje Aneta Langerová v roli mladé hraběnky; její sympatie k vážené kolegyni jsou zřejmé z několika zařazených dialogů. – Medailon zaslouženě vyzdvihuje morální stabilitu Kubišové, které bývalý režim zničil tvůrčí dráhu a roky ji pronásledoval. Jasné postoje, odvaha a sounáležitost s disidenty jí pomohly přestát příkoří; jistého zadostiučinění dosáhla noblesním comebackem a uznáním. Ke cti jí přidává, že o úspěch vlastně nikdy neusilovala. – Sommerové se opět podařilo seskupit rozsáhlé a různorodé „archivy“; díky sledovaným hrdinkám mají oba snímky předurčený divácký zájem. – Jako předzvěst premiéry vydal v červnu 2014 Supraphon stejnojmenný soundtrack Marty Kubišové, obsahující speciálně pro dokument složený duet s Anetou Langerovou Život není pes. – O další nepřehlédnutelné dámě-individualistce nedávné historie, manželce Václava Havla, natočil nedávno Miroslav Janek dokumentární životopisnou fresku Olga (2013).
-kk-, Filmový přehled 2014


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Zítra vstanu a opařím se čajem...

15:50 - 17:20

56 minut již uběhlo
34 minut zbývá do konce

ČT2 - Středověké srdce Evropy

16:35 - 17:05

11 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

NOVA - 3Bobule (2019)

15:50 - 18:00

56 minut již uběhlo
74 minut zbývá do konce

Prima - Duch (2022) [TV seriál]

15:35 - 16:50

71 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Rocío Valenti

Valenti Rocío

Naposled navštívené:
Rocío Valenti

Valenti Rocío