Zari
ohodnotit

Má láska s Jakubem

Další název:
Masopust
Žánr:
Rok:
1982
Délka:
97 minut
Premiéra v ČR:
1.12.1982
„Příběh pokrytectví, maloměšťáctví a ideálů mladé učitelky.“
Popis / Obsah / Info k filmu Má láska s Jakubem
Ústředním motivem filmu je milostný vztah dvou lidí - Petry a Jakuba. Začínající učitelka přichází z Prahy do jihočeského okresního města, kde žije i její snoubenec Jakub, mladý nadějný inženýr v místní papírně. Petra se sžívá s novými kolegy ve škole i s dětmi z nové třídy a pilně nacvičuje s hudební skupinou Komenium, s jejímiž členy se zná ještě ze studií. Seznamuje se i s Jakubovými spolupracovníky a s ředitelem papírny, na jehož místo by byl Jakub rád po jeho odchodu do důchodu jmenován. A právě touha po vysoké funkci vede Jakuba k chování a jednání, které Petra nemůže schvalovat. Jejich konflikt vrcholí, když se Jakub nechce zachovat lidsky a spravedlivě v případě jednoho z Petřiných žáků a jeho ochrnutého bratra jen proto, aby nepoškodil svoje zájmy.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Má láska s Jakubem
POZOR SPOILER

Mladá učitelka Petra začíná působit na nové škole. Dostává přidělenu češtinu, dějepis a hudební výchovu. Ve městě bydlí také její přítel jménem Jakub. Také je zde těžce raněný ochrnutý chlapec, který odmítá komunikaci se svou matkou. Jakub má drobné potíže s ředitelem a Petra zase zjistí, že třída není dostatečně připravena, což ihned sdělí nadřízenému. Čímž ovšem vyvolá nevoli některých kantorek. Je zde také bratr ochrnutého chlapce, Pavel Horák, který neposlouchá a je občas trošku drzý. Právě tohoto žáka chytí na útěku. On důvod sdělit nechce a učitelka to ani nenahlásí. Do toho všeho se ještě objevují jiné potíže s mateřskou školkou. A také problém v Horákovic rodině. Problémy se vrší a Jakub od Petry odchází. Zůstane v tom všem sama?


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Má láska s Jakubem
Jak naznačuje jeho název Má láska s Jakubem, jeho ústředním motivem je milostný vztah dvou lidí - Petry a Jakuba. Setkáváme se s nimi ve chvíli, kdy mladá učitelka Petra přichází z Prahy do jihočeského okresního města, kde žije její snoubenec Jakub, mladý nadějný inženýr v místní papírně. Petra se sžívá s novými kolegy ve škole i s dětmi nové třídy a pilně nacvičuje s hudební skupinou Komenium, s jejímiž členy se zná už z doby studií. Seznamuje se i s Jakubovými spolupracovníky a s ředitelem papírny, na jehož místo by Jakub byl rád po jeho odchodu jmenován. A právě touha po vysoké funkci vede Jakuba k chování a jednání, jež Petra nemůže schvalovat a její konflikt s ním vrcholí, když se Jakub nechce zachovat lidsky a spravedlivě v případě jednoho z Petřiných žáků a jeho ochrnutého bratra, aby nepoškodlil své zájmy. Václav Matějka pojal tedy svůj příběh v širších společenských souvislostech a zabývá se při rozvíjení zápletky řadou jevů, jež nejsou v souladu se socialistickou etikou. Formálně vystavěl svůj film ve dvou rovinách: do reálného příběhu vstupují scény z masopustních her, v nichž vystupují v symbolických rolích všichni hlavní protagonisté filmu.

Zdroj: Film Europe Media Company


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Má láska s Jakubem
Milostný příběh mladé učitelky v jihočeském městečku. Mladá Petra se dostává do neustálých konfliktů se svým okolím i se svým milým Jakubem.Důvod? Nekompromisně odmítá pokrytectví, lež, kariérismus a další přežitky.

Autor/Zdroj: /Popis


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Příběhy slavných (2000) [TV se...

04:35 - 04:59

10 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

ČT2 - Kvarteto

04:40 - 04:59

5 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

04:00 - 04:55

45 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

Prima - Closer: Nové případy (2012) [T...

04:00 - 05:10

45 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

Reklama