Zari
ohodnotit

M.A.S.H.

MASH

Rok:
1970
Délka:
116 minut
„Práce chirurga přímo na válečném poli rozhodně nepatří k jednoduchým zaměstnáním. A tak si lékaři ulehčují těžký úděl sarkasmem, alkoholem, sexem i sportem.“
Popis / Obsah / Info k filmu M.A.S.H.
Prvý veľký hit Roberta Altmana, obrazoborecký a silný – to bol MASH v roku 1970. Jeho proti bojová komediálna paródia a drzá neúctivosť sú rovnako živé ako dnes ako pred štyridsiatimi rokmi. Film sleduje s čiernym humorom dianie v divoko výbušnej a nespútanéj zdravotnej jednotky za kórejskej vojny, ktorá je neustále v pohybe tam, kde je jej potreba. Niektorým divákom sa z neho obracal žalúdok a iný sa zase smiali. Film vyniesol Oscara scénaristovi Ringu Lardnerovi, i keď v skutočnosti bol scenár plný spontánnych nápadov, ktoré dával dohromady počas natáčania autor i štáb.

MASH - čo je skratka pre Mobile Army Surgical Hospital – Mobilná vojenská chirurgická nemocnica je umiestnená len pár minút cesty od krvavých bitiek, ktoré sa odohrávali pozdĺž kórejskej 38. rovnobežky. Elliott Gould, Donald Sutherland, Tom Skettitt a ďalší vedú tým zdravotníkov. Gould je nad vecou, hýri energiou, keď sa púšťa do jednej vlny zranených a strašne zmrzačených vojakov. Dáva ich dohromady ako najlepšie vie opravuje a zošíva a potom ich odosiela do ďalších nemocníc ako na bežiacom páse.

Tým, ktorý pracuje bez prestávky dvanásť alebo pätnásť hodín, si potom uľavuje buď alkoholom alebo sexom, len aby si oddýchli. Slovník je hrubý a neslušný chovanie je šaškovité až fraškovité – ale hlavné posolstvo je viac než jasné: Vojna je peklo a je lepšie sa smiať ako plakať – radšej vypustiť paru ako vrieť a potom vybuchnúť.


Autor: pataamat

Popis / Obsah / Info k filmu M.A.S.H.
Fenomenální seriál MASH, je dodnes zapsán v srdcích mnoha diváků po celém světě. Svérázný tým lékařů, svérázných figurek, protestujících svým postojem proti nesmyslnosti války, dokázal pobavit nesčetné davy svých příznivců a dodnes patří k legendární klasice televizní zábavy.
Podobně je na tom i stejnojmenný film, který stál na počátku celé MASHománie. Postavy, které seriálová podoba dovedla k dokonalosti, v něm poprvé ožívají a režisér této antiválečné komedie prodchnuté nitkou humanity vypráví první dobrodružství vojenských lékařů, doktorek a všech, které jsou s polní nemocnicí spojeni.

Autor/Zdroj: /DVD


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Bolkoviny (1997) [TV pořad]

01:10 - 01:50

7 minut již uběhlo
33 minut zbývá do konce

ČT2 - Mořští vlci (1980)

00:20 - 02:15

57 minut již uběhlo
58 minut zbývá do konce

NOVA - Kluk od vedle (2015)

00:55 - 02:45

22 minut již uběhlo
88 minut zbývá do konce

Prima - Dech života (1987)

00:30 - 03:25

47 minut již uběhlo
128 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Marc Aden Gray

Aden Gray Marc

Naposled navštívené:
Marc Aden Gray

Aden Gray Marc