Zari
ohodnotit

Lovná zvěř

Fair Game

Další název:
Fair Game - Nichts ist gefährlicher als die Wahrheit
Rok:
2010
Délka:
108 minut
Premiéra v ČR:
5.5.2011
„Manželka. Matka. Agentka. Film podle skutečných událostí.“
Popis / Obsah / Info k filmu Lovná zvěř
Agentka CIA Valerie Plameová (Naomi Watts) žije pod krycím jménem ve spokojeném manželství s někdejším velvyslancem v Africe (Sean Penn) a nikdo z jejích přátel a známých nemá tušení o jejím pravém povolání. Když je pověřena vedením týmu, zaměřeného na odhalení iráckého jaderného programu, dostává se pod nevybíravý politický tlak, neboť vládním kruhům nevyhovují zprávy o tom, že žádný program prakticky neexistuje. Kampaň vyvrcholí vyzrazením agentky (což je trestný čin), jež má za následek řadu lidských ztrát mezi Valeriinými zahraničními spolupracovníky.

Režisér Doug Liman (nar. 1965) mj. natočil první snímek z divácky úspěšné bourneovské série Agent bez minulosti (2002), ale Lovná zvěř (2010), uváděná v našich kinech pod nepřeloženým názvem Fair Game, není dílo fikce, ale skutečný příběh z let 2001 až 2003, kdy se Spojené státy připravovaly na vojenskou akci proti režimu Saddáma Husajna. Vychází ze vzpomínkové knihy Valerie Plameové, nazvané Politika pravdy (2004), a zaujme věrohodným vykreslením prostředí a situací, jež známe téměř výhradně ze smyšlených a především akčně zabarvených filmových příběhů. K působivosti snímku přispívají i herecké výkony obou hlavních představitelů a pečlivě vybrané lokace. Scény z Iráku se natáčely v egyptské Káhiře.

Zdroj: ČT


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Lovná zvěř
Valerie pracuje jako tajná agentka CIA. Tajná mise se nezdaří a Bílý dům a agenti potřebují obětního beránka a tak zveřejní jméno Valerie do všech novin, televize. Rodina je v ohrožení, protože jí začínají chodit anonymní výhrůžné dopisy. V hlavních rolích Naomi Watts a Sean Penn.


Autor: hledaseniki

Popis / Obsah / Info k filmu Lovná zvěř
Politický a špionážní thriller Douga Limana Fair Game o práci a vyzrazení blonďaté tajné agentky CIA působí jako dobře vymyšlená fikce. Jenže se opírá o skutečné události a o osud existujících lidí. Těží totiž z případu Valerie Plameové (nar. 1963) a jejího manžela Josepha Wilsona (nar. 1949) z roku 2003, v němž se spojují okolnosti, týkající se druhé války v Zálivu. – Valerie je pověřena vedením týmu, zaměřeného na odhalení jaderného programu v Iráku. Součástí projektu je na žádost CIA i krátká cesta Joea Wilsona do Nigeru, kde má bývalý diplomat dobré styky. V závěrečné zprávě Joe vyvrátí domněnky, že Niger poskytuje Iráku uranový koncentrát. Valerie se svým týmem dokáže, že v Iráku žádný jaderný program neexistuje. To však nevyhovuje Bushově administrativě a vláda navzdory těmto zjištěním operuje při útoku proti Saddámu Husajnovi hrozbou jeho zbraní hromadného ničení. Použije k tomu i překroucenou Joeovu zprávu. Wilson se proti tomu ohradí v novinovém článku a vzápětí je kvůli vládní intrice vyzrazena totožnost jeho manželky, což samozřejmě neohrožuje jen ji, nýbrž i všechny její operace. Kvůli tomu tak zmizí několik iráckých vědců a jejich rodin (tato linie je ovšem fiktivní). Zatímco Joe se rozhodne proti Bílému domu bojovat (vyzrazení agenta je trestný čin), vlastenecky vychovaná Valerie se snaží být dlouho loajální. Kvůli těmto událostem dojde i k manželské krizi, již se však podaří zažehnat. Valerie Plameová nakonec vypovídá před senátním výborem... – Doug Liman opět přesvědčuje, že špionážní thriller je jeho parketa. Rozvíjí děj úspornými prostředky, přitom však dobře pracuje s napětím a se střídáním různých prostředí i rovin příběhu. Všímá si jak pracovního působení Valerie v terénu i v centrále CIA, tak jejího soukromého života, v němž vlivem vyzrazení dojde k proměně rolí. Zpočátku se o domácnost a malá dvojčata stará Joe, později naopak odstavená Valerie, která musí zároveň čelit anonymním útokům i dotěrným novinářům, zatímco manžel se plně věnuje mediální kampani. – Věrohodnost filmu dodávají zkušení představitelé hlavních rolí Sean Penn (sám známý jako protibushovský aktivista) a Naomi Wattsová. Dílo vzniklo na základě memoárových knih obou manželů, proto je pojato výhradně z jednoho úhlu pohledu a dominuje mu jednoznačná kritika tehdejší vládní politiky s tezí, že zatímco odborníci se opírají o fakta, politici a úředníci si je v zájmu svých potřeb přizpůsobují. – Název Fair Game má dva základní významy (lovná zvěř, férová hra), a snad právě proto jej distributor (tak jako obvykle) ponechal bez překladu, čímž divákům rozhodně nepomohl.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2011/7


Popis / Obsah / Info k filmu Lovná zvěř
Téma války v Iráku je vděčným zdrojem filmových námětů, v nichž se mísí zbytečnost operace se selháním americké administrativy. Zatímco Zelená zóna (2010) režiséra Paule Greengrasse zpracovala téma hlavního motivu války, zbraní hromadného ničení, v podobě letního blockbusteru, Fair Game k němu přistupuje v žánru politického thrilleru. Agentka CIA Valerie Plameová vede tým, který se pokouší odhalit zbraně hromadného ničení. Do vyšetřování je přizván i její manžel, bývalý diplomat Joe Wilson, který by měl potvrdit informaci o nákupu obohaceného uranu z Nigérie. Vláda ale zcela ignoruje nepohodlná zjištění a Joe vše zveřejní. Krok administrativy je zákeřný – odhalí Valerii jako agentku CIA.
18. Febiofest 2011


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Události v regionech (2007) [T...

05:30 - 05:59

2 minut již uběhlo
27 minut zbývá do konce

ČT2 - Dobrodružství vědy a techniky ...

05:15 - 05:45

17 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

NOVA - Novashopping

04:45 - 05:55

47 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

Prima - Libovky Pepy Libického (2019) ...

05:05 - 05:55

27 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Robert Näestelberger

Näestelberger Robert

William Goetz

Goetz William

Barbara Lee Govan

Govan Barbara Lee

Rhys Morgan

Morgan Rhys

Naposled navštívené:
Robert Näestelberger

Näestelberger Robert

William Goetz

Goetz William

Barbara Lee Govan

Govan Barbara Lee

Rhys Morgan

Morgan Rhys