Zari
ohodnotit

Lollipop Monster

Rok:
2011
Délka:
96 minut
Premiéra v ČR:
27.10.2011
„Drsné lolitky v městské džungli“
Popis / Obsah / Info k filmu Lollipop Monster
Středoškolačky Ari a Oona jsou odlišné typy a přesto jsou si podobné. Ari s blonďatými copy pochází z navenek spokojené trendy rodiny jako vystřižené z katalogu na panenky Barbie. Tmavovlasá Oona vyrůstající v uměleckém prostředí se zasekla v temném berlínském undergroundu osmdesátých let. Mezi cukrově růžovou panenkou a černě oděnou rockerkou však vzniká pevné pouto.

Společné pro obě dívky, řídící se svými pudy a instinkty je schopnost ničit se. Ari nezávazným sexem, Oona morbidními kresbami. Nové přátelství je vyvede z prostředí nefungujících rodin a pomáhá jim zvládnout pokrytectví okolí. Až do okamžiku, kdy dojde k události, která všechno změní.

Komiksové vyprávění, hořké i komické zároveň, je obohaceno animovanými vsuvkami, amatérským videem či hudebními klipy fiktivní expresivní kapely Zvíře (emotivní texty skupiny napsaly pro film samy scenáristky).

Německá debutující scenáristka a režisérka Ziska Riemann publikuje od roku 1997 vlastní komiksy a vytvořila i komiksový internetový časopis. Natočila několik krátkých filmů, píše povídky, scénáře a vydala sólové album.

Lollipop Monster byl s úspěchem uveden v soutěži MFF Karlovy Vary.

CinemArt CZ


Popis / Obsah / Info k filmu Lollipop Monster
Ari a Oona. Dvě patnáctileté dívky, dvě dysfunkční rodiny. Naprosto odlišné, a přesto v něčem podobné. Nikdo neposlouchá, nikdo neslyší. Ari si kompenzuje pocit nepochopení sexem s neznámým mužem, Oona vyjadřuje bolest ze sebevraždy milovaného otce sebepoškozováním a morbidními kresbami. Protiklady se přitahují. Ari je blondýnka barevná jako kanárek, Oona miluje černou jako noc. Nepravděpodobné přátelství jim pomáhá přežít pokrytectví jejich rodin, Ari konečně získává jakousi sebeúctu a Oona se naučí ventilovat svou bolest. Pak ale dojde k události, která ohrozí jejich přátelství v samých základech... Šíře tvůrčích zájmů debutující režisérky je patrná ve směsi použitých prostředků, obohacujících vyprávění o animované vsuvky, amatérský filmový záznam či hudební klipy, i ve výtvarné stylizaci, která přímo odkazuje k její komiksové minulosti.

46. MFF Karlovy Vary, 2011


Popis / Obsah / Info k filmu Lollipop Monster
Dívky Ari a Oona sní o svobodě. V jejich rodinách nepanují emoce, spíše mlčenlivost. Lolitka Ari hledá chybějící city v nezávazném sexu se staršími muži. Záhadná Oona se cítí být vinna sebevraždou svého otce, rozřezává si dokrve kůži na rukou a zahání černé myšlenky divokým čmáráním uhlem na papír. Když se mezi dívkami vyvine přátelství, je náhle vše jinak. Od té doby dělají všechno společně – chodí za školu, kouří, chichotatají se, brečí i milují. Režisérka Ziska Riemann vytvořila společně se spoluautorkou a kamarádkou z dětství Luci van Org zvláštní a skvěle osvěžující pop-drama. Divokou směsicí komiksové a videoklipové estetiky, křiklavě pestrých a temně černých obrazů vypráví tento film zcela neotřelým způsobem o dospívání. Film Lollipop Monster byl v roce 2011 uveden s mimořádným úspěchem na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech.

Festival německy mluvených filmů 2011


Popis / Obsah / Info k filmu Lollipop Monster
Hodně černá komedie Lollipop Monster je celovečerním režijním debutem komiksové kreslířky, autorky povídek, hudebnice a scenáristky Zisky Riemannové (nar. 1973), kterou se spoluautorkou scénáře Luci van Orgovou pojí přátelství z dětství i nefunkční rodinné zázemí, blízké jejich filmovým hrdinkám. – Dvě dospívající dívky, tmavovlasá introvertní Oona a blonďatá, na svůj věk vyvinutá Ari, se skamarádí. Vyrůstají v rodinách, jež jsou odlišné jen zdánlivě. Ani v jedné z nich dospělí věci neřeší, problémy se bagatelizují, jeden druhého nevnímá. Vyspělá Ari skutečnosti čelí právě probuzenou sexualitou, umělecky založená Oona se s realitou a hlavně s otcovou sebevraždou vyrovnává morbidními kresbami a sebepoškozováním. Jejich nové přátelství jim pomáhá přežít. Tedy až do té doby, než se Ari zaplete s milencem Ooniny matky... Režisérka podle vlastních slov zvolila pro vizualizaci teenagerovského hyper-reálna a přístupu „vše nebo nic“ několik forem vyprávění: vedle hrané akce i temné animované kresby uhlem, jež jsou odrazem Oonina duševního rozpoložení, hudební klipy, digitální triky a sekvence točené na super osmičku. Děj se odvíjí v krátkých scénách a s minimem dialogů. Důležitou složku dosti nevyrovnaného filmu, určeného vrstevníkům protagonistek, tvoří písně fiktivní kapely Zvíře s texty scenáristek.

-kat-, Filmový přehled 2011/12


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Pustina (2016) [TV minisérie]

00:20 - 01:20

20 minut již uběhlo
40 minut zbývá do konce

ČT2 - --

00:35 - 00:50

5 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

NOVA - Křižovatka smrti 2 (2001)

23:30 - 01:20

70 minut již uběhlo
40 minut zbývá do konce

Prima - Šefové na zabití (2011)

23:45 - 01:45

55 minut již uběhlo
65 minut zbývá do konce

Reklama