Zari
ohodnotit
Popis / Obsah / Info k filmu Lolita
Vysokoškolský profesor středního věku se pobláznil do nezletilé nymfomanky...


Autor: Petrkey

Popis / Obsah / Info k filmu Lolita
Humbert vyjíždí na prázdniny do lázní v Ramsdale, kde se zastavuje u paní Charlotty Haze, kulturně založené dámy, matky třináctileté Lolity. Brzy poté začíná mezi ním a paní Haze milostný vztah a Humbert pak flirtuje s její dospívající dcerou. Když dcerka odjíždí do tábora, paní Haze vyznává Humbertovi lásku a oba dva se rozhodnou pro manželství. Idyla končí ve chvíli, kdy se paní Charlottě dostává do rukou Humbertův deník, z něhož se dovídá, že skutečným objektem jeho zájmu byla a zůstává Lolita. Zoufalá Charlotta opouští dům a zakrátko zahyne při automobilové nehodě. Humbert jede pro Lolitu a cestou se setká se svým známým Quiltym, který mu naznačuje, že ví o jeho intimním vztahu s Lolitou. Jednoho dne Lolita onemocní. Humbert ji odváží do nemocnice, odkud dívka za tajemných okolností zmizí. Po nějaké době se Humbert dovídá, že Lolita opustila tajně nemocnici, vdala se a čeká dítě. Humbert se vydá za ní, aby se ní setkal. Dívka žije v hrozných podmínkách. Z rozhovoru se Humbert dovídá, že Lolita odešla z nemocnice kvůli Quiltymu, který jí slíbil roli ve filmu (a samozřejmě slib nedodržel). Humbert navrhuje Lolitě, aby společně odjeli, ale ta to odmítá. Zoufalý Humbert vyhledá Quiltyho a zabije jej ranami z pistole. Sám umírá ve vězení při čekání na rozsudek smrti.
Projekt 100 - 2000


Popis / Obsah / Info k filmu Lolita
Za námět svého filmu si Kubrick v roce 1962 zvolil bestseller Vladimira Nabokova Lolita, zobrazující příběh vášnivého vztahu muže ve středním věku a vzrušující nymfičky. Kubrick se rozhodl natočit Lolitu v Anglii; kde pravděpodobnost cenzorských zásahů byla přece jen menší než ve Spojených státech. Do hlavních rolí obsadil Jamese Masona, Sue Lyonovou a Petera Sellerse. Výsledkem byl jeden z největších kasovních úspěchů v historii Hollywoodu - a také záplava nadšených recenzí. Renomovaná kritička Pauline Kaelová napsala: „Překvapující na Lolitě je, jak je zábavná. Je to první nová americká komedie od těch skvělých čtyřicátých let, kdy Preston Sturges znovuoživil veseloherní žánr drsným humorem. Lolita je plná drsného černého humoru a občas jde tak daleko, že sotva popadáte dech smíchem.“
Kino aero 2004/1


Popis / Obsah / Info k filmu Lolita
Kubrickova filmová adaptace slavného románu ruského spisovatele Vladimíra Nabokova o dospělém muži osudově přitahovaném ke dvanáctileté dívce. Kubrick nicméně z Nabokovovy předlohy čerpal velmi volně. Kvůli svému obsahu nemohl být film natáčen v USA, ale ve Velké Británii, kam se Kubrick později přestěhoval a kde od té doby natočil všechny své filmy. Přes tehdejší tvrdé morální a kritické odsudky je Lolita viděna dnešníma očima velmi „krotká" a její erotika spočívá spíše v jemných náznacích než v explicitním zobrazování sexuálně vypjatých situací.
TotalFilm 2000/2/37


Popis / Obsah / Info k filmu Lolita
Zfilmování slavného a provokativního románu Vladimíra Nabokova Lolita (1955) přivedlo amerického režiséra Stanleyho Kubricka kvůli cenzurním problémům až na půdu Velké Británie. Režisér převedl podle autorova scénáře do černobílého obrazu příběh milostného vztahu zralého muže s neplnoletou dívkou. Skrytě a v náznacích odhaluje rozpolcenost a nevyrovnanost vztahu. Pomalu buduje atmosféru zhoubné vášně, kvůli níž se snaží zoufalý milenec izolovat mladičkou Lolitu od okolního světa. Ale svou žárlivostí lásku zabíjí. - Anglický profesor Humbert Humbert se po příjezdu do Ameriky zamiluje do dospívající dcery své náhodné bytné. Jeho láska (či vypočítavost) je natolik silná, že se ožení s její matkou Charlottou, aby byl teď už nevlastní dceři stále nablízku. Charlotta zemře při nehodě a muži teď prakticky nic nestojí v cestě. Usadí se s mladičkou milenkou v městečku Beardsley, ale do jejich vztahu neustále vstupuje tajemný muž Clare Quilty. Lolita s ním odchází pryč z Humbertova světa. Ani po letech se ke stále zhrzenému milenci nevrátí. - Kubrickovy filmové postavy Humbert (James Mason) i Lolita (Sue Lyonová) díky strohému stylu vyprávění neprojevují příliš mnoho živočišnosti či nespoutané vášně. Jako by celá podstata jejich vztahu byla skrytá pod statickým a chladným nátěrem konvenčního černobílého obrazu. Pozoruhodný je zde výkon Petera Sellerse v roli zhýralého Quiltyho. - V roce 1997 natočil režisér Adrian Lyne efektnější stejnojmennou verzi (FP 12/98). Jeho filmová Lolita (Dominique Swainová) je vznětlivější, rozmarnější a eroticky provokativní a vášní zachvácený Humbert (Jeremy Irons) jí bez váhání obětuje svou existenci. – DVD obsahuje jako bonus filmovou upoutávku a seznam cen.
-zz- Filmový přehled 2002/7

Autor/Zdroj: Zemanová Zuzana/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Všechnopárty (2006) [TV pořad]

11:05 - 12:00

41 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

ČT2 - Yellowstonský park - tikající ...

11:25 - 12:20

21 minut již uběhlo
34 minut zbývá do konce

NOVA - Den s Novou

11:45 - 11:50

1 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

Prima - Máme rádi Česko

10:10 - 12:05

96 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

Reklama