Zari
ohodnotit

Lišáci, Myšáci a Šibeničák

Rok:
1970
Délka:
74 minut
Premiéra v ČR:
30.10.1970
„Příběh o starostech a radostech dětí jedné podhorské vesnice, jejich prvních láskách, přátelstvích a zradách...“
Popis / Obsah / Info k filmu Lišáci, Myšáci a Šibeničák



Klouzačky, lyžování, sněhové pevnosti, koulovačky, zkrátka zima, to je to pravé roční období pro zábavu dětí z vesnice pod vrchem Šibeničákem. Jejich vůdcem byl vždy Zrzek, syn místního hrobníka. Jenže pak se do vsi přistěhoval Myšák, jehož otec se stal předsedou zemědělského družstva, a ten všechny kluky přetáhl na svou stranu, zejména díky tomu, že může kluky vozit na koních, které mu táta občas půjčoval. Hrdý Zrzek raději z party odešel než by se podřídil Myšákovi. Věrná mu zůstala pouze kamarádka Barborka, která mu pomáhá chytat ptáky, zejména pověstného černého havrana. Nepřátelství mezi oběma kluky pokračuje řadou potyček a naschválů. A zatímco Zrzek konečně chytil havrana, Myšák, který se ke koním chová laskavěji než ke kamarádům, má starosti se svou oblíbenou klisnou Sylvou, která čeká hříbátko. Stav Sylvy se totiž zhoršil natolik, že musela být utracena a Myšákovi se jen tak tak podařilo zachránit alespoň její hříbě, když otci slíbí, že se o něj bude starat. Jenže hříběti se nedaří, i když se Myšák snaží jak může - spí s hříbátkem ve stáji, krmí ho, zahřívá... Nakonec je to právě Zrzek, kdo přišel na ten správný nápad, jak hříbátku pomoci.


Autor: green-tea

Popis / Obsah / Info k filmu Lišáci, Myšáci a Šibeničák



Klouzačky, lyžování, sněhové pevnosti, zkrátka zima, to je to pravé roční období pro zábavu dětí z vesnice pod vrchem Šibeničákem. Jejich vůdcem byl vždy Zrzek, syn místního hrobníka. Jenže pak se do vsi přistěhuje Myšák, jehož otec se stane předsedou zemědělského družstva, a ten všechny kluky přetáhne na svou stranu, zejména díky tomu, že je může vozit na koních, které mu táta občas půjčuje. Hrdý Zrzek raději z party odejde, než by se podřídil Myšákovi. Věrná mu zůstane pouze kamarádka Barborka, která mu pomáhá chytat ptáky, zejména pověstného černého havrana. Nepřátelství mezi oběma kluky pokračuje řadou potyček a naschválů. Zatímco Zrzek konečně chytí havrana, Myšák, chovající se ke koním laskavěji než ke kamarádům, má starosti o svou oblíbenou klisnu Sylvu, která čeká hříbátko a udělala si kýlu. A právě tohle neštěstí nakonec kluky usmíří. Stav Sylvy se totiž zhorší natolik, že musí být utracena, a Myšákovi se jen taktak podaří zachránit alespoň její hříbě. Spí s ním ve stáji, krmí ho, zahřívá a je to právě Zrzek, kdo mu pomáhá.

Zdroj: Nova


Popis / Obsah / Info k filmu Lišáci, Myšáci a Šibeničák



Specialistka na filmy pro děti a mládež, scenáristka a režisérka Věra Plívová-Šimková realizovala v roce 1970 jeden ze svých nejpopulárnějších filmů. Rodinný snímek Lišáci – Myšáci a Šibeničák se odehrává – jako většina autorčiných snímků – na vesnici. Idylické zimní radovánky klukovské party z podhorské vesnice pod vrchem Šibeničákem naruší soupeření dvou samorostlých, dospívajících kluků – dosavadního vůdce Jožky, zvaného Zrzek a svérázného „přivandrovalce“ Oldy, přezdívaného Myšák. První z chlapců – syn místního hrobníka – nemá velkou šanci proti synovi nového předsedy zemědělského družstva, který členům party zprostředkuje přístup k jezdeckým koním. Spory mezi oběma soky ukončí až smrt Myšákovy milované klisny a snaha udržet při životě její novorozené hříbě… Příběh s dobrodružnými rysy, na jehož scénáři se podílel František Pavlíček, nepostrádá napětí – už proto, že povolání Zrzkova otce navozuje atmosféru tajemství (dojde i na komunikaci s duchy, typickou pro podkrkonošské lidové tradice). Specifickou náladu příběhu dodávají scény s koňmi v otevřené krajině. Jak je u režisérky Věry Plívové-Šimkové pravidlem, přesvědčivou atmosféru vyprávění pomáhají udržet především dětští představitelé, vybraní mezi neherci. Roli Myšáka ovšem autorka po rozsáhlém konkurzu svěřila herecky zkušenému, tehdy sedmnáctiletému Janu Krausovi, který se objevil už v jejím režijním celovečerním debutu Káťa a krokodýl (1965). V partu Zrzka ovšem příštímu představiteli uličníků a darebáků oponuje neherec Zdeněk Tůma. Plívová-Šimková film natáčela ve své rodné vesnici a do řady dospělých rolí si vybrala tamní obyvatele, které nechala předabovat a zkombinovala je se zkušenějšími herci. Civilní a přitom poetická obrazová stránka filmu je dílem tehdy začínajícího kameramana Emila Sirotka. O působivou hudební složku se postaral renomovaný Zdeněk Liška.

Zdroj: NFA


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Magnum (1980) [TV seriál]

09:00 - 09:50

5 minut již uběhlo
45 minut zbývá do konce

ČT2 - Rok na planetě Zemi

08:30 - 09:30

35 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

08:30 - 09:30

35 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

08:50 - 09:15

15 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Phil Parmet

Parmet Phil

Frank Arrigo

Arrigo Frank

Helmert Woudenberg

Woudenberg Helmert

China Chen

Chen China

Naposled navštívené:
Phil Parmet

Parmet Phil

Frank Arrigo

Arrigo Frank

Helmert Woudenberg

Woudenberg Helmert

China Chen

Chen China