Zari
ohodnotit

Lijavec

Žánr:
Rok:
1997
Délka:
95 minut
„Hra s opravdovým deštěm.“
Popis / Obsah / Info k filmu Lijavec
Jára Cimrman, velký český myslitel, jehož slávu a ohlas díla šíří pánové Zdeněk Svěrák a Ladislav Smoljak, napsal tentokráte hru, v níž jako základní konstrukční prvek využil český folklór a anekdotu.

Seznam kapitol na DVD:
1. Závěrečná beseda a herberk
2. Císař František josef I.
3. JC ve starobinci a žebrácké příhody
4. Tvorba anekdot
5. JC v trestnici a otázky okrajového rázu
6. Podvodní výzkum satrobince a léčebné divadlo
7. Cimrmanův elektrický valčík
8. Vrchní inspektor ve starobinci
9. Porodní dědek a pan poručík
10. Poručíkův zápisník
11. Spi Havlíčku a liják
12. Mračna se rozplynula


Autor: Ylja

Popis / Obsah / Info k filmu Lijavec
Debata začíná dotazy na hru, která bude následovat. Osvětlí se, co je to herberk, diskutující vyprávějí o Cimrmanově pobytu v sirotčinci či ve vězení, dozvíme se, co je pravdy na tom, že rakousko-uherské anekdoty jsou z pera Cimrmanova či proč nejsou v souboru herečky, a jak to vypadalo, když jednou jednu angažovali. Předveden je Cimrmanův text Nestyda Hausner – o psychodramatu, a zpěvem Elektrický valčík přednáška končí. V následující hře Lijavec o bourání Rakouska-Uherska Cimrmanovými anekdotami dojde i na ten slibovaný déšť…

Zdroj: ČT


Popis / Obsah / Info k filmu Lijavec
Když na sklonku života bilancoval CIMRMAN svou uměleckou činnost, došel k neradostnému poznání: ani jedno z děl, která podepsal, nedošlo uznání. A proto se rozhodl ustoupit do anonymity a stát se autorem folklórním. Jasnozřivě rozpoznal, že moderní doba odsoudí k zániku lidovou tvořivost v takových oblastech, jako je národní píseň, pohádka, pověst, přísloví či pranostika. Jediné, co z ústní folklórní tvorby nezemře a zůstane živé, je anekdota. A právě ona hraje významnou roli v jeho hře LIJAVEC.

Zdroj: DVD


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama