Zari
ohodnotit

Ligeina hrobka

The Tomb of Ligeia

Další název:
Edgar Allan Poe's The Tomb of Ligeia; Last Tomb of Ligeia ; Ligeia ; Tomb of the Cat
Žánr:
Rok:
1964
Délka:
81 minut
Popis / Obsah / Info k filmu Ligeina hrobka
Ve snímku Rogera Cormana opět herecky dominuje charismatický Vincent Price, tentokrát se zatraceně cool tmavými brýlemi. Ve dvojroli jeho první a druhé ženy mu zdatně sekunduje uhrančivá Elizabeth Shepherd. Film vyniká působivými a pro režiséra netypickými exteriérovými scénami, jež se natáčely ve zřícenině hradu Acre ve východní Anglii a v monumentálním Stonehenge... 79 minut.
Levné knihy


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Ligeina hrobka
Geniální završení Cormanových snah převést na filmové plátno odkaz jednoho z největších spisovatelů představuje jedinečnou kombinaci přírodní scenérie opatství u Norfolku v konfrontaci s uměle vytvořenými interiéry. Podmanivá adaptace povídky, kterou E. A. Poe považoval za svou nejzdařilejší.

Finální díl volného cyklu Poeových adaptací vznikal na rozdíl od předchozích poprvé také v exteriérech a Roger Corman jej osobně považuje za nejzdařilejší, podobně jako Poe mínil, že právě Ligeina hrobka je jeho nejlep-ším dílem. Scénář napsal Robert Towne, který se posléze bude podílet na Polanského opusu Čínská čtvrt', a již jen tím, že film vznikal ve Velké Británii (opatství Norfolk), vzdali tvůrci hold básníkovi, který v zemi gotického románu v dětství pobýval a do svého díla nepochybně vtělil řadu autentických zážitků z této dramatické doby. Vincent Price tentokráte představuje aristokratického satanistu v byronovském duchu, který se vysmívá pověrám a strachu z nadpřirozených jevů, přitom se ale sám stane jejich loutkou. Podobně jako v předchozích adaptacích i zde tvůrci učinili řadu úprav a rozvedli povídku o řadu dalších motivů, například z Černé kočky, Morelly nebo Berenice. Někteří kritici míní, že přechod od divadelních interiérů v předchozích Cormanových filmech je svědectvím únavy stylu a že i takový zdatný tvůrce se časem vyčerpal a byl nucen jít novou cestou. Každopádně scény natáčené v bývalém opatství patří k těm nejlepším, které můžeme v gotickém hororu 60. let spatřit a dodnes z nich čiší nebývalá autenticita, která nepochybně zastiňuje pár umělých scenérií, jež se v Ligeině hrobce také najdou. Zdá se, že Cormanův poeovský cyklus nemohl skončit lépe. Následuje již jen Trip o nešťastném osudu režiséra, který stejně jako Poe podléhá své závislosti, což není pocta gotickému žánru, ale jednoznačná výpověď o Cormanově současnosti.
(MJ)
katalog 1. Festivalu nad řekou


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - AZ-kvíz (1997) [TV pořad]

11:30 - 12:00

7 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

ČT2 - Nové objevy v Pompejích

11:05 - 12:00

32 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

NOVA - Můj přítel Monk (2002) [TV ser...

10:55 - 11:45

42 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

11:30 - 12:30

7 minut již uběhlo
53 minut zbývá do konce

Reklama