Zari
ohodnotit

Lidé z maringotek

Žánr:
Rok:
1966
Délka:
87 minut
Premiéra v ČR:
23.12.1966
„Příběh nešťastné lásky jezdeckého akrobata ke krasojezdkyni“
Popis / Obsah / Info k filmu Lidé z maringotek
POZOR SPOILER

Klaun vystupuje s ředitelem v manéži a oznamují další číslo – krasojezdkyni jménem Nina Gruzia. Ta rozhazuje kytky a z jedna z nich končí u mladého akrobata zvaného Vincek Bonžůr. Ten ji miluje, ale tatík lásce nepřeje. Je to pravý Lotyš, prchlivý a silný. Románek má drobná pokračování, až do doby, než ředitel cirkusu Vinckovi oznámí, že u nich končí. Musí na vojnu.

Po ní se Vincek vrací a hledá svůj cirkus. Místo něj narazí na zápasníka Čongra. V jeho ringu se mu mladík zalíbí, a tak mu navrhuje spolupráci. Ještě přiberou místního siláka, kotláře Vaňátka, který sice Čongra přepral, ale nenechal se prohlásit vítězem. Putují tedy spolu a kotlář chce konečně nějakou svoji gáži. Nedostává ji, tak ukradne Čongrův zlatý pohár. Ráno není po Čongrovi ani slechu ani vidu. Utekl a nechal Vincka s kotlářem být. Ti chtějí za pohár peníze, ale zjišťují, že pohár nemá prakticky žádnou hodnotu. Vincek nalézá svůj cirkus, ale Ninu v něm již ne. Odtáhla prý někam na východ. Vincek pak putuje dále sám, až potká cvičitele psů Reimanna. Přidává se k němu, ale jakmile zaslechne, že jej chce tahat na opačnou stranu, než je Nina, prchá. Nyní pátrá po cirkusu Kuzněckij. Přidává se k provazochodcům a s těmi cirkus najde. Lotyš není Vinckem vůbec nadšen, Nina si má brát bohatého dědka. I ona se po prvním shledání Vinckovi svěří, že s toho bohatce chce. Jen protože jí zajití budoucnost svými penězi. Vincek se tedy definitivně vrací ke svému cirkusu. A jednoho dne se sem vrací i Nina. Vincek je z toho nadšený a nechápe, že si z něj dělá sluhu. Do toho onemocní starý klaun, kterému tady říkají táto…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Lidé z maringotek
Každý večer vystupují cirkusoví umělci před obecenstvem v oslnivé záři světel a v blyštivých kostýmech. Jako všechno na světě, má i tato velkolepá podívaná odvrácenou tvář. Jsou jí obyčejné, mnohdy však až tragické osudy "lidí z maringotek", věčných tuláků a cestovatelů bez stálého domova. Mistrem ve vyprávění příběhů z jejich života byl novinář a spisovatel Eduard Bass. Film Martina Friče z roku 1966 spojuje několik Bassových předloh do jednoho celku. Najdeme zde především motivy ze stejnojmenné povídkové knihy, některé prvky však pocházejí ze slavného románu Cirkus Humberto.
Vraťme se tedy pod šapitó cirkusu National, kde začíná příběh nešťastné lásky jezdeckého akrobata Vincka (Jan Tříska) ke krasojezdkyni s exotickým jménem Nina Gruzia (Emília Vášáryová). Zdařilý snímek umocňuje herecké mistrovství Jozefa Kronera v roli starého klauna.
Česká televize


Popis / Obsah / Info k filmu Lidé z maringotek
Hlavní postavou příběhu je mladý jezdec, akrobat cirkusu National Vincek Bonžur, který se zamiloval do krasojezdkyně Niny Gruzie, což se ovšem vůbec nelíbí jejímu otci Lotyšovi, jenž má s dívkou zcela jiné plány. Dřív než se spor vyhrotí natolik, aby podle starého klauna skončil Vincek s kudlou v zádech a Lotyš v base, zasáhne osud a mladý akrobat je povolán na vojnu, kde slouží u dragounů. Když odslouží a je propuštěn do civilu, vydá se hledat National se svou milovanou Ninou. Ta už však u cirkusu téměř celý rok není. Rodiče ji odvezli a Vincek se k lítosti svých přátel i principála rozhodne, že se ji vydá hledat. Po dlouhém putování sice svou milovanou objeví v ruském cirkuse Kuzněckého, ta se však za léta odloučení velmi změnila. Z prosté zamilované dívky se stala vypočítavá ctižádostivá žena, která touží především po penězích. Jenže ty Vincek nemá.

Zdroj: Nova


Popis / Obsah / Info k filmu Lidé z maringotek
Drama režisérského klasika Martina Friče inspirovala v roce 1966 stejnojmenná povídková předloha Eduarda Basse a spisovatelova slavná kniha Cirkus Humberto (kterou v roce 1988 převedl do podoby televizního seriálu František Filip). Čtyřiašedesátiletý filmař se scenáristou Antonínem Mášou spojili mozaiku lidských osudů v ucelený příběh, jehož protagonista – mladý cirkusový akrobat Vincek Bonžur (Jan Tříska) – se osudově zamiluje do krásné krasojezdkyně Niny Gruzie (Emília Vášáryová). Vztahu však nepřeje dívčin otec Lotyš (Martin Růžek), ani pragmatická realita. Pod jejím tlakem se dívčina čistota časem promění v chladnou vypočítavost… Hořce poetické vyprávění naplno využívá cirkusového prostředí i díky (na domácí poměry) nadstandardnímu produkčnímu a technickému zázemí (Frič měl k dispozici širokoúhlý barevný materiál).

Zdroj: NFA


Popis / Obsah / Info k filmu Lidé z maringotek
l do cirkusu proniká láska. Zde se jezdec-akrobat zamiluje do sličné krasojezdkyně. Tradičně pojatý snímek sice nepřekvapí zvláštními efekty, spoléhá na pozvolně plynoucí vyprávění, ale předností je barvité přiblížení cirkusového světa, ukazuje, co se skrývá v jeho zákulisí.

Autor/Zdroj: /Letní filmová škola


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Černé ovce (1992) [TV pořad]

05:15 - 05:30

5 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

ČT2 - Jepice dlouhochvostá, Maďarsko

05:20 - 05:45

0 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

NOVA - Novashopping

04:45 - 05:55

35 minut již uběhlo
35 minut zbývá do konce

Prima - Rozpal to, šéfe!

04:40 - 05:55

40 minut již uběhlo
35 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Sabrina A. Junius

Junius Sabrina A.

Naposled navštívené:
Sabrina A. Junius

Junius Sabrina A.