Zari
ohodnotit

Legendární parta

Rise of the Guardians

Další název:
Legendárna partia; Die Hüter des Lichts
Rok:
2012
Délka:
97 minut
Premiéra v ČR:
29.11.2012
„Příběh o skupince hrdinů, z nichž každý vládne neobyčejnými schopnostmi.“
Popis / Obsah / Info k filmu Legendární parta
Co když minulost Santy Clause, Velikonočního zajíce, Víly Zuběnky a Sandmana skrývá víc, než kdokoli tušil? Co když jsou tihle štědří rozdavači dárků, vajíček, peněz a snů mnohem mocnější, než by se na první pohled mohlo zdát? A oni vážně jsou! Naše dětské legendy jsou nesmrtelné, silné a super-rychlé a jejich úkolem je spojit veškeré své speciální schopnosti k tomu, aby ochránili nevinnost a představivost dětí všech věkových kategorií.

Nad Legendární partou se sklání hrozba. Co když děti přijdou o své naděje a sny? Naši milovaní bojovníci potřebují pomoc Jacka Frosta, neochotného nováčka, který by si chtěl raději užívat zasněženého dne, než se dřít do úmoru pro záchranu světa. Z nejhlubších zákoutí Severního pólu, přes střechy Šangaje, po nejmenší městečko v Nové Anglii a dál, vede Legendární parta velkolepou světovou válku proti zlotřilému bubákovi Pitchovi, který chce ovládnout svět tím, že ho zamoří strachem. Zabránit mu v tom dokáže pouze síla víry a kouzla Legendární party.

Zdroj: HBO Europe
Vysílání: dabing
Premiéra: 21.12.2013


Popis / Obsah / Info k filmu Legendární parta
Studio DreamWorks Animation, proslulé především filmem Shrek (FP 2/2001), který se stal mezníkem v moderních dějinách počítačové 3D animace, přichází tentokrát s pohádkově laděným snímkem Petera Ramseyho Legendární parta. Hrdiny příběhu jsou strážci dětského světa: Sever (Santa Claus), Velikonoční zajíc (Zajda), Zuběnka (víla, která v noci „vykupuje“ vypadlé mléčné zuby) a Sandman, duch přinášející dětem hezké sny. Nejasnou postavou je hlavní hrdina Jack Frost. Ten jako Měsícem vyvolený další strážce proti své vůli zachraňuje s ostatními dětský svět před bubákem Stínem, přinášejícím strach a noční můry a usilujícím o nadvládu, o niž přišel ve středověku. Po strastiplném boji, během nějž najde Jack Frost svou identitu, je dětský svět zachráněn, Stín se stane obětí vlastního strachu a Jack rovnocenným partnerem ostatních strážců, kteří v něm doposud viděli nezodpovědného rošťáka. - Ačkoliv se téměř s každým obdobným animovaným filmem posouvají technologické možnosti, struktura děje za nimi často značně pokulhává. Také scénář Legendární party trpí spoustou hluchých míst, nelogických postupů děje i očividných nesmyslů. Některé scény jsou nadbytečné, jinde je zase kauzalita nepochopitelná a bez vysvětlení. Na druhé straně si tvůrci opět vyhráli s detaily, podařilo se jim dát některým postavám (zejména Jacku Frostovi) výrazný charakter a smysluplně využili stereoskopický efekt.
-mat-, Filmový přehled 2013/1


Popis / Obsah / Info k filmu Legendární parta
Když se jeden zloduch rozhodne vzít dětem na celém světě radost ze života, dá se dohromady parta superhrdinů, a ta se ho pokusí zastavit. Její členové jsou skutečně legendární. Provázejí každého z nás od dětství, ale nikoho asi ještě nenapadlo, že by ti, kdo rozdávají dětem radost, taky uměli rozdávat rány. Legendární parta vznikla ve studiu, které stvořilo Shreka a Madagaskar. Filmu, o němž se s předstihem mluví jako o animované události roku, vysloveně sluší 3-D provedení.

Vraťme se ale k našim hrdinům. Jejich neformálním šéfem je Santa, jenž bohatýrským zjevem a chováním připomíná ruského kozáka. K ruce má nejen skřítky, ale i bandu sněžných mužů. Jeho křehkým protipólem je pak Víla Zuběnka se svou armádou minivíl. Partu pak doplňují Velikonoční zajíc, za jehož drsným vzezřením se skrývá roztomilý zajda, a mlčenlivý pohodář Sandman. Ti všichni zpříjemňují životy dětí, ať už jim nosí dárky na Vánoce, vyměňují vypadlé zuby za peníze, schovávají velikonoční kraslice nebo je každý večer uspávají a jako bonus dodávají hezké sny. Všudypřítomnou idylu ale kazí „Bubák“. Taková ta potvora, co se na beton schovává pod postelí nebo ve skříni a spícím dětem přináší jen noční můry. A tenhle Bubák se rozhodne škrtnout Velikonoce, Vánoce i kšeftování s mléčným chrupem. Legendární parťáci si záhy uvědomí, že na tohohle nepřítele sami nestačí a povolají do svých řad Jacka Frosta. Bohužel, vysmátému klukovi, který škádlí lidi mrazivými malůvkami na oknech a náledím uprostřed města, se do záchrany světa nechce. Štve ho, že na rozdíl od jeho kolegů v něj děti nevěří. Otázkou je, co se stane, až pod vlivem nočních můr přestanou caparti věřit i v jejich existenci.

Producent filmu, slavný režisér a filmový vizionář Guillermo Del Toro, s DreamWorks spolupracoval už na Kocourovi v botách (2011). „Tehdy jsem ale vstoupil už do rozběhnutého procesu a nemohl jsem se realizovat tolik jako u Legendární party, jíž jsem se účastnil od prvního nápadu. Mám pocit, že se nám podařilo natočit nádherný film. Režisér Peter Ramsey stvořil neuvěřitelně barevný a bohatý svět, příběh navíc řeší témata, které mám rád, například myšlenku, že když něco nevidíme na vlastní oči, nemusí to ještě znamenat, že to neexistuje,“ říká del Toro.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Oleg Dal

Dal Oleg

Naposled navštívené:
Oleg Dal

Dal Oleg