Zari
ohodnotit

Láska šílená

Amour fou

Další název:
Láska šialená
Žánr:
Rok:
2014
Délka:
90 minut
Premiéra v ČR:
11.6.2015
„„Láska si vybírá nás, smrt si však vybíráme my.”“
Popis / Obsah / Info k filmu Láska šílená
Známá rakouská režisérka Jessica Hausner po snímku Lurdy (2009), který sesbíral řadu ocenění na MFF v Benátkách a jiných prestižních festivalech, přináší komediální drama inspirované sebevraždou romantického básníka Heinricha von Kleista. Jak v Lurdách režisérka uvažuje o relativitě církve, víry a zázraku na posvátných poutnických místech, v Lásce šílené poukazuje na ambivalentnost lásky a romantické představy o společné smrti z lásky.

V Berlíně začátkem 19. století mladý německý básník Heinrich touží po romantické sebevraždě ve dvojici a neúnavně hledá spřízněnou lidskou duši, která by byla ochotná s ním dobrovolně ukončit svůj pozemský život. Je však zklamaný z necitlivosti všech lidí kolem, a když nedokáže přesvědčit ani svou sestřenici Mariu, ztrácí i tu poslední naději. Naštěstí však potkává Henriette, mladou, skromnou a uzavřenou manželku obchodníka, trpící “chorobou duše“, a zdá se, že i jinou smrtelnou nemocí.

Vedle matematicky přesných obrazových kompozic, divadelní mizanscéně a zdrženlivému až odosobněnému hereckému projevu, se v celém snímku objevuje sofistikovaný tlumený humor, kterým režisérka přímo útočí na přetvářku lidské společnosti a absurdnost lidského jednání. Tato netradiční romantická tragikomedie byla v roce 2014 na MFF v Cannes nominovaná na cenu sekce Un Certain Regard a v tom samém roce se na MFF v Karlových Varech představila českým a slovenským divákům.

Film Europe CZ


Popis / Obsah / Info k filmu Láska šílená
Známá rakouská filmařka s výrazným režijním rukopisem se při psaní scénáře ke svému nejnovějšímu snímku volně inspirovala sebevraždou romantického básníka Heinricha von Kleista. V Berlíně devatenáctého století chce mladý básník zvítězit nad nevyhnutelností smrti láskou a úpěnlivě hledá spřízněnou lidskou bytost, která by s ním zemřela. Ke svému zármutku a nevoli není schopen přesvědčit sestřenici Marii, aby se tohoto aktu zúčastnila, a je raněn její necitelností. Naštěstí však potkává Henriettu, ženu obchodníka, která začíná trpět „nemocí duše“ a zřejmě nejen tou. Hausnerová zvolila pro svou reflexi o lásce krajní stylizaci a literární dialogy pohybující se na hraně absurdity. Děj příběhu se odehrává v divadelně aranžovaných interiérech a herecký projev je blízký deklamaci, přesto se snímkem coby leitmotiv vine sofistikovaný a tlumený humor, přesně cílený na přetvářku a pošetilosti blízké lidskému pokolení.

MFF Karlovy Vary 2014


Popis / Obsah / Info k filmu Láska šílená
„Láska si vyberá nás, ale smrť si vyberáme my”

Známa rakúska režisérka Jessica Hausner po snímke Lurdy (2009), ktorá zozbierala viacero cien na MFF v Benátkach a iných prestížnych festivaloch, prináša komediálnu drámu inšpirovanú samovraždou romantického básnika Heinricha von Kleista. Kým v Lurdách režisérka uvažuje o relativite cirkvi, viery a zázraku na posvätných pútnických miestach, v snímke Láska šialená poukazuje na ambivalentnosť lásky a romantickej predstavy o spoločnej smrti z lásky.

V Berlíne začiatkom 19. storočia mladý nemecký básnik Heinrich túži po romantickej samovražde vo dvojici a neúnavne hľadá spriaznenú ľudskú dušu, ktorá by bola ochotná s ním dobrovoľne ukončiť svoj pozemský život. Je však sklamaný z necitlivosti všetkých ľudí navôkol, a keď nedokáže presvedčiť ani svoju sesternicu Mariu, stráca aj tú poslednú nádej. Našťastie však stretáva Henriette, mladú, skromnú a uzavretú manželku obchodníka, trpiacu “chorobou duše“, a zdá sa, že aj iným smrteľným ochorením.

Popri matematicky presných obrazových kompozíciách, divadelnej mizanscéne a zdržanlivému až odosobnenému hereckému prejavu, sa v celej snímke objavuje sofistikovaný tlmený humor, ktorým režisérka priamo útočí na pretvárku ľudskej spoločnosti a absurdnosť ľudského konania. Táto netradičná romantická tragikomédia bola v roku 2014 na MFF v Cannes nominovaná na cenu sekcie Un Certain Regard a v tom istom roku sa na MFF v Karolových Varoch predstavila aj slovenským a českým divákom.

Film Europe SK


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Jiný malý princ

Jiný malý princ

Ondřej Vaculík

Vaculík Ondřej

Naposled navštívené:
Jiný malý princ

Jiný malý princ

Ondřej Vaculík

Vaculík Ondřej