Zari
ohodnotit

Lakovka [TV inscenace]

Žánr:
Rok:
1980
Délka:
33 minut
„Mikrokomedie, ve které krádež lakové lodičky pokazí několika rodinám vytouženou vesnickou tancovačku.“
Popis / Obsah / Info k filmu Lakovka
Arnoštek Háčkových tajně touží po přízni Jany Bouchalové od sousedů. Chtěl by ji doprovázet na taneční zábavu, ale Jana už jednoho ctitele má. Uražený Arnoštek se rozhodne k mstě. Ukradne dívce lodičku, aby už nemohla tancovat. Jak se lodička ocitne na místě požáru Bouchalovic stodoly? A kdo je skutečný žhář?


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Lakovka
Před zrcadlem, opřeným o kuchyňskou linku, se objeví ženské nohy v pantoflích. Bouchalová se obouvá, prohlíží si boty a zase se zouvá. Navléká si další lodičky, ale ani s těmi není spokojena. Josef Bouchal má na sobě slavnostní požárnickou uniformu a dobírá si manželku: „Maminka se musí vyparádit, aby se na zábavě líbila mužskejm!“ Bouchalová mu však nezůstává nic dlužna a utrousí pár slov o místní půvabné vdově Naďě Balinové. Momentálně ji však dělá větší starost obvyklé ženské konstatování „nemám co na sebe“. Situaci se snaží vyřešit sedmnáctiletá dcera Jana a nabízí matce své bílé střevíčky. Přece si nebudou kvůli botám kazit zábavu, zvlášť když se Jana dnes může blýsknout svým bratrancem, který přijel v nažehlené uniformě desátníka vojenské základní služby. Slečna Jana z tohoto důvodu odmítá i doprovod Arnoštka, stejně starého kamaráda, který si však tuto urážku nemůže dát líbit. V sále kulturního domu ve Vlkoších už začíná být rušno. Hosté se scházejí, ženy si vzájemně pozorují své toalety, u výčepu se vytváří fronta mužů. Je v ní také Arnoštek, Bouchal a požárník Jouza. Dnešní noc je totiž ještě něčím významná: má se uskutečnit tajné cvičení požárníků a Bouchal k tomuto účelu vybral starou kůlnu za kravínem. Tajnou úmluvu však vyslechne Arnoštek, a protože jeho mládí je během večera ještě několikrát pokořeno, chybí k pomstě jen krůček. Aby si pojistil Janu před tancechtivým bratrancem Michalem, sebere vyzutý lakový střevíček pod jejich stolem a jde dokonat započaté dílo.

Jak tancovačka i cvičný požár dopadly, nebudeme už prozrazovat. Komedii napsal Viktor Dusil, dramaturgii měla Libuše Pospíšilová a s populárními herci Jiřinou Bohdalovou, Stellou Zázvorkovou, Milenou Steinmasslovou, Pavlem Trávníčkem a Tomášem Juřičkou ji v hlavní redakci zábavných pořadů natočil režisér Jaroslav Dudek.

[zk]. Lakovka. Květy. 1980, č. 14, roč. 30, s. 46 – 47. [upraveno]


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama