Zari
ohodnotit

Lakomec [TV divadelní hra]

Žánr:
Rok:
1972
Délka:
102 minut
„Miloš Kopecký ve slavné titulní roli Molièrovy komedie inscenované v Divadle na Vinohradech“
Popis / Obsah / Info k filmu Lakomec
POZOR SPOILER

Harpagon kráčí se svící ke svému trezoru. Nikomu nevěří a nedobytné pokladně také ne. Proto z ní bere bedýnku a hledá, kam by ji ukryl. Také projde kolem postele, ze které se vybatolí Eliška, která zde dlela se svým milencem Valérem. Hned vedle v druhé poseli je Eliščin bratr. Ten se jí svěří, že se zamiloval do Mariany, která bydlí nedaleko.
Otec jménem Harpagon právě spílá sluhovi Jakubovi, kterého podezřívá, že mu něco ukradl. A potom také dětem sděluje, že si bude brát Marianu od naproti a Elišce našel ženicha. Je to starší pán a nepožaduje věno, což je pro Harpagona nesmírně důležité. Eliška klade tuhý odpor.
Valér naoko přizvukuje Harpagonovi a Elišce poradí, aby simulováním nemoci svatbu oddálila.
Čipera, Kleantův sluha, zařídil přes Šimona půjčku. Má hodně drsné podmínky, ale Kleant ty peníze chce. Když pak přijde na to, že půjčovatel je jeho otec a ten pozná toho komu měl půjčit, nastává váda.
Dohazovačka Frosina pěje na Marianu jen samé ódy. Jenže Herpagonovi. Ten se na svatbu jen třese, když to slyší, jak je šetrná a kolik má peněz. Tyto informace se naprosto rozcházejí s těmi, které má Kleant. Ten je přesvědčen, že je Mariana chudá a chce ji finančně vypomoci. Také proto chtěl onu půjčku.
Nu, slova dalo slovo a Harpagon začne chystat hostinu. Ovšem podle svých představ. Mariana tedy přichází a že by byla Harpagonem nadšená, to se nedá říci. Ale ovládá se, a když pozná, že její vysněný je jeho synem, je mile překvapena. A nyní se začnou kout pikle takového rázu, aby svatba s Harpagonem nebyla, ale byla ta, na které by se vdávala Mariana a za Kleanta.
Harpagona na syna udělá boudu a on se mu přizná k lásce k Marianě. Vzniká spor, který má rozhodnout Jakub. Jenže ten situaci ještě zamotá. Naštěstí to ihned praskne.
Čiperovi se podařilo vyfouknou Harpagonovu kasu. Když to starý objeví, jen na mrtvici.
Ihned je přivolán komisař a ten začíná vyšetřování. Jakuba nenapadne nic lepšího než svést podezření na Valéra. Ten se tedy přiznává, ale k lásce k Elišce.
Mezitím přichází ten, koho si má Eliška brát. Valér tvrdí, že je synem italského šlechtice, který zahynul při námořním neštěstí. Chce to dokázat pečetním prstenem, ale ten již prodal. Má mateřské znaménko. Tu se ukáže, že Mariana je jeho sestrou. A je zde dokonce i jejich otec…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Lakomec
V roce 1972 zaznamenala Československá televize představení Divadla na Vinohradech, které vzbudilo velký ohlas. Molierova komedie Lakomec byla inscenována na točně, ale v dobových kostýmech a scenérii, bez náznaku aktualizace, v tradičním překladu. Moderní a současná však byla především díky divadelní režii Jaroslava Dudka a výborným hereckým výkonům hlavních představitelů v čele s Milošem Kopeckým v roli Harpagona. Jeho civilnímu projevu, který nepostrádal majestátnosti, zloby, panovačnosti, nelásky vůči svým nejbližším i tragické tóny, sekundoval neméně precizní výkon Jaromíra Hanzlíka a Daniely Kolářové v rolích jeho dětí, Jiřiny Bohdalové coby dohazovačky, i ostatních herců. Komedie v jejich provedení je nadčasová a potěší i dnes milovníky klasického divadla.
Česká televize


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - F.L. Věk (1970) [TV seriál]

11:10 - 12:00

22 minut již uběhlo
28 minut zbývá do konce

ČT2 - Jak se žilo v New Yorku roku 1...

10:55 - 11:50

37 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

NOVA - Policie Modrava (2011) [TV ser...

10:25 - 11:55

67 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

Prima - Partie Terezie Tománkové

11:00 - 12:00

32 minut již uběhlo
28 minut zbývá do konce

Reklama