Zari
ohodnotit

Lakomec [TV inscenace]

Žánr:
Rok:
1978
Délka:
93 minut
„František Filipovský jako Harpagon v slavné klasické Moliérově komedii.“
Popis / Obsah / Info k filmu Lakomec
POZOR SPOILER

 Eliška je opět se svým snoubencem Valérem. Oba se ujišťují vzájemnou láskou. Ona vzpomíná, jak ji kdysi Valér vytáhl z vody a zůstal zde ve městě jen kvůli ní. A také se stal rádcem jejího otce. Proto Valér také přestal hledat své rodiče. Oba mladí vědí, že jim otec nedovolí, aby se vzali. A do toho přichází Eliščin bratr Kleant. I on se zamiloval do dívky od naproti jménem Mariana. Kleant chce po Elišce, aby to nevyzradila otci.  
Když pak přijdou domů. Otec, jménem Harpagon (F.Filipovský), zrovna přemýšlí o tom, že má doma třicet tisíc a kam je má zašít. A hned také dětem sděluje, že si bude brát Marianu od naproti a Elišce že našel ženicha. Je to starší pán a nepožaduje věno, což je pro Harpagona nesmírně důležité.  
Valér naoko přizvukuje Harpagonovi a Elišce poradí, aby simulováním nemoci svatbu oddálila. 
Čipera, Kleantův sluha, zařídil přes Šimona půjčku. Má hodně drsné podmínky, ale Kleant ty peníze chce. Když pak přijde na to, že půjčovatel je jeho otec a ten pozná toho komu měl půjčit, nastává váda.
Dohazovačka Frosina pěje na Marianu jen samé ódy. Jenže Herpagonovi. Ten se na svatbu jen třese, když to slyší, jak je šetrná a kolik má peněz. Tyto informace se naprosto rozcházejí s těmi, které má Kleant. Ten je přesvědčen, že je Mariana chudá a chce ji finančně vypomoci. Také proto chtěl onu půjčku.  
Nu, slova dalo slovo a Harpagon začne chystat hostinu. Ovšem podle svých představ.  
Mariana tedy přichází a že by byla Harpagonem nadšená, to se nedá říci. Ale ovládá se, a když pozná, že její vysněný je jeho synem, je mile překvapena. A nyní se začnou kout pikle tak, aby svatba s Harpagonem nebyla, ale byla ta, na které by se vdávala Mariana a za Kleanta. 
Harpagon na syna udělá boudu a on se mu přizná k lásce k Marianě. Vzniká spor, který má rozhodnout Jakub. Jenže ten situaci ještě zamotá. Naštěstí to ihned praskne.  
Čiperovi se podařilo vyfouknou Harpagonovu kasu. Když to starý objeví, jen na mrtvici.
Ihned je přivolán komisař a ten začíná vyšetřování. Jakuba nenapadne nic lepšího než svést podezření na Valéra. Ten se tedy přiznává, ale k lásce k Elišce.  
Mezitím přichází ten, koho si má Eliška brát. Valér tvrdí, že je synem italského šlechtice. Který zahynul při námořním neštěstí. Tu se ukáže, že Mariana je jeho sestrou. A je zde dokonce i jejich otec… 
   


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Lakomec
Otec Harpagon je náramný skrblík, pro něhož jsou peníze tou největší radostí, jsou mu bližší, než vlastní děti. Jeho syn by se rád oženil s Marianou, dívkou ze sousedství, jeho dcera se zase zamilovala do Valéra, mladíka, který je Harpagonovým správcem. Jenže Harpagon se rozhodl s Marianou oženit sám a svým potomkům vybrat bohaté protějšky. Jistou službu mladým tedy musí prokázat služebník, který uloupí Harpagonovu kazetu s penězi. A teprve nečekané odhalení Valérova a Marianina původu a setkání s jejich otcem umožní dvě svatby. Jen Harpagon nakonec zůstane sám… Postava nelítostného lichváře a nestoudného starce je už po staletí velkou výzvou pro mnoho slavných českých i světových hereckých hvězd. Jedinečnou hereckou příležitost poskytla tato klasická francouzská komedie v televizní úpravě z roku 1978 i Františku Filipovskému a ten ji využil beze zbytku.

Zdroj: Česká televize


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Orol a lastovička

Orol a lastovička

Naposled navštívené:
Orol a lastovička

Orol a lastovička