Zari
ohodnotit

Labakan

Další název:
Лабакан; The False Prince
Žánr:
Rok:
1956
Délka:
75 minut
Premiéra v ČR:
12.4.1957
„Pohádka o falešném princi a potrestané pýše, odehrávající se v exotickém Orientu...“
Popis / Obsah / Info k filmu Labakan
Jeho hrdinou je líný krejčovský tovaryš Labakan, který sní o životě v přepychu a oblékne se do přepychových šatů pro bohatého emíra a když vidí jak uctivě jej lidé na tržnici zdraví využije příležitosti, která se mu nečekaně naskytne. Seznámí se totiž se sultánovým synem Omarem, který vyrůstal u vznešeného káhisrského paši a nyní se vrací domů. Labakan mu ukradne poznávací znamení, sultánovu dýku, a vydává se za něj. Sultánova žena však pozná svého pravého syna a přiměje sultána, aby oba muže podrobil zkoušce. Oba mají dokázat svou zručnost ušitím korunovačních šatů, což se samozřejmě povede jen skutečnému krejčíkovi Labakanovi a tak ho čeká kat. Naštěstí to vše byl jen sen a pošetilý mladík se ještě včas napraví.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Labakan
POZOR SPOILER

Krajinou jede karavana, která je přepadena. S touto karavanou cestuje domů princ Omar. V nedaleké osadě, kam pak přijedou, je i místní krejčík, u kterého se učí mladík Labakan. Ten je však věčně zasněný. Jeho duše se toulá někde jinde, ale u práce ne. Labakan sní o bohatství a moci. Jednou si zkouší královský šat, a to jej utvrdí v tom, že sem nepatří. Později šaty ukradne a vydá se na potulku po okolí. Nu, a co osud nechce, potká právě Omara. Ten se mu svěří, že byl dlouho v cizině a doma jej proto nikdo nezná. Má se prokázat znamením a smluvenou větou. Labakan mu znamení ukradne a sám se vydává za něj. Omar končí ve vězení. Jenže jeho matce to nedá. Nevěří, že by byl Labakan jejím synem, a proto vymyslí zkoušku, kterou oba projdou. A tak sultánova žena vymyslí další test. Zde se Labakan prozradí, ale Omarově otci ani toto nestačí, a tak jde pro radu moudrého ducha v kamenném lese. Obdrží dvě skříňky - a ty rozhodnou o dalším osudu obou mládenců.


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Labakan
Domýšlivý krejčovský tovaryš Labakan ukradne svému mistrovi Mustafovi knížecí oblek. V tomto přestrojení se setká s princem Omarem, který se vrací do vlasti, kde ho nikdo nezná. Labakan mu ukradne rodinnou dýku a její pomocí se sám prohlásí za syna sultánova. O Omarovi tvrdí, že je pomatený krejčovský tovaryš. Ale sultánka neuzná Labakana za svého syna. Podrobí mladíky zkoušce, mají ušít plášť. Labakan léčku neprohlédne a ušije dokonalý plášť, zatímco Omar nedovede látku ani rozstříhat. Sultán žádá o radu Adolzaidu v Kamenném lese. Ta mu dá dvě skříňky, které mají dokázat totožnost jeho syna. V Omarově skříňce je koruna, u Labakana je to jehla a nit. Labakana pronásleduje rozlícený lid. V tu chvíli se Labakan probudí – šlo jen o těžký sen.
Jedna z mnoha variant lidové pohádky o potrestané pýše.
Film byl natočen z velké části v Bulharsku.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Labakan
Český barevný film, natočený podle orientální pohádky německého pohádkáře Wilhema Hauffa. Jejím hrdinou je krejčovský tovaryš Labakan, který pohrdá prostým životem a prostými lidmi a touží být pánem. Jeho přání se mu nakrátko splní, ne však ve skutečnosti, nýbrž ve snu, který ho dokonale vyléčí z jeho nesmyslných tužeb. - Noc před příjezdem prince Omara se Labakanovi zdá, že ukradne svému mistru Mustafovi knížecí oblek, který právě došil. V tomto přestrojení se setká s princem Omarem vracejícím se do rodného města, kde ho nikdo nezná. Labakan mu ukradne rodinnou dýku a její pomocí se sám prohlásí za syna sultánova. O Omarovi tvrdí, že je pomatený krejčovský tovaryš. Ale sultánka neuzná Labakana za svého syna a dá podrobit oba mladíky zkoušce. Přikáže jim ušíti plášť. Labakan nepostřehne léčku a ušije skutečně dokonalý plášť, zatím co Omar nedovede látku ani rozstříhat. Avšak sultán není ani s tímto důkazem spokojen. Žádá o radu dobrou vílu Adolzaidu v Kamenném lese. Ta mu dá dvě kouzelné skřínky, které mají dokázat totožnost jeho syna. V Omarově skřínce je koruna a žezlo, zatím co Labakan nalezne ve své skřínce jehlu a nit. Omar mu odpustí jeho zradu. Lid se Labakanoui vysmívá a trýzní ho. Tu se Labakan probouzí ze svého těžkého snu a je navždy vyléčen z touhy po panském životě.
(FILMOVÝ PŘEHLED 9 / 1957)


Popis / Obsah / Info k filmu Labakan
Orientální pohádka
Krejčovský tovaryš Labakan touží po bezpracném životě v přepychu. Lstí se zmocní dýky sultánova syna Omara a vydává se za následníka trůnu. Ve zkouškách, které mají dokázat pravdivost jeho tvrzení, neobstojí... Naštěstí to vše byl jen sen a pošetilý mladík se včas napraví.
Film byl natáčen současně s Legendou o lásce v bulharských exteriérech a s účastí bulharských komparzistů.

Autor/Zdroj: Březina Václav/Lexikon českého filmu


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Chán Sulejmán a víla Fatmé (19...

13:05 - 14:05

4 minut již uběhlo
56 minut zbývá do konce

ČT2 - Ostrov Svatá Helena, bašta bio...

13:00 - 13:55

9 minut již uběhlo
46 minut zbývá do konce

NOVA - Možné je všechno! (2024) [TV p...

11:50 - 13:35

79 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

Prima - Česko Slovensko má talent

12:05 - 13:55

64 minut již uběhlo
46 minut zbývá do konce

Reklama