Zari
ohodnotit

Kurýr

The Transporter

Další název:
Kuriér (SK)
Žánr:
Rok:
2002
Délka:
92 minut
Premiéra v ČR:
30.1.2003
„Pravidla jsou od toho, aby se porušovala“
Popis / Obsah / Info k filmu Kurýr
POZOR SPOILER

Frank Martin čeká na tři lidi před bankou. Ti lidi vevnitř jsou lupiči. Jenže do auta nasedá i čtvrtý muž. Ten jet nemůže, ale Frank trvá na svém. Muž je tedy zastřelen a Frank se vydává na divokou jízdu, pronásledován policejními auty.

Po této akci dostává novou zakázku. Převoz tašky z místa A na místo B. Přesto, že jej navštívil francouzský policejní inspektor Tarconi, Frank zakázku přebírá. Jenže na cestě do místa B píchne kolo a musí do kufru, kde taška je. A ta se hýbe. Nedá mu to a tašku otevře. K jeho údivu je v ní mladá žena Lia, která mu pak uteče. Ne nadlouho ovšem. Je nasoukána zpět a předána příjemci. Ten okamžitě žádá zakázku jinou, totiž přepravit kufr a ihned za přepravu zaplatí. Jenže cestou auto exploduje. To Franka vytočí a jede zpět do domu. Zde udělá menší „pořádek“ a ujíždí pryč. Jenže v autě, které tam ukradl, je ukryta i ona dívka. Frank ji tedy nechá u sebe, když sem opět přichází inspektor. Přišel Frankovi oznámit, že se našel kousek jeho auta, ale protože se nic nedozví, odchází. Vzápětí je Frank napaden, a to hned raketami. Z jeho domu nezbude skoro nic. Frank a Lia naštěstí včas mizí podvodní cestou a Frank se rozhodne zjistit, kdo z jeho domu nadělal kůlničku na dříví. Hledá jej a přichází za ním až do jeho kanceláře, kde se dozví něco o Lie a jejím otci. Frank se stává zajatcem, kolem je spousta střelců, ale naštěstí sem přichází inspektor. Jenže je nucen Franka zatknout. Ale věří mu a pomůže mu zosnovat a provést útěk. Frank pak spěchá do přístavu, kde je napadán nepřáteli ze všech stran. Nakonec je opět nucen ukrást auto, později i letadlo. Tím zaletí až ke svému úhlavnímu nepříteli a začne mu mohutně „zatápět“. Má šanci zvítězit, i když je zcela sám?


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Kurýr
Frank Martin je vysloužilý voják, který se živí jako kurýr. Rozváží balíčky bez ptaní a za velké peníze. Řídí se třemi pravidly: Nikdy neměň dohodu, žádná jména a neotvírej zásilku. Jednoho dne se mu ozve muž, který potřebuje přepravit balík ke známému. Na místě určení mu do auta naloží velkou tašku, která váží asi padesát kilogramů. Po cestě Frank píchne, a aby mohl kolo vyměnit, musí otevřít kufr. Zjistí, že balík, který má doručit, se pohybuje...

Poruší svou zásadu, do balíku se podívá a uvidí v něm svázanou mladou ženu…

Zdroj: FTV Prima


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Kurýr
Frank Martin je bývalý příslušník speciálních jednotek. Bývalý. Ne že by svou práci neměl rád, ale ztratila pro něj smysl ("Už mě nebavilo, jak někdo pořád kurví výsledky mé práce."). Raději si našel pěkné místečko na slunném pobřeží Francie a zařídil výnosný job kurýra místních mafiánů. Proč ne? Jde mu to dobře. Má styl, nikdy nechybuje a s místním šéfem policejního oddělení udržuje přátelský, i když lehce napjatý, vztah. Je tolik precizní, až nás normální smrtelníky z toho svědí uši. Svědět přestanou, když Frank Martin poruší jedno ze svých pravidel.
Jenže ta taška se hýbala. A Frank není žádný tvrďácký blbeček, aby ho během snídaně nenapadlo koupit flašku džusu. Vždyť dá "nákladu" jen napít. Jenže tady máme podruhé jenže, protože v té tašce je velmi krásná dívka, která navíc potřebuje čůrat. A Frank teď doopravdy začíná porušovat své zásady. Ovšem stále je v tom nevinně.

Co dělat jiného, když se váš zákazník pokusí o vaši likvidaci pomocí nastražené bomby? Vrátit se k němu, zazvonit a zmlátit všechny kolem. Frank už v tom není nevinně, protože zpráskal celou malou armádu poskoků a nezáleželo na tom, jestli na něj taky zkoušejí kickbox, míří samopaly nebo máchají požárními sekerami. Ještě to ale není tak zlé, jako když k němu do auta zase vleze ta holka ("Já se tě nikdy nezbavím!") a on ji přes všechny budoucí problémy vezme k sobě domů. A už to jede! Tři rakety do baráku, dvě děravé historky pro inspektora, který tuší víc než dává najevo a čtyři sta lidí v kontejnerech nelegálně pašovaných z Asie. Myslíte, že by Frank se svou specializací dokázal takový případ vyřešit za dvanáct hodin? Za míň...


Autor: leva2

Popis / Obsah / Info k filmu Kurýr
Frank Martin (Jason Statham) je bývalý příslušník zvláštní jednotky. Nyní žije zdánlivě poklidným životem na francouzském pobřeží Středozemního moře. Příležitostně pracuje jako nájemný kurýr, který přepravuje zboží. Plní tajné, někdy i nebezpečné úkoly a zachovává tři přísná pravidla - první: nikdy neměň dohodu, druhé: žádná jména, třetí: nikdy se do zásilky nedívej.
Je najat Američanem známým pod jménem "Wall Street" (viz pravidlo dvě), aby doručil zásilku. Při jedné zastávce na cestě Frank zjistí, že se jeho balík "hýbá". Bleskurychle poruší pravidlo tři. Obsahem je krásná žena se zalepenými ústy. Teď se Frank žene se svou novou spolucestující Lai (Shu Qi) po silnici do šokujících tajemství a smrtelných komplikací. Poslední věc, kterou Frank nečekal, je zjištění, že pravidla existují pro to, aby se porušovala.

Luc Besson ( režie Léon, Pátý Element), jako producent filmu "Kurýr" a známý tím, že má "oko" na talenty (jeho objevem byla Natalie Portman), si tentokrát vyhlédl ne příliš známého herce Jasona Stathama (určitě o něm ještě uslyšíme) a rozhodl se, že bude spolupracovat na scénáři, který je psán speciálně pro něho.

Film byl natáčen v jižní Francii a, jak sám Statham tvrdí, "je to jižní Francie nákladních lodí, naftových cisteren a nevzhledných domečků, není to francouzský jih Jamese Bonda".
Režisér Cory Yuen má na svém kontě přes 30 filmů natočených v Hong Kongu a prosadil se ve všech oborech filmového umění. Jako režisér, herec, scénárista, producent i jako choreograf akčních scén. Jeho první "americký" projekt byla úspěšná akční komedie "Smrtonosná zbraň 4", také spolupracoval na akčním sci-fi "X-Men".

Půvabná Shu Qi natočila za šest let 45 filmů. Proslavila se svým výkonem ve filmu "Millenium Mambo" v roli noční hostesky Vicky.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Kurýr
Snímek Kurýr režisérské dvojice Cory Yuen (zkušený specialista na akční scény) a Louis Leterrier (bývalý asistent Luca Bessona) se točí okolo zásad. Ty jsou tady od toho, aby se dodržovaly, jakékoliv jejich porušení může mít totiž katastrofální důsledky. Tím se aspoň řídí bývalý armádní specialista Frank Martin. Pro svoji současnou výnosnou, velice rizikovou a zároveň vesměs nelegální práci řidiče a doručovatele zásilek „všeho druhu“ si stanovil tři pevná pravidla: nikdy neměnit dohodu, neužívat žádná jména a neotvírat zásilku. Pochopitelně jednoho krásného slunného dne Frank poruší ne jednu, ale postupně všechny tři zásady a dostane se tak do pěkné kaše. A pak už následuje průšvih za průšvihem. Frank, kterému šlo o jeho vlastní výnosný kšeft, se chtě nechtě namočí do hry o životy pašovaných lidí z Asie a přidá se po boku půvabné Číňanky Lai, za pomoci velice tolerantního komisaře Tarconiho, na tu správnou stranu. – Tvůrci (mezi nimiž se opět objevuje Luc Besson jako spoluscenárista a spoluproducent) si s logikou příběhu hlavu nelámali, zato okořenili snímek několika nápaditými akčními scénami s poněkud komickým a snad i parodickým nádechem. Milovníci akčních filmů zde tak najdou vše, co nesmí v daném žánru chybět: riskantní automobilové honičky, vražedné přestřelky, surové rvačky, pohledného akčního hrdinu v podání bývalého britského reprezentanta ve skocích do vody Jasona Stathama, podlé gangstery a pochopitelně i pohlednou a vstřícnou slečnu.
-kat- Filmový přehled 2003/1,

Autor/Zdroj: -kat-/Filmový přehled


Popis / Obsah / Info k filmu Kurýr
Frank Martin (Jason Statham) je bývalý příslušník zvláštní jednotky. Nyní žije zdánlivě poklidným životem na francouzském pobřeží Středozemního moře. Příležitostně pracuje jako nájemný kurýr, který přepravuje zboží. Plní tajné, někdy i nebezpečné úkoly a zachovává tři přísná pravidla - první: nikdy neměň dohodu, druhé: žádná jména, třetí: nikdy se do zásilky nedívej.
Je najat Američanem známým pod jménem „Wall Street“ (viz pravidlo dvě), aby doručil zásilku. Při jedné zastávce na cestě Frank zjistí, že se jeho balík „hýbá“. Bleskurychle poruší pravidlo tři. Obsahem je krásná žena se zalepenými ústy. Teď se Frank žene se svou novou spolucestující Lai (Shu Qi) po silnici do šokujících tajemství a smrtelných komplikací. Poslední věc, kterou Frank nečekal, je zjištění, že pravidla existují pro to, aby se porušovala.

Autor/Zdroj: /reklamní materiály distributora


Frank Martin je bývalý příslušník zvláštní jednotky. Nyní žije zdánlivě poklidným životem na francouzském pobřeží Středozemního moře. Příležitostně pracuje jako nájemný kurýr, který přepravuje zboží. Plní tajné, někdy i nebezpečné úkoly a zachovává tři přísná pravidla - první: nikdy neměň dohodu, druhé: žádná jména, třetí: nikdy se do zásilky nedívej. Je najat Američanem známým pod jménem "Wall Street" (viz pravidlo dvě), aby doručil zásilku. Při jedné zastávce na cestě Frank zjistí, že se jeho balík "hýbá". Bleskurychle poruší pravidlo tři. Obsahem je krásná žena se zalepenými ústy. Teď se Frank žene se svou novou spolucestující Lai po silnici do šokujících tajemství a smrtelných komplikací. Poslední věc, kterou Frank nečekal, je zjištění, že pravidla existují pro to, aby se porušovala.

Autor/Zdroj: /mraveniště


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Kurýr: Restart (2015)

 Kurýr: Restart (2015)
Kurýr: Restart n
The Transporter Refueled
Žánr: akční / krimi / thriller
Země: Francie / Čína
Režie: Camille Delamarre

(pokračování)

Kurýr 3 (2008)

 Kurýr 3 (2008)
Kurýr 3 n
Transporter 3
Žánr: akční / thriller
Země: Francie / Spojené státy americké / Velká Británie
Režie: Olivier Megaton

(pokračování)

Kurýr 2 (2005)

 Kurýr 2 (2005)
Kurýr 2 n
The Transporter 2
Žánr: akční / thriller
Země: Francie / Spojené státy americké
Režie: Louis Leterrier, Corey Yuen

(pokračování)

TV Program

ČT1 - Gejzír (2014) [TV pořad]

21:10 - 21:40

2 minut již uběhlo
28 minut zbývá do konce

ČT2 - Praha ožralá

20:50 - 21:20

22 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

NOVA - Jedna rodina (2023) [TV seriál...

20:20 - 21:45

52 minut již uběhlo
33 minut zbývá do konce

Prima - ZOO (2022) [TV seriál]

20:15 - 21:45

57 minut již uběhlo
33 minut zbývá do konce

Reklama