Zari
ohodnotit

Kuře na švestkách

Poulet aux prunes

Další název:
Chicken with Plums; Kura na slivkách;
Rok:
2011
Délka:
88 minut
Premiéra v ČR:
29.11.2012
„Od chvíle, kdy se jeho milované housle rozbily, ztratil chuť do života...“
Popis / Obsah / Info k filmu Kuře na švestkách
Teherán, 1958. Jeho milované housle se rozbily a Nasser Ali Khan, jeden z nejvýznamnějších hudebníků své doby, absolutně ztratil chuť do života. Žádný další nástroj není hoden toho, aby nahradil jeho milované housle, a tak se Nasser rozhodne, že si zaleze do postele a bude čekat na smrt. Doufá, že přijde brzy, mezitím upadá do hlubokých snů, melancholických i radostných. Vrací se zpět do mládí a dokonce hovoří i s Azraëlem, Andělem Smrti, který mu odhalí budoucnost jeho dětí... Jako kousky puzzle nakonec do sebe vše začne zapadat a na světlo vyjde i dojemné tajemství jeho života: nádherný příběh o lásce, která z něj udělala génia a inspirovala jeho hudbu.

Zdroj: HBO Europe
Vysíláni: dabing


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Kuře na švestkách
Teherán, rok 1958. Od chvíle, kdy byly zničeny jeho milované housle, ztratil Nasser Ali Khan, jeden z nejslavnějších hudebníků své doby, chuť žít. Jelikož nenachází žádný jiný nástroj, kterým by mohl housle nahradit, rozhodne se ulehnout do postele a očekávat smrt. Zatímco čeká, noří se do hlubokého snění plného melancholie i radosti, které ho zavádí zpět do krajin mládí, k rozmluvám s Azraelem, andělem smrti, i do budoucnosti jeho vlastních dětí. Jak se postupně skládají jednotlivé díly skládačky, zjeví se šokující tajemství jeho života: úžasný příběh lásky, který byl živnou půdou jeho talentu a jeho hudby.
FFF 2012


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Kuře na švestkách
Výtvarnice, spisovatelka a režisérka Marjane Satrapiová (nar. 1969), která žije v Paříži, pochází z Íránu. Ve své tvorbě vychází ze vzpomínek na rodnou zemi, a tak v jejích komiksových knihách a v jejich adaptacích, tedy v animovaném autobiografickém filmu Persepolis (FP 12/2007) a v hraném milostném příběhu Kuře na švestkách, na nichž spolupracovala se scenáristou a režisérem Vincentem Paronnaudem, je orientální kouzlo perské vypravěčky, úcta k tradicím, kritika režimu minulého i současného, smysl pro absurditu a nadsázku, humor a hravost. – Slavný íránský houslista Násir Alí (v knize hráč na tar; předobrazem k této postavě je autorčin záhadně zesnulý prastrýc, také hudebník) přišel o svůj nástroj a marně shání jiný, stejně dobrý. Když pochopí, že se mu to nepodaří, rozhodne se zemřít. Osm dní, které stráví v posteli čekáním na anděla smrti Azraela, věnuje sebezpytování, vzpomínkám na nenaplněnou lásku, na příbuzné, na nepříliš povedené rodičovství a nevydařené manželství. K tomu tvůrci přidávají i pohled na budoucnost jeho potomků. Oba chtěli, aby se ve filmu snoubily různé způsoby vyprávění i žánry, proto se tu objevují parodie, sitcom, fantasy, melodrama, horor i narážky na Georgese Mélièse. Přesto, že je patrná jejich snaha o hlubší pohled na život, na smrt a na manželství, je Kuře na švestkách především komorním příběhem o nenaplněné lásce.
-kat-, Filmový přehled 2013/2


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Policejní pohádky strážmistra ...

22:30 - 23:49

20 minut již uběhlo
59 minut zbývá do konce

ČT2 - Moulin Rouge

22:50 - 00:50

0 minut již uběhlo
120 minut zbývá do konce

NOVA - Comeback (2008) [TV seriál]

22:20 - 22:55

30 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

Prima - Honeymoon - líbánky k nepřežit...

22:50 - 23:40

0 minut již uběhlo
50 minut zbývá do konce

Reklama