Zari
ohodnotit

Kufr plný nadějí [TV hra]

Žánr:
Rok:
1978
Délka:
71 minut
Premiéra v ČR:
5.7.1979
„Petr Svojtka a Kateřina Macháčková v úsměvné komedii z učitelského prostředí.“
Popis / Obsah / Info k filmu Kufr plný nadějí
Ve čtvrtek večer pak s premiérou další televizní hry přišlo brněnské studio. Jmenovala se KUFR PLNÝ NADĚJÍ a napsali ji Rudolf Ráž společně s režisérem Tomášem Svobodou. Byla z rodu děl, jako jsou např. komedie Marie Poledňákové Jak vytrhnout velrybě stoličku a Jak dostat tatínka do polepšovny. Táž úsměvnost, s lehkým vtipem nadhozený i vážný problém, nezkoumaný příliš hluboce, pohoda a optimismus. A přece nejde říci, že by snad šlo o rozmělňování zvoleného typu komedie. Příběh mladého začínajícího učitele, rozhodnutého stůj co stůj učinit školu hrou, měl osobitou notu, zcela původní a neotřelou. Určitá dávka komediální nadsázky, švih a zdánlivá lehkost vyprávění, řada komických situací – to vše patří ke kladům této hry. Ne vše se autorům podařilo beze zbytku (někde jejich hravost zabíhá až do samoúčelnosti), nejmarkantnějším nedostatkem byla jistá nezacílenou, oscilující v řadě pasáží mezi tvorbou pro děti a tvorbou pro dospělé. I když nikdo asi nebude vydávat Kufr plný nadějí za vrchol televizní komediální tvorby, přece jen představuje milé a vítané osvěžení (tím spíše, že zdařilé původní televizní komedie jsou ještě stále velice nedostatkovým zbožím). Také vlastní nastudování Tomáše Svobody, i když nepřineslo nic výrazně nového a převratného, zaujalo smyslem pro komediální vidění a především bohatou režijní invencí. I když ne všechny nápady byly stejně nosné a organicky funkční, měly nespornou originalitu a snahu vidět i nechtěnou komičnost některých jevů z naší současnosti. Šťastnou ruku měl režisér i při volbě hereckých představitelů, především Petra Svojtky (učitel Petr), na němž spočívala největší tíha inscenace. Zajímavé herecké příležitosti zde však dostali i František Řehák, Petr Kostka, Josef Kemr a Kateřina Macháčková. Také jejich přičiněním lze považovat Kufr plný nadějí za opravdový příslib pro budoucnost naší televizní komedie.

KOZLOVÁ, Danica [dk]. Týden v televizi. Tvorba, týdeník pro politiku, vědu a kulturu. 1979 [18. červenec], č. 29, s. 20. [upraveno, zkráceno]


Popis / Obsah / Info k filmu Kufr plný nadějí
Příhody začínajícího učitele na jeho prvním působišti venkovské škole, kde se snaží uplatnit své ideály, neformální metody výuky a čerstvě získané znalosti. Mladý a roztržitý muž z města, to se svými ideály na venkově nemá jednoduché. Střet s mentalitou místních občanů, svéráznými kolegy a milostné vzplanutí, to vše stačí k tomu, aby si divák postavu učitele v podání nezapomenutelného Petra Svojtky zamiloval. Televizní inscenaci natočil v brněnském studiu v roce 1977 režisér Tomáš Svoboda.

Zdroj: Česká televize


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Pečení na neděli (2021) [TV po...

08:20 - 08:50

6 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

ČT2 - Odysea: Mýtus nebo realita?

07:45 - 08:40

41 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

NOVA - Policie Modrava (2011) [TV ser...

08:15 - 09:30

11 minut již uběhlo
64 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

08:15 - 08:45

11 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

Reklama