Zari
ohodnotit

Krycí jméno Krtek [2k digital]

Kret

Další název:
The Mole; Krycie meno Krtko
Země:
Rok:
2010
Délka:
104 minut
Premiéra v ČR:
28.2.2013
„Před minulostí neunikneš.“
Popis / Obsah / Info k filmu Krycí jméno Krtek
Paweł Kowal žije ve Slezsku, věnuje se rovným dílem práci i rodině a na obou "frontách" se mu vcelku úspěšně daří. Zlom v jeho životě nastává v okamžiku, kdy v místních novinách vyjde článek, obviňující jeho otce Zygmunda z toho, že v 80. letech spolupracoval se státní policí a byl jejím agentem, skrývajícím se pod pseudonymem "Krtek". Pawel takovému nařčení odmítá uvěřit, protože svého tátu zná jako zapáleného člena Solidarity, ale jeho žena Ewa, která v té době přišla během zásahu proti demonstrujícím horníkům o otce, je jiného názoru. Jejich manželství prožívá těžkou krizi a Pawel je rozhodnutý udělat cokoliv, jen aby odhalil pravdu a očistil otcovo jméno. Jenže minulost má svoje tajemství, která neodhalí jen tak někomu...


Autor: green-tea

Popis / Obsah / Info k filmu Krycí jméno Krtek
Polský dokumentarista Rafael Lewandowski se ve svém prvním celovečerním hraném filmu zamýšlí nad vlivem nedávné polské minulosti na život v současné demokratické společnosti a uvažuje o minulosti jako o věčném stínu člověka. V prosinci 1981 byl v Polsku vyhlášen výjimečný stav, do ulic vyjely vojenské tanky. Zanikající komunistický systém nabral druhý dech a zvýšil své „obrátky”. Ochromil opoziční odborové hnutí Solidarność a mnozí političtí „pobuřovači” se ocitli ve vazbě. Někdy v té době se narodil Pawel Kowal, dnes již třicátník, který podniká se svým otcem Zygmuntem, bývalým významným členem Solidarnośći. Zygmunt tehdy figuroval jako dovozce ilegálního textilu a second-handového zboží ze severu Francie. Nyní se však jeho jméno objeví v médiích v souvislosti s jeho údajnou rozsáhlou spoluprací s tajnou policií, pro kterou pracoval jako tajný informátor komunistického režimu s krycím jménem KRTEK. Z hrdiny národa se tak během jedné noci stane zrádce.

Debutující režisér a scénárista Rafael Lewandowski uchopil toto citlivé téma bez příkras a bez vyhlašování soudů nad postavami. Nesoudí ani tehdejší nepříznivou dobu, ani konkrétní situace, které umělou stylizací zbytečně nedramatizuje. Lewandowski se drží jednoho hesla, a to: „Neodsuďte mého otce předčasně. Byly to zlé časy.” Představitelé dvou hlavních postav byli v roce 2011 za jejich přesvědčivé herecké výkony oceněni na MFF v Montrealu a na domácím Polském filmovém festivalu. Snímek byl nominován na Zlatého Huga v kategorii nejlepší zahraniční film na MFF v Chicagu.

Zdroj: Film Europe CZ


Popis / Obsah / Info k filmu Krycí jméno Krtek
„Aj medzi hrdinami odporu sa nájde „Krtko“.”

Poľský dokumentarista Rafael Lewandowski sa vo svojom prvom celovečernom hranom filme zamýšľa nad vplyvom nedávnej poľskej minulosti na život v súčasnej demokratickej spoločnosti a uvažuje o minulosti ako o večnom tieni človeka.

V decembri 1981 bol v Poľsku vyhlásený výnimočný stav, do ulíc vyšli vojenské tanky. Zanikajúci komunistický systém nabral druhý dych a zvýšil svoje „obrátky“. Ochromil opozičné odborové hnutie Solidarność a mnohí politickí „poburovači“ sa ocitli vo väzbe. Niekedy v tom čase sa narodil Pawel Kowal, dnes už tridsiatnik, ktorý podniká so svojím otcom Zygmuntom, bývalým významným členom Solidarnośći. Zygmunt vtedy figuroval ako dovozca ilegálneho textilu a second-handového tovaru zo severu Francúzska. Teraz sa však jeho meno objaví v médiách v súvislosti s jeho údajnou rozsiahlou spoluprácou s tajnou políciou, pre ktorú pracoval ako tajný informátor komunistického režimu s krycím menom KRTKO. Z hrdinu národa sa tak počas jednej noci stane zradca.

Debutujúci režisér a scénárista Rafael Lewandowski uchopil túto citlivú tému bez príkras a bez vyhlasovania súdu nad postavami. Nesúdi ani vtedajšiu nepriaznivú dobu, ani konkrétne situácie, ktoré umelou štylizáciou zbytočne nedramatizuje. Lewandowski sa drží jedného hesla, a to: „Neodsúďte môjho otca predčasne. Boli to zlé časy.“

Predstavitelia dvoch hlavných postáv boli v roku 2011 za ich presvedčivé herecké výkony ocenení na MFF v Montreali a na domácom Poľskom filmovom festivale. Snímka bola nominovaná na Zlatého Huga v kategórii najlepší zahraničný film na MFF v Chicagu.

Film Europe SK


Popis / Obsah / Info k filmu Krycí jméno Krtek
Celovečerní hraný debut Rafaela Lewandowského Krycí jméno „Krtek“ je psychologickým dramatem s ožehavým tématem odkrývání nedávné minulosti. – Protagonistou je třicátník Pawel, který se musí vyrovnat se skutečností, že jeho otec Zygmunt, někdejší předák Solidarity, považovaný za hrdinu protikomunistického odboje, byl ve skutečnosti informátorem estébáků. – Snímek, odehrávající se během zimy ve Slezsku a v severní Francii, realisticky zachycuje nejen prostředí současného Polska, ale zejména rodinné vztahy tváří v tvář netušeným skutečnostem. Civilnímu pojetí příliš neodpovídá thrillerový konec, v němž se ovšem dále odvíjí spirála zla, deptající slušné lidi, uvízlé v osidlech dějin...

Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2013/5


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Lisa Ann Goldsmith

Goldsmith Lisa Ann

Naposled navštívené:
Lisa Ann Goldsmith

Goldsmith Lisa Ann