Zari
Chyby ve formuláři:
» Nejste přihlášeni, pro přidání chyby ve filmu se musíte přihlásit nebo zaregistrovat.
 
ohodnotit

Krycí jméno Holec

Další název:
Deckname Holec
Žánr:
Rok:
2016
Délka:
98 minut
Premiéra v ČR:
22.9.2016
Popis / Obsah / Info k filmu Krycí jméno Holec
POZOR SPOILER

Chystá se televizní přenos diskuze Praha Vídeň. Zařídil to rakouský novinář doktor Helmut Zilk.
Venku je herečka Eva Sommerová a režisér Honza David. Natočili spolu film a poslali do Cannes. Což jim režim nezapomene. Navíc Honza v pořadu kritizuje nesvobodu a tím si značně zavařil. A také naštval Evu. Ta chce dělat kariéru a také chce na západ. Tuší Zikovy možnosti a končí s ním v posteli.
Když pak Honzu od sebe vyhodí a začne zpívat s komunistickým zpěvákem, sbalí Honza dvě holky a bere je k sobě.
K vládě se dostává Dubček a všichni se radují, protože se domnívají, že končí doba zákazů.
Helmut už pospává s Evou zcela pravidelně, ale také se začíná zaplétat do špionáže.
Honza má pozvánku do Cannes. Jenže je to zrušeno kvůli stávce.
Eva odchází od Helmuta i když jí ten slibuje spoustu peněz.
Honza je pozván na pohovor, protože je zájem o jeho film. Pozvánka je na 21. srpen 1968.
A právě ten den již zrána nalétávají letadla a jedou tanky.
Honza jde do ateliérů a prosí o jednu kameru. Kamarád Jarda mu začne pomáhat a jdou natáčet tu spoušť. Hra na statečnost nevyjde a Jarda je mrtev.
Zilka vyhledá agent STB a předává mu upravený záznam vítání sovětských vojsk. Chce, aby jej odvysílal a komentoval. A míní použít všechny prostředky.
Jiný agent se ocitá u Honzy, aby získal ten pravý záznam a dochází k pranici. Honza pak jde k Evě, kde v televizi běží záznam upravený.
Ti dva se rozhodnou pravý film zachránit a doručit Zilkovi. Což se jim podaří.
Jenže jak se zachová on, když má agent jeho manželku jako rukojmí?


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Krycí jméno Holec
Napínavý snímek na motivy povídky nedávno zesnulého režiséra Jana Němce Italská spojka se odehrává mezi Prahou a Vídní v dramatickém roce 1968. Proměnlivá doba, která směřovala k událostem Pražského jara i srpnové okupaci, je rámcem pro moderní špionážní drama s milostnými motivy, jehož hlavní hrdinové jsou ve vypjatých společenských okamžicích postaveni před zásadní volbu mezi kolaborací a hrdinstvím. Fiktivní příběh se opírá o skutečné situace své doby i reálné osoby.

Rakouský novinář Helmut Zilk počátkem roku 1968 začíná uskutečňovat živé vysílání rozhovorů z komunistického Československa pro rakouskou televizi. Při natáčení se Zilk seznámí s rebelujícím českým režisérem Janem Davidem a jeho krásnou přítelkyní, herečkou Evou. Mezi úspěšným novinářem a vzdorovitým umělcem se rozhoří vášnivý souboj o srdce Evy, které každý nabízí budoucnost po svém. Do milostného trojúhelníku zasáhne srpnová okupace Prahy, při níž se Honzovi podaří natočit brutalitu a násilí okupantů. Film je třeba urychleně dostat k mezinárodní veřejnosti. Paradoxně jedinou cestu na Západ představuje právě Zilk. Lze mu však věřit a nebude mít nakonec dramatický útěk do Rakouska pro Honzu a Evu fatální následky?

Postava hlavního hrdiny Jana Davida je inspirována samotným režisérem Janem Němcem. „Režisér Jan Němec vyvezl tehdy na západ filmový materiál o příjezdu ruských tanků a byl to jeden z mála pravdivých záznamů toho, jak to doopravdy bylo, protože tehdejší politická garnitura mazala stopy a pouštěla do televize a rádia úplně něco jiného,“ říká herec Kryštof Hádek, který ve filmu hraje postavu Honzy. Němcův autentický dokument o událostech srpnových dní v Praze je svědectvím o spontánním odporu českého národa proti ruské okupaci v srpnu 1968. Krycí jméno Holec je napínavý příběh, v němž Sex, lži a mezinárodní špionáž zasáhnou lidi a události, které nám byly velmi blízko.

Skutečnou osobou je rovněž Helmut Zilk, později ředitel rakouské televizní stanice a známý starosta Vídně. Jeho pořad Hovory z Prahy mu přinesl respekt, vzbudil však také zájem československé Státní bezpečnosti, pro niž je Zilk díky své slabosti pro ženy a alkohol lákavým soustem. Vztah skutečného Helmuta Zilka a československé StB nebyl nikdy spolehlivě objasněn.

Falcon


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Krycí jméno Holec
Fiktivní příběh se opírá o skutečné situace i reálné osoby. Jedním z hlavních hrdinů je rakouský novinář Helmut Zilk (později, ředitel rakouské televizní stanice a známý starosta Vídně), který počátkem roku 1968 začíná uskutečňovat do té doby nepředstavitelný projekt – živé vysílání rozhovorů z komunistického Československa pro rakouskou televizi. Hovory z Prahy přinášejí Zilkovi respekt a doširoka otevírají dveře k prestižnímu postu ředitele. Vzbuzují však také zájem československé Státní bezpečnosti, pro niž není velkým problémem Zilka díky jeho slabosti pro ženy a alkohol zavázat ke spolupráci. Při natáčení svého pořadu se Zilk seznámí s rebelujícím českým režisérem Janem Davidem a jeho krásnou přítelkyní, herečkou Evou. Jan, tvrdohlavě oponující komunistickému režimu, věří v příchod změny. Také před ním se otevírá nadějná kariéra, když je jeho - do té doby českými úřady cenzurovaný - film přijat na festival v Cannes. Mezi úspěšným novinářem a vzdorovitým umělcem se rozhoří vášnivý souboj o srdce Evy, které každý nabízí budoucnost po svém.
Do milostného trojúhelníku však zasáhne srpnová okupace Prahy, při níž se Honzovi podaří natočit brutalitu a násilí okupantů. Film je třeba urychleně dostat k mezinárodní veřejnosti. Paradoxně jedinou cestu na Západ představuje právě Zilk. Lze však uvěřit člověku, jehož StB svírá jako v kleštích? Dokáže se Zilk vymknout tajné policii, která jej nutí kompromitující materiály zničit? Nebude mít nakonec dramatický útěk do Rakouska pro Honzu a Evu fatální následky? Bude mít jejich odvážný čin vůbec smysl? Situace se mění každým okamžikem a nikdo neví, komu může věřit!

zdroj: Zuzana Janáková a Uljana Donátová


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama