Zari
ohodnotit

Kruté radosti

Další název:
Cruel Joys
Žánr:
Rok:
2002
Délka:
99 minut
Premiéra v ČR:
13.2.2003
„Vzrušující příběh o pokušení, tajemství a bezradnosti v hledání lásky.“
Popis / Obsah / Info k filmu Kruté radosti
POZOR, SPOJLER

Skupinka mladých se koupe v přírodní nádrži. Jedním z nich je Karel, dost vysoce postavený pán. Ten pak oznamuje svému kamarádu Martinovi, že zemřela Žofie, matka Karlova dítěte, dcery Valentíny. A Karel chce, aby Martin vydával Valentínu za svou neteř.

Valentína přijela vlakem a Martin ji odváží do klášterní školy. Ona tam však nechce, a tak ji bere k sobě. Stejně má pět sester, tak co.

Martin je nakvašený na Karla kvůli tomu, že spí občas s Helenou, na kterou si Martin myslel.

Karel se přece jen setkává se svou dcerou tváří v tvář. Před ostatními ji však stále zapírá. Ona se jednou vplete do výchovných metod pana učitele Lájoše, dostane za to vynadáno i od Martina. Ještě to má dohru po mši. Martin je řádně naštvaný, a tak si Valentína balí kufr. Jenže u Karla neuspěje, a tak mizí do neznáma. Karel ji hledá po celém městě i okolí. Není sám. Nakonec je nalezena u vody.

Pak vyjde najevo, že ona stojí o Lájoše. Což ovšem se zas nelíbí Martinovi, který by o ni stál. A Karel se k ní stále nepřiznal. Jednou v kině se Valentína drží za ruce s oběma. Ovšem pak se vykoupe a jde v noci k Martinovi. Ten je však jako opilý, a tak se Valentína cestou zastaví u Lájoše, kde je Martin načapá. Ráno je z toho pohovor a scéna.

Karel pak oznamuje, že pošle Valentínu studovat do Prahy, a tak se provalí jejich pravý vztah. Karel prozradí Heleně, že čeká dítě s Ilonou, ale zdá se, že jí to až tak nevadí. Za to mu řekne, že viděla Valentínu u Martina. A Valentýna konečně vleze Martinovi do postele. Pak se zde objevuje Karel a dochází k inzultaci. V tomto boji asi nebude vítěze, ale ani poraženého.


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Kruté radosti
Film plný debutů – tak lze také nazvat film, jenž uvádí na scénu filmového umění hned několik nových jmen. V první řadě jde o prvotinu režisérskou, i když nejde o úplně první dílo Juraje Nvoty, jenž dříve působil jako režisér divadelní, ale také sám působil jako herec a dokumentarista. Dalším objevem se stala taky scenáristka filmu, která se tak nenápadně po vystudování vysoké školy dostala do povědomí ostatních tvůrců. Ale jen o nové tváře se film opírat nemohl, proto na scénu nastupuje také spousta skvělých českých a slovenských herců (tak např. Ondřej Vetchý, Anna Šišková, Milan Mikulčic nebo také Julius Satinský).

Příběh zasazený do roku 1933 se začíná příjezdem sedmnáctileté Valentiny (Tatiana Pauhofová), jež po smrti své matky spadá do opatrovnictví svého otce. Nic však není, jak by Valentina předpokládala. Otec Karel (Ondřej Vetchý) ze strachu ztráty svého vysokého postavení utají svou příslušnost k ní a požádá svého přítele Martina (Milan Mikulčík), aby se o dívku postaral, než ji umístí do školy. Po těžkém rozhodování Martin souhlasí a vydává Valentinu za svou neteř.

Valentina překvapená počínáním svého otce je zprvu rozhodnuta nenávidět ho, ale nakonec se zachová velice překvapivě a vnese do přátelství tří mužů chaos a zmatek. Vzhledem k prvotní domluvě Karla a Martina navíc vzniká spousta nesprávných spekulací, jež dodávají ději dramatický nádech a dokáží i tak těžké vztahy ve vsi zamotat.

Ať už jde o Helenu (Anna Šišková), Gabriela (Vladimír Hajdu) či Lajoše (Csongor Kassai) všichni mají v příběhu své pevně stanovené místo a také poslání.

Příběh o znovunalezení otcovské lásky, sebepoznání hlavní hrdinky i dalších všedních i nevšedních problémech se odvíjí celkem svižným tempem kupředu. Hlavním nedostatkem se jeví hlavně přílišná dramatičnost každé scény, jež je jistě způsobena dřívějším působením režiséra Nvoty.


Autor: Fox

Popis / Obsah / Info k filmu Kruté radosti
Koprodukční poetický retrofilm Kruté radosti je debutem slovenského tvůrce Juraje Nvoty, který je známý především jako divadelní režisér, ale také jako herec a dokumentarista. Komorní příběh o dospělých mužích a dospívající dívce se odehrává v roce 1933 v prostředí slovenského maloměsta. Zvolená lokace a doba ve filmu plní zejména náladotvornou funkci. Vyprávění je ryze intimní, opírá se jen o několik postav a o jejich vzájemné vztahy. Ústředním tématem filmu je vlastně hledání smyslu života ať už v lásce nebo v rodičovství. - Český notář Karel si spokojeně užívá, dokud do městečka nepřijede jeho šestnáctiletá dcera Valentína, s níž se nikdy neviděl. Kvůli zdejší společnosti přemluví svého kamaráda, ředitele školy Martina, aby dívku vydával za svou neteř. Postupně však pochopí, že dcera jeho zájem a lásku velmi potřebuje a že také on potřebuje ji. Kromě rodinných vztahů hrají ve filmu důležitou roli i vztahy milostné. V jejich středu jsou kromě obou přátel také jejich další kamarád, místní lékař Gabriel, dále emancipovaná Helena, stárnoucí bohatá Ilona a nakonec i Valentína. - Soubor pečlivých portrétů a zvláštní venkovská atmosféra může připomínat ruskou klasickou literaturu. Ve filmu však najdeme odkazy např. na Obchod na korze (postava staré židovské prodavačky) nebo na některá díla Dušana Hanáka (v nichž ostatně Juraj Nvota hrál). Za pozornost bezpochyby stojí hudba Ĺubici Salamon-Čekovské a obrazová kvalita filmu. Kamera Jana Malíře je nepřehlédnutelná, nikoli však vtíravě artistní. Juraj Nvota spolu s rovněž debutující mladou scenáristkou Scarlett Čanakyovou často stylizují Kruté radosti až do polohy smutné komedie. – Vedle Ondřeje Vetchého a slovenských či maďarských herců ve filmu vytvořil svou poslední roli moudrého pozorovatele Július Satinský.
-pp- Filmový přehled 2003/2

Autor/Zdroj: -pp-/Filmový přehled


Popis / Obsah / Info k filmu Kruté radosti
Křehký příběh o pokušení, tajemství a bezradnosti při hledání lásky začíná na podzim raku 1933, kdy poklidnou hladinu vztahů v idylickém slovenském maloměstě zčeří příchod zamlklé dívky Valentiny. Ta je pozapomenutou nemanželskou dcerou světáckého notáře Karla, ke kterému se má po matčině smrti uchýlit jako ke svému jedinému příbuznému. Sobecký muž si však odmítá komplikovat staromládenecký život, zpestřený poměrem s emancipovanou Helenou, a tak požádá svého přítele, ředitele místní chlapecké školy Martina, aby se o nechtěnou dceru postaral. Ten opuštěné děvče ze soucitu ubytuje u sebe jako svou neteř. Martin, Karel ani jejich přítel, lékař Gabriel, však netuší, jak radikálně tato plachá, hubená osubka na prahu ženství změní jejich životy. Zatímco si každý z trojice řeší, zda ve vztahu k Valentině má zachovat otcovský, či milenecky obdivný postoj, dívka se pod jejich vlivem mění v půvabnou mladou ženu, která rychle poznává, co chce a co nechce.
38. MFF Karlovy Vary


Popis / Obsah / Info k filmu Kruté radosti
Komorní příběh, ve kterém složitý a tragický vztah dospívající dívky a jejího ambiciózního otce dramaticky poznamená, a snad i trochu změní mikrokosmos lokálního společenství na slovenském maloměstě na začátku dvacátého století.
V působivém prostoru idylické krajiny, zdánlivě odříznuté od světa vyvolá příchod mladé dívky nejprve skryté, později potlačované a potom kruté drama. Objeví se vášně, pokusy o hledání vlastní identity, projevy lásky a nenávisti.


Popis / Obsah / Info k filmu Kruté radosti
Příběh o lásce zabývající se složitým vztahem dospívající dívky a jejího ambiciózního otce. Zároveň jde o příběh tří přátel, které kromě tohoto přátelství spojuje láska k jedné ženě.
*****
Příběh o lásce zabývající se složitým vztahem dospívající dívky a jejího ambiciózního otce. Zároveň jde o příběh tří přátel, které kromě tohoto přátelství spojuje láska k jedné ženě. Do vančurovské atmosféry na konci léta přichází - po smrti své matky – sedmnáctiletá nemanželská dcera jednoho z mužů. Nepřipravený a novou skutečností šokovaný otec se rozhodne ze strachu o své postavení a ze zbabělosti otcovství zatajit. Je neschopný čelit nové situaci a být za ni plně zodpovědný. Navíc do hry vstupuje žárlivost a pochybné právo k manipulaci s životem jiného člověka. Jeho dcera se však zachová nečekaně... Cesta od jednoho k druhému a naopak není jednoduchá. Zvlášť když v sobě každý z nich skrývá svá osobní tabu. Kruté radosti jsou příběhem o lásce a zodpovědnosti, o boji dobra a zla v nás. Odehrává se ve velmi jednoduchém a působivém prostředí malebné, ba dokonce idylické slovenské krajiny - jakoby odříznuté od světa, od jakéhokoli dějinného, politického, či společenského dění. Je to slovensko-český film. Vzrušující příběh o nejintimnějších motivech nejdůležitějších životních rozhodnutí s vynikajícími slovenskými a českými herci.
28. Letní filmová škola

Autor/Zdroj: /Letní filmová škola


Film Kruté radosti vznikl podle scénáře nedávné absolventky VŠMU Scarlett Čanákyovej.
Jde o komorní příběh, v kterém složitý a tragický vztah dospívající dívky (Táňa Pauhofová) a jejího ambiciózního otce (Ondřej Vetchý) dramaticky poznamená, a snad i trochu změní mikrokosmos lokálního společenství na slovenském maloměstě na začátku dvacátého století.
V působivém prostoru idylické krajiny, zdánlivě odřezané od světa, od jakýchkoli významných dějinných, politických nebo společenských událostí, vyvolá příchod půvabné a mladé dívky nejprve skryté, později potlačované a potom kruté drama. Objeví se vášně, potlačené a ukrývané emoce, pokusy o hledání vlastní identity, projevy lásky i nenávisti.
Celovečerním filmem debutující režisér – Juraj Nvota je významným slovenským divadelním a televizním režisérem.
Film je jazykově autentický. Slovenští i čeští herci mluví jazykem své národnosti.

Autor/Zdroj: reklamní materiály distributora/


Film "Kruté radosti" vznikl podle scénáře nedávné absolventky VŠMU Scarlett Čanákyovej. Jde o komorní příběh, ve kterém složitý a tragický vztah dospívající dívky (Táňa Pauhofová) a jejího ambiciózního otce (Ondřej Vetchý) dramaticky poznamená, a snad i trochu změní, mikrokosmos lokálního společenství na slovenském maloměstě na začátku dvacátého století. V působivém prostoru idylické krajiny, zdánlivě odřezané od světa, od jakýchkoli významných dějinných, politických nebo společenských událostí, vyvolá příchod půvabné a mladé dívky nejprve skryté, později potlačované a potom kruté drama. Objeví se vášně, potlačené a ukrývané emoce, pokusy o hledání vlastní identity, projevy lásky i nenávisti. Celovečerním filmem debutující režisér - Juraj Novota je významným slovenským divadelním a televizním režisérem. Film je jazykově autentický. Slovenští i čeští herci mluví jazykem své národnosti.

Autor/Zdroj: /mraveniště


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Příběhy slavných - Vladimír Dl...

10:35 - 11:30

37 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

ČT2 - Divoká příroda Ománu

10:20 - 11:15

52 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

NOVA - Můj přítel Monk (2002) [TV ser...

10:55 - 11:50

17 minut již uběhlo
38 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

10:15 - 11:15

57 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Claudette Maillé

Maillé Claudette

Mark Dymond

Dymond Mark

Naposled navštívené:
Claudette Maillé

Maillé Claudette

Mark Dymond

Dymond Mark