Zari
ohodnotit

Kruté moře

The Cruel Sea

Další název:
Der große Atlantik / Mare crudele
Žánr:
Rok:
1953
Délka:
126 minut
Popis / Obsah / Info k filmu Kruté moře
Kruté moře je film o válce v atlantiku. Kapitán Ericson a první důstojník Lockhart představují muže na kterých válka spočívala, profesionály a dobrovolníky. film je o doprovodné
lodi která doprovázela konvoje a ochraňovala je proti německým ponorkám. Film byl natočen podle předlohy slavného románu Nicholase Monserrata,který na podobné lodi ztrávil celou válku a proto tento film působí autenticky. Ve filmu jsou použity také autentické záběry.


Autor: limjoe

Popis / Obsah / Info k filmu Kruté moře
Bitva o Atlantik měla stovky bezejmenných hrdinů.
"Toto je příběh bitvy o Atlantik. Příběh o oceánu, lodích a hrstce mužů. Ti muži jsou hrdinové. A lodě jsou hrdinkami. Jediný nepřítel je moře. Kruté moře, které člověk učinil ještě krutějším..." Tak začíná své vyprávění kapitán Ericson, který byl v roce 1939 povolán od obchodního loďstva, aby velel jedné z lodí, doprovázejících konvoje. Byla to korveta Compass Rose. Její posádku tvořili z velké části lidé, kteří byli v civilu vším možným, jenom ne námořníky a mezi důstojníky byl Ericson jediným profesionálem. Málokdo z těch, kdo se naloďovali na její palubu, by si ještě před rokem dokázal představit, že se z něj někdy stane mořský vlk a téměř nikdo netušil, co to obnáší. Na řádný výcvik ale nebyl čas. Po třítýdenním cvičení, které mělo z nováčků udělat zdatnou bojovou jednotku, vyplula Compass Rose do války.

Film natočený podle knihy Nicholase Monsarrata vypráví o odvaze prostých lidí, které válka vytrhla z normálního života a postavila je před obtížné úkoly. Toto napínavé drama, které zaujme realistickým zobrazením bojů i lidských osudů bylo nominováno na Oscara a cenu BAFTA. Kapitána Ericsona hraje Jack Hawkins (1910-1973), známý z řady filmových rolí (Most přes řeku Kwai, Mandy, Liga gentlemanů, Lawrence z Arábie atd.)
(Česká televize)


Popis / Obsah / Info k filmu Kruté moře
„Toto je příběh bitvy o Atlantik, příběh oceánu, dvou lodí a hrstky mužů. Muži jsou hrdinové, hrdinky jsou lodě. Jediným padouchem je moře, kruté moře, jež lidé učinili ještě krutějším…" Těmito slovy pomyslného komentáře nás uvádí do děje hlavní postava válečného dramatu Kruté moře kapitán Ericson, velitel jedné z mnoha korvet, které sloužily jako doprovod zásobovacím plavidlům v průběhu 2. světové války. Ericson představuje další velkou roli pro Jacka Hawkinse, čerstvě glorifikovaného úspěchem ve filmu Mandy. Účast ve filmu přijal, aniž znal scénář, výhradně na základě svého instinktu, že půjde o zcela mimořádný projekt. Ve své autografické knize Cokoliv za klidný život Hawkins uvádí: „Všichni angažovaní na tomto filmu jsme zažívali pocit jistoty, že se podílíme na něčem neobvyklém, co je na hony vzdálené nevěrohodným fikcím hollywoodských válečných dobrodružství s Errolem Flynnem. Kruté moře neobsahovalo žádné falešné hrdinství. Tušili jsme, že vytváříme autentický obraz situací, jimž byli vystaveni britští námořníci během války." Striktní realismus, obraz neokázalého hrdinství, duch kamarádství a loajality v uzavřené skupině vystavené vnějšímu ohrožení jsou klíčové pojmy britských filmových válečných dramat obecně, zvláště pak těch produkovaných studiem Ealing. Hrdinové těchto filmů se stávali zosobněním ideálu meritokratické profesionality. Byly to filmy o mužích pro muže. Pokud v nich již vystupovaly ženy, vždy se nalézaly ve vedlejším postavení. Heterosexuální romance, citový vztah mezi ženou a mužem z hlediska vztahových hodnot, ustoupila do pozadí. Chlapské přátelství představovalo jistotu nejvyšší. Jack Hawkins se svou statnou postavou, drsnějším hlasem a autoritativním vystupováním naplňuje představu otcovské figury, spolehlivé mužnosti jak pro námořníky, tak i pro diváka. Jako nejpopulárnější herec let 1953 a 1954 se stal ikonou, britskou institucí.

Věroslav Hába
Letní filmová škola Uherské Hradiště 2016


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Všechnopárty (2006) [TV pořad]

10:20 - 11:30

53 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

ČT2 - Nové objevy v Pompejích

11:05 - 12:00

8 minut již uběhlo
47 minut zbývá do konce

NOVA - Můj přítel Monk (2002) [TV ser...

10:55 - 11:45

18 minut již uběhlo
32 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

10:30 - 11:30

43 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Jakub Prachař

Prachař Jakub

Naposled navštívené:
Jakub Prachař

Prachař Jakub