Zari
ohodnotit

Kruh

Další název:
Circle
Rok:
2001
Délka:
72 minut
Premiéra v ČR:
7.6.2001
„Současný filmový příběh o životní zkoušce malé gymnastky“
Popis / Obsah / Info k filmu Kruh
POZOR SPOILER

Jsme v tělocvičně a díváme se na malou Fanynku, jak cvičí. Venku, pak na ni čeká matka, ale malá Fanynka spěchá do školy. Zde ji učitel tělocviku žádá, aby se předvedla.
To je vlastně její život, trénink, škola a pak domů. A občas nějaká ta sportovní soutěž. Zrovna je na další a matka je zde také. Ona už bydlí jinde a má nového chlapa. A zrovna začíná rodit. Právě v tom okamžiku Fanynka padá a končí v nemocnici.
Nyní se její život přesouvá sem. Občas přijde otec, nebo spolužačky. Prognózy jsou všelijaké a jednoho dne je Fanynka propuštěna. Sice je na vozíčku, ale je doma. Občas jezdí ven a jednou se slepým klukem přejdou sami přes křižovatku. Toto si otec považuje. Nu a pak přiveze Fanynku do školy.
Ne každý jí zde fandí. Hlavně Čermáková, ale tu zkrotí kluci, když jí jeden z nich vyklopí na hlavu oběd.
Maminka jí pak přiveze ukázat brášku Adámka. Zrovna kdy Fanynka odjíždí k dědovi a babičce na chalupu. Tady se má dobře a je spokojená. Děda se jí věnuje a vozí ji Dokonce k vodě. Zde pozná kluka, kterého baví fotit vodní ptáky. I děti sem za ní přijedou.
Jednoho dne ji uprostřed rybníka zastihne bouře. Děda nemůže, má dost co činit s koněm, a tak to vypadá hodně nebezpečně.
Najde se jiný zachránce?


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Kruh
Desetiletá Fanynka je hvězdou oddílu sportovní gymnastiky, je nejlepší a dává to najevo svým spolužákům a kamarádům. Po rozchodu rodičů žije s otcem a nedokáže se smířit s tím, že její matka čeká se svým novým partnerem rodinu.
Fanynčina ambicióznost v kombinaci s rodinnými problémy způsobí, že se při závodech plně nesoustředí na výkon a způsobí si vážné zranění po pádu z bradel, které jí upoutá na invalidní vozík. Zdá se, že se jí zhroutil celý život, ale v léčebně a na venkově, u dědečka a babičky, objeví Fanynka cenu přátelství a nové životní hodnoty...


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Kruh
Mladá vrcholová gymnastka žije po rozvodu svých rodičů u otce. Při tréninku se zraní tak vážně, že zůstává na invalidním vozíku. V léčebně po počáteční rezignaci silou své vůle a sportovní vytrvalostí zvládá nakonec vše tak, že má předpoklady perspektivního života. Film byl oceněn na několika mezinárodních dětských festivalech.


Popis / Obsah / Info k filmu Kruh
Melodramatický příběh o desetileté nadějné sportovní gymnastce Fanynce, která se musí vyrovnat s nečekaným zdravotním handicapem.
Ročenka 2001/97,

Autor/Zdroj: /ročenka 2001


Ocenění: Zvláštní cena ekumenické poroty na Filmáku v Plzni 2001
Další filmový příběh, v němž se jeho tvůrkyně pokoušejí postihnout život dnešních moravských dětí. Hlavní hrdinkou je desetiletá holčička Fanynka, která se musí vyrovnávat s nečekaným zdravotním handicapem. Obě spolurežisérky natočily film zcela v duchu svých předchozích děl.
Kino ART

Autor/Zdroj: /


Popis / Obsah / Info k filmu Kruh
Scenáristka a režisérka Věra Šimková-Plívová natočila se svou stálou spolupracovnicí Drahuší Královou další filmový příběh, v němž se pokouší postihnout život dnešních dětí. Tentokrát zvolila poněkud melodramatické téma: hlavní hrdinkou je desetiletá holčička, která se musí vyrovnávat s .nečekaným zdravotním handicapem. - Desetiletá Fanynka je nadějnou sportovní gymnastkou. Po rozchodu rodičů žije v paneláku sama s tátou. Její život se rázem změní, když se na velkých závodech těsně před možným vítězstvím vážně zraní při rozcvičování. Jen těžko si dívenka zvyká na to, že nemůže chodit. S úsilím, na něž je zvyklá ze sportu, se pak pokouší svůj zdravotní stav stále zlepšovat. Má přitom velkou podporu ve svém okolí, jak od tatínka, tak od prarodičů, od malé kamarádky Dominiky i od spolužáků. Po čase se už dokáže postavit na francouzské berle. - Podle režijní explikace je dívka obklopena několika kruhy: tím prvním je kruh samoty, daný jejím úsilím o vyniknuti ve sportu i ve škole, čímž se odcizuje ostatním dětem. Druhý kruh spočívá ve vztahu k rodičům, kteří se rozvedli: Fanynka dlouho neumí odpustit mamince, že od ní odešla. Další kruh tvoří přátelství s malou holčičkou Dominikou, s dědou a babičkou a nakonec i s chlapcem, s nímž se dívka seznámí o prázdninách. Významný je samozřejmě i svírající kruh nemoci. Fanynka se musí naučit z některých kruhů vystoupit nebo je prorazit. S pomoci ostatních se ji to podaří. Metaforou zmíněných kruhů je obrovský nafukovací tréninkový kruh ve Fanynčině bytě, na němž dívka cvičí. - Tvůrkyně natočily film zcela v duchu svých předcházejících děl. Závažná témata (rozpad rodiny, dětská ostrakizace, život handicapovaných dětí) zpracovávají ve formě, uchopitelné dětským divákem, současné jde však nadmíru idealizují a uhlazují. Všichni jsou ut milí a hodní. Jen jedna závistivá spolužačka Gábina na Fanynku stále nasazuje. Ale i ta zmoudří a omluví se. - Zajímavé jsou úvodní pasáže z prostředí gymnastických tréninků a závodů. Jinak se značná část děje opět odehrává na venkově v malebném prostředí udržované chalupy a jejího blízkého okolí. Nescházejí ani nejrůznější zvířata a tradiční poetické vize. - Hlavní dívčí roli ztvárnila Pavlína Hermanová ze Zlína, která je gymnastickou mistryní republiky ve své kategorii.
Tomáš Bartošek Filmový přehled 2001/6/17

Autor/Zdroj: Bartošek Tomáš/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Bolkoviny (1997) [TV pořad]

01:10 - 01:50

37 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

ČT2 - Mořští vlci (1980)

00:20 - 02:15

87 minut již uběhlo
28 minut zbývá do konce

NOVA - Kluk od vedle (2015)

00:55 - 02:45

52 minut již uběhlo
58 minut zbývá do konce

Prima - Dech života (1987)

00:30 - 03:25

77 minut již uběhlo
98 minut zbývá do konce

Reklama