Zari
ohodnotit

Krtek

El Topo

Země:
Rok:
1970
Délka:
125 minut
Premiéra v ČR:
10.4.2008
Popis / Obsah / Info k filmu Krtek
POZOR SPOILER
  
Jezdec v černém přiváží ke kůlu v písku nahatého chlapce. Ten zde má zahrabat vzpomínky na dětství. Jezdec je El Topo a chlapeček jeho syn Hijo.   
Pak spolu projíždějí vesnicí, kde došlo k nějakému masakru. Všude samé mrtvoly a krev. Jediný přeživší chce, aby jej jezdec zastřelil. 
Ten pak potkává tři lidi, které odpraví. Ten poslední mu sdělí, že to udělal plukovník, který pak odjel na misii. 
Jeho lidé už tady skutečně řádí, když sem jezdec přijíždí. Dívka právě plukovníka obléká a ten s dívkou vychází ven. Právě když chce, aby se ona odhalila, vrazí sem jezdec.  
  
Genesis
El Topo plukovníka potrestá a ten se pak zastřelí. Jezdec nechává chlapce zde a odjíždí s ním děvče. Jezdec ji dá jméno Mara. Putují spolu krajinou a v poušti ji El Topo napadne a zmlátí. Ona pak získá schopnosti jako on sám. A je to také ona, kdo mluví o čtyřech mistrech pouště, které má El Topo zabít, aby sám stal nejlepším. A tak se je vydají hledat.  
Ten první je nalezen hned. Je slepý, ale rychlý. Ovšem souboj s jezdcem prohrává.  
Tu se objevuje dívka v černém s mužským hlasem a tvrdí, že zná cestu ke druhému. I ten je poražen. Ne sice nějak poctivě, ale poražen.  
  
Věštci 
Třetí je mladík, který má kolem sebe spoustu králíků a stejně jako ti dva předtím filosofuje. Ten jezdce sice sejme, ale ten nějak přežije a zastřelí ho.  
Nyní je zde čtvrtý, ale ten nemá zbraň. Má jen síťku na motýly a zná nějaké bojové umění. A El Topa přelstí tím, že se sám zastřelí. A El Topo pak ničí svou zbraň. 
Na mostě jej pak postřelí dívka v černém. Ta pak s druhou dívčinou odjíždí a nechávají raněného El Topa u mostu. Toho pak odtáhne tlupa postižených.  
  
Žalmy
El Topo se ocitá v jejich jeskyni. Postižení lidé jsou proto, že jsou z incestů. Z jeskyně je jediný východ směrem nahoru, kde je jejich vesnice, ale kde je nechtějí. El Topo je doveden ke stařeně, která mutanty poslala pro jeho tělo k mostu. Jezdec slibuje sehnat peníze a prokopat tunel k vesnici. Jenže tady vládne otrokářský režim, a to pěkně drsný. Vzniká tedy otázka, zda vůbec stojí za to tunel kopat. El Topo soudí, že ano.  
Při druhé návštěvě města myje záchod a v místnosti, kde občané velebí Boha se hraje ruská ruleta.  
 
Apokalypsa
Při další návštěvě města při shánění peněz vlezou El Topo a jeho malá společnice, tedy liliputka, do sklepa, kde se odehrávají orgie. I oni jsou nuceni něco předvést. A tu se objevuje nový kněz, kterému se praktiky místních vůbec nelíbí. Ukáže se, že je to Hijo. Ten míní tatíka odprásknout, ale liliputka mu řekne o tunelu a a on se rozhodne počkat. Jenže i ten tunel je jednou dokončen a El Topa čeká smrt z rukou vlastního syna. Nebo ne? 
  


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Krtek
Záhy po kultovním snímku Alejandra [Alexandra] Jodorowského Svatá hora (1973, FP 2/2008), uváděném v Projektu 100-2008, přichází do kin jeho neméně kultovní předchůdce, symbolický western Krtek (1970). Sám autor v něm představuje titulního hrdinu, pistolníka bez bázně a hany, který na sebe bere úděl Boha a mstí bezpráví na chudých vesničanech. Protagonista opouští svého sedmiletého synka a s dívkou jménem Mara putuje pouští, v níž se vítězně utká se čtyřmi mistry revolveru. Milenka ho však zradí z lásky k uhrančivé lesbické jezdkyni a muž se ocitá v jeskyni, kde stráví mnoho let. Chce však pomoci lidem, kteří tu jsou uvězněni, a s malou zdeformovanou ženou začne kopat zvenku tunel. Prostředky k namáhavé práci získávají jako potulní komedianti v blízké vesnici, jejíž obyvatelé jsou skrz naskrz zkažení. El Topo se tu setkává se svým dospělým synem, nyní mnichem, odhodlaným pomstít se otci za zradu. Hrdina splní svůj úkol, avšak dobro se obrátí proti němu: lidé z jeskyně jsou pobiti obyvateli vesnice. Muž je pomstí a potom sám sebe zapálí. Jeho syn odjíždí do pouště s malou ženou a jejím dítětem, synem mrtvého. – Vnější kulisy a příběh připomínají dobové spaghetti westerny. Jodorowsky však do svého díla přetavuje i zkušenosti s tvorbou dalších filmařů: od Buñuela, přes Felliniho až po Glaubera Rochu a samozřejmě kolegy z panického hnutí, Fernanda Arrabala a Rolanda Topora. Jeho snímek je nabit alegorickými postavami i situacemi, surrealismem a mysticismem především katolické, ale i orientální provenience. Zahlcují jej stylizované obrazy, plné násilí, krutosti a krve, ale i erotiky a sadomasochismu. Opět pojednává o cestě jak v konkrétním tak v přeneseném smyslu jako o putování za vlastním sebeuvědoměním prostřednictvím zkoušek. Oproti Svaté hoře, jež má přece jen obecnější platnost, je Krtek s až příliš sebestředným tvůrcem z dnešního pohledu spíše kuriozní variací klasického žánru. – Od devadesátých let Jodorowsky marně usiluje o natočení sequelu; projekt měl původně název Los hijos del Topo (Synové Krtka) později titul Abelcain. - Ve filmu se nikde nevyskytuje hrdinovo jméno, proto jsme v duchu westernových tradic ponechali jeho původní znění El Topo (Krtek).
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2008/5


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Vražedné šifry: San Francisco

23:10 - 23:55

0 minut již uběhlo
45 minut zbývá do konce

ČT2 - Návrat Casanovy

22:25 - 00:00

45 minut již uběhlo
50 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Vegas

23:10 - 00:05

0 minut již uběhlo
55 minut zbývá do konce

Prima - Honeymoon - líbánky k nepřežit...

22:40 - 23:30

30 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

Reklama