Zari
ohodnotit

Křičící muž

Un homme qui crie

Další název:
A Screaming Man / Muž, ktorý kričí (SK)
Žánr:
Země:
Rok:
2010
Délka:
92 minut
„Celý život si zakládal na své práci, a nyní ho má na příkaz nadřízeného nahradit jeho vlastní syn.“
Popis / Obsah / Info k filmu Křičící muž
Film Křičící muž, jenž získal hlavní cenu poroty na prestižním mezinárodním festivalu v Cannes, se odehrává v Čadu dnešních dnů. Padesátník Adam celý život těžil ze své slávy plaveckého přeborníka střední Afriky a i když se nyní živí jen jako plavčík a trenér plavání v luxusním hotelu, stále ho jeho kolegové oslovují výhradně Šampión. Kariéra plavčíka a s ní spojená čest jsou pro něj vším. Když ale hotel přejde pod nové vedení a Adamovi přátelé se náhle ocitají bez práce, je hrdý muž postaven před osudové rozhodnutí. Režisér Mahamat-Saleh Haroun studoval film v Paříži, což se projevuje v přejatém stylu typickém pro francouzské artové snímky. Ten se vyznačuje kontemplativním tempem a záběry, jejichž vnějškový klid kontrastuje s napětím významů v nich obsažených. V Křičícím muži takto režisér ukazuje, jak se v rámci tržně orientované společnosti narušují rodinné vazby, jaký osudový význam pro jednotlivce má kariéra, na níž celý život pracoval, ale také jak tyto hodnoty kontrastují s holým přežíváním v době občanské války. Právě ta totiž vnese do osudů zdejších postav ještě větší chaos než kapitalistické příčiny.

Zdroj: ČT


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Křičící muž
Křičící muž není film o válce, ale o lidech prožívajících její tíhu. Zestárlý Adam, pamatující dny slávy, těžce nese ztrátu prestižního postavení a podvědomě přenáší své pocity ublíženosti na syna. Teprve ve chvíli, kdy mu jej vezme válka, je schopen si uvědomit, co obětoval. Na festivalu v Cannes získal film Cenu poroty.

Čad dnešních dnů. Adam kdysi prožil slávu jako plavecký šampion. Dnes je mu přes šedesát a s pomocí syna Abdela se jako plavčík stará o bazén luxusního hotelu v N’Djaméně. Když je hotel prodán novým majitelům, je Adam přinucen předat péči o bazén synovi a vzít podřadnou práci. Cítí se nesmírně uražen a ztrátu prestižního postavení nese jako ponížení. V zemi panuje občanská válka a vláda sbírá síly proti povstalcům. Úřady nutí obyvatele, aby přispěli armádě penězi nebo vysláním dobrovolníků schopných vojenské služby. Adam sice žije spořádaně a má vzornou domácnost, ale je chudý a v poslední době mu přidělává starosti Abdel, který ho nerespektuje jako dřív. Správce čtvrti nepřestává naléhat, aby rodina přispěla na vojenské výdaje, a třebaže s ním Adam vychází dobře, je těžké mu vzdorovat. Adam nemá peníze, má ovšem syna.
45. MFF KV


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Nina Axelrod

Axelrod Nina

Rick Yancey

Yancey Rick

Naposled navštívené:
Nina Axelrod

Axelrod Nina

Rick Yancey

Yancey Rick