Zari
ohodnotit

Kráska dne

Belle de jour

Další název:
Beauty of the Day
Žánr:
Země:
Rok:
1967
Délka:
100 minut
„Satirický pohled do podvědomí znuděné příslušnice společenské smetánky.“
Popis / Obsah / Info k filmu Kráska dne
Mladá Séverine (Catherine Deneuve) je již přes rok vdaná, s manželem však nespí. Dlouhé a nudné dny vyplňuje sněním o nebezpečných a leckdy i lehce zvrácených vztazích – nejvíce ji vzrušuje představa prostitutky, která se miluje se zákazníkem. S pomocí známého se do jednoho nevěstince dá i zapsat coby „Kráska dne“, lehká dívka, která splní i to nejzvrhlejší přání, aby se každý den v pět hodin změnila ve slušnou ženu a vrátila se domů za manželem. Vše se změní, když mezi Séverine a jedním ze zákazníků vznikne něco víc než jen degradující sexuální pouto a Krásce dne začne hrozit prozrazení.

Film Kráska dne je možné vnímat jako útok na měšťáckou dvojí morálku a zkostnatělou instituci manželství. Je ovšem otázkou, zda Séverine svému manželovi pomocí nevěry ubližuje, či zda jde spíše o ventilaci a osvobození bohaté ženské sexuality, která nemůže být ukojena v konvenčním svazku. Skutečnost se ve filmu míchá s útržky snů a představ a ponechává divákovi i možnost, že je celá zápletka s nevěstincem jen Séverininou představou, nenaplněnou touhou. Film každopádně představuje odvážnou sondu do ženského podvědomí, která umně osciluje na rozhraní dráždivé skutečnosti a surrealistické vize.

Ve francouzském a španělském znění s titulky

Zdroj: ČT


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Kráska dne
Jiskřivé dílo, oscilující na rozhraní pikantní reality a surrealistické vize a řadící se k nejdůmyslnějším průhledům do podvědomí moderních žen. Na příběhu mladé mondénní dámy - oddané manželky i rafinovanou děvky - se Bunuel opět zabývá dvojí morálkou měšťácké společnosti. Séverine žije v ohleduplném, zjevně však neuspokojivém manželském vztahu s bohatým chirurgem Pierrem. Od rodinného přítele se dozví o existenci luxusního nevěstince, do něhož začne každý den odpoledne potají docházet, aby zde bez nároku na honorář poskytovala pod pseudonymem Belladonna sexuální služby. Bunuel vedle sebe bez přechodu klade útržky snů, představ a reality a tak bez velkých technických prostředků dosahuje surrealistického účinku svého filmu.

Zdroj: Film Europe Media Company


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama