Zari
ohodnotit
Popis / Obsah / Info k filmu Kramerová versus Kramer
Slavné filmové drama Kramerová versus Kramer (1979) se hned po svém uvedení v amerických a následně i ve světových kinech zařadilo mezi komerčně nejúspěšnější tituly 70. let. Příběh úspěšného reklamního pracovníka Teda Kramera, který po nečekaném odchodu manželky zůstává sám se svým sedmiletým synem, vzniklo podle stejnojmenného románu Averyho Cormana (přeloženého i do češtiny). Svojí tematikou se přesně strefilo do ožehavých problémů neúplné rodiny a ženské emancipace, jež se v té době řešily snad ve všech médiích. Působivě realizovaný film je postaven na bezchybných hereckých výkonech protagonistů titulních úloh, tehdy už zavedené herecké hvězdy Dustina Hoffmana a pomalu ale jistě se prosazující Meryl Streepové. Jim velmi zdařile sekundují i herci v epizodních rolích (zejména Jane Alexanderová v roli rodinné přítelkyně Margaret a Howard Duff jako advokát Shaunessy). Zvláštní zmínku si zaslouží představitel sedmiletého Billyho Justin Henry. Jeho výkon je mimořádně přesvědčivý, k čemuž nepochybně přispělo i režisérovo moudré rozhodnutí natáčet celý film v chronologickém sledu. Za pozornost stojí i promyšlená výtvarná stránka filmu, na níž měl lví podíl francouzský kameraman kubánského původu Nestor Almendros, a využití klasických hudebních motivů z děl Henryho Purcella a Antonia Vivaldiho. Kromě diváckého úspěchu film Kramerová versus Kramer posbíral i desítky nejrůznějších ocenění, mezi nimiž vyniká pět Oscarů (nejlepší film, režie, scénář podle předlohy, mužský herecký výkon v hlavní roli – D. Hoffman, ženský herecký výkon ve vedlejší roli – M. Streepová). Rozhodnutí hollywoodského studia Columbia klasifikovat kvůli lepším oscarovým šancím roli Joanny Kramerové jako vedlejší nakonec paradoxně zabránilo filmu v zisku všech pěti hlavních Oscarů, k čemuž do té doby došlo pouze dvakrát (Stalo se jedné noci – 1934, Přelet nad kukaččím hnízdem – 1975) a potom zatím jen jednou (Mlčení jehňátek – 1991).

Zdroj: ČT


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Kramerová versus Kramer
POZOR SPOILER

Ted Kramer se vrací z práce pozdě, ale spokojený, protože jeden z jeho kolegů spáchal sebevraždu. Radost mu zkazí manželka Joanna, která mu oznamuje, že od něj odchází. Syna Billyho nechce, nemá k němu ten správný vztah. To se Tedovi nehodí do krámu, má totiž spoustu práce pro firmu, kde může být hodně povýšen. Jenže občas nestíhá ani syna, ani práci. Proto je mu to mírně vyčteno. On si pak přitáhne domů ženskou, která, jak jinak, ráno nahá narazí v chodbě na Billa. Ten si dělá, co chce, a otcovy příkazy jsou mu lhostejné a i proto padá z prolézačky. Otec z toho dělá povyk až do nebe. Pak se sejde s Joannou. Najednou, chce svého syna, o kterého se rok nestarala. Ted si bere právníka, a pak je mu sděleno, že je odvolán z projektu, na kterém pracoval a de facto propuštěn. Je sice před vánocemi, ale Ted si najde práci jinou, i když o moc méně placenou. Na příkaz předává matce Billyho v parku a ta jej má večer vrátit. Pak začíná soud. Joanna přiznává, že má milence a že Ted byl jako manžel plně v pořádku. Také přiznává svou vinu a i to, že jako matka selhala. Přesto všechno Joanna soud vyhrává. Tedovi se nelíbila tvrdost jeho právníka, ale ten se bije za něj a jeho dítě. Ted myslí na odvolání, ale to by musel být předvolán i Billy a to nechce Ted dopustit. A tak je mu milostivě povoleno jej občas vidět. Potom si jednoho dne „matka“ přichází pro svého syna…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Kramerová versus Kramer
KRAMEROVÁ VERSUS KRAMER je filmový trhák oceněný pěti Oscary, mimo jiné za nejlepší film, nejlepší hlavní roli pro DUSTINA HOFFMANA a za nejlepší vedlejší roli pro MERYL STREEP. Je to příběh o náhodných známostech, životních hodnotách a možnostech výběru. Když se kariérista Ted Kramer (DUSTIN HOFFMAN) pozdě večer vrací domů, jeho žena Joanna (MERYL STREEP) mu oznamuje, že od něj odchází. Celý život byla "něčí dcera a poté něčí žena". Nyní chce najít sama sebe. Ted se teď musí sám starat o jejich šestiletého syna. Pozná a naučí se to, co mnoho otců neumí: vařit, chodit se synem na hřiště a do parku, rozumět jeho potřebám a strachu. Teď se poprvé ve svém životě cítí jako plnohodnotný otec. Ale najednou se Joanna vrací a chce svého syna zpět.

Autor/Zdroj: /reklamní materiály distributora


Film byl oceněn pěti Oscary, mimo jiné za nejlepší film, nejlepší hlavniíroli pro DUSTINA HOFFMANA a za nejlepší vedlejší roli pro MERYL STREEP. Je to příbeh o náhodných známostech, životních hodnotách a možnostech výběru. Když se kariérista Ted Kramer pozdě večer vrací domů, jeho žena Joanna mu oznamuje, že od něho odchází. Celý život byla něčí dcera a poté něčí žena. Nyní chce najít sama sebe. Ted se teď musí sám starat o jejich šestiletého syna. Pozná a naučí se to, co mnoho otců neumí: vařit, chodit se synem na hřiště a do parku, rozumět jeho potřebám a strachu. Teď se poprvé ve svém životě cítí jako plnohodnotný otec. Ale najednou se Joanna vrací a chce svého syna zpět.

Autor/Zdroj: /vlastní


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Povídka malostranská (1981) [T...

14:50 - 16:30

64 minut již uběhlo
36 minut zbývá do konce

ČT2 - Kruté moře (1953)

13:55 - 16:00

119 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

NOVA - Volby 2024

13:45 - 18:00

129 minut již uběhlo
126 minut zbývá do konce

Prima - Zítra to roztočíme, drahoušku....

14:55 - 17:05

59 minut již uběhlo
71 minut zbývá do konce

Reklama