Zari
ohodnotit

Království zvěrstev

Animal Kingdom

Další název:
Kráľovstvo zverstiev ; Království zvířat; Königreich des Verbrechens
Země:
Rok:
2010
Délka:
112 minut
Premiéra v ČR:
29.10.2010
„Vítejte ve městě, kde vládne zákon džungle!“
Popis / Obsah / Info k filmu Království zvěrstev
V podsvětí Melbourne zuří tvrdý boj s nevypočitatelnou policií. Lupič a výtržník Pope Cody je v hledáčku mužů zákona, kteří by jej nejraději viděli mrtvého. Stojí za ním však jeho rodinný klan. Svou roli zde má pomsta za smrt matky a především závislost synovce ‚J‘, který se vrací domů a propadá osudové hře zločinu a drog. Sugestivní psychologický thriller debutujícího Australana Davida Michôda je fascinující studií rozkladu kriminálnické rodiny, strhávající s sebou do propasti celé své okolí. Snímek získal Velkou cenu poroty na jednom z nejprestižnějších světových filmových festivalů v Sundance.

„Úvodní scéna představuje za zvuků štěkotu toulavých psů a pochmurné hudby hlavního hrdinu ‚J‘ jako outsidera, který se neodvratně zaplétá do špinavých rodinných záležitostí. Podobně jako Michael v Kmotrovi nebo mladý vězeň učící se pravidlům přežití v nedávném Prorokovi. Překvapivě vyzrálý debut... ambiciózní a silný.“ (Todd McCarthy, Variety)

„Slibný režisérský debut... napínavý, intimní, přesto velmi otevřený a cynický. Napětí vyplňuje každou scénu.“ (Kirk Honeycutt, Hollywood Reporter)
AČFK 2010


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Království zvěrstev
Na psychologickém kriminálním dramatu Království zvěrstev je vidět, že scenárista a režisér David Michôd svůj celovečerní debut dlouho a svědomitě připravoval. Autor průběžně pracoval na scénáři devět let a přitom sledoval dění v melbournském podsvětí. Jeho příběh je však ryzí fikcí a nevychází z žádných konkrétních událostí. – Nezletilý mladík Josh, který kvůli své výšce působí jako dospělý, ačkoliv je dosud krajně nevyzrálý, se po smrti matky na předávkování ocitá u své babičky, na první pohled laskavé a starostlivé stárnoucí ženy. Janine Codyová však pevnou rukou ovládá své tři syny, kteří s kamarádem Bazem Brownem tvoří nebezpečný lupičský gang. Zločinci se momentálně musejí držet zpátky, protože po nich pasou detektivové, kteří namísto zatýkání rovnou střílejí. Po zabití Baze zavraždí Codyovic hoši ze msty dva policisty, čímž rozpoutají boj na život a na smrt. Josh se proti své vůli namočí do „rodinných záležitostí“ a poctivý detektiv Leckie ho chce využít proti jeho příbuzným. Mladík však nakonec sám vykoná pomstu na psychopatickém strýci s přezdívkou Papež, který zabil jeho dívku Nicky. Z rodiny zatím přežije on, Janine a její nejmladší syn Darren. – Velmi dobře natočený thriller nelítostně odhaluje děsivou morální pokleslost a zároveň brutalitu současného podsvětí, jehož činnost zhoubně zasahuje i do „normální“ společnosti. Vyprávění se sice odvíjí převážně z pohledu podivně apatického Joshe (včetně jeho „vysvětlujícího“ komentáře), avšak značný prostor tu dostávají i ostatní, přesně charakterizované a zahrané postavy: až zrůdně pokrytecká Janine, která si klidně objedná vraždu vnuka, její synové, poznamenaní drsným způsobem života a drogami, nebo policisté v čele s přímým detektivem Leckiem v podání známého Guye Pearce.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2010/12


Popis / Obsah / Info k filmu Království zvěrstev
Pátek 29. října 2010 – to je datum jednotné celoevropské premiéry „velkého australského gangsterského dramatu“ Království zvěrstev (Animal Kingdom) debutujícího režiséra Davida Michôda. Respektovaný filmový časopis Empire snímek označil za „suverénně nejlepší australský film poslední doby“. Michôd ve svém drsném a originálním portrétu pádu kriminálnické rodiny spojuje inspiraci tvorbou Martina Scorseseho, Guye Ritchieho nebo Quentina Tarantina, přitom však zůstává svůj. Film získal Velkou cenu poroty na letošním Sundance – a jistě to nebyla náhoda. Hereckým výkonem upoutá zejména známý Guy Pierce, kterého jste v roli policisty mohli vidět už v L.A. Přísně tajné. V Království zvěrstev však ztvárnil o poznání drsnějšího strážce zákona).
Čeští diváci mohou na premiéru filmu přijít 29.10. ve 20,00 do kina Aero.
AČFK 10.2010


Popis / Obsah / Info k filmu Království zvěrstev
ceny: MFF Sundance 2010: Velká cena poroty

Uzavřené představení pro filmové kluby.

Celovečerní debut režiséra Davida Michôda se inspiruje skutečnými událostmi z Melbourne roku 1988 a vypráví příběh kriminálnické rodiny. Joshovi, hlavnímu hrdinovi australského snímku, zemře matka na předávkování heroinem, a tak se přestěhuje ke svým strýcům a babičce, kteří jsou zapojeni do organizovaného zločinu. Drama ukazuje ilegální obchody všech členů rodiny a zároveň jejich pokroucené mezilidské vztahy. Celý příběh sledujeme z pohledu Joshe, který většině násilí pouze přihlíží. Snaží se v nečistých praktikách neangažovat a balancuje mezi svými příbuznými a detektivem, který se ho snaží všemi způsoby zachránit. Minimalistické herectví debutujícího Jamese Frechevillea vyjadřuje Joshovu neschopnost zasáhnout, stejně jako emocionální nerozhodnost a apatii vůči všudypřítomnému násilí. Tuto postavu doplňuje matka zločinců a Joshova babička, která sice představuje ženský element, zároveň je ale šedou eminencí celé skupiny, již ovládá, a naprosto chladně se vyrovnává se všemi vraždami a kriminálními praktikami. Ačkoliv se jedná o kriminální drama, film ubíhá spíše v pomalém tempu, zobrazuje mnoho každodenních činností, z nichž většina se odehrává v interiéru domu a neobsahuje příliš násilných scén. Ty, které se v něm objeví, jsou ale rychlé a brutální. Po tom, co policie jednoho z bratrů nemilosrdně zabije, dostává se rodina do kolotoče podezření, nepříjemností a sledování. Řídce se vyskytující dialogy nahrazují pasáže dusivého mlčení a tichých pohledů. Režisér David Michôd se více než na samotnou akci zaměřil na detailní psychologický rozbor svých postav ve vypjaté situaci, kterou neumějí, nebo nechtějí řešit. Svojí strukturou snímek připomíná klasické antické drama o nenávisti a chladnokrevné pomstě, jež nemá východisko. Michôd se svým prvním celovečerním filmem výrazně uspěl ve světě, promítá se na mnoha světových festivalech a filmoví kritici tento snímek označují za jeden z nejlepších australských thrillerů vůbec.
Hana Šilarová, 36.LFŠ 2010


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Kluci v akci (2005) [TV pořad]

18:25 - 18:55

27 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

ČT2 - Rok na planetě Zemi

17:55 - 18:55

57 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

NOVA - Slavnosti sněženek (1983)

18:00 - 19:30

52 minut již uběhlo
38 minut zbývá do konce

Prima - Počasí

18:52 - 18:55

0 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Jan Saudek pohledem Ireny Pavláskové

Jan Saudek pohledem Ireny Pavláskové
Jan Saudek pohledem Ireny Pavláskové

Naposled navštívené:
Jan Saudek pohledem Ireny Pavláskové

Jan Saudek pohledem Ireny Pavláskové
Jan Saudek pohledem Ireny Pavláskové