Zari
ohodnotit

Král Ubu

Ubu król

Žánr:
Země:
Rok:
2003
Délka:
95 minut
Popis / Obsah / Info k filmu Král Ubu
Před dávnými časy nebo snad dnes či zítra se ve Folsku, které se od Polska liší jen v jednom písmenu, starý opilec Ubu rozhodne svrhnout krále a ujmout se vlády. Úkol se ukáže být lehčí, než se zdálo – systém praská ve švech a drží jen díky setrvačnosti. Stačí jen dupnout a párkrát zakřičet, aby se rozpadl a zbyly z něj jen trosky. Na troskách hrdě usedá Ubu a začíná vláda absolutní absurdity. Přijímá ponížené holdy od lidí, kteří ještě před pár dny sloužili někomu jinému. Hlásá proslovy, ve kterých se demokratická hesla opírají o totalitní logiku. Dělá všechno pro to, aby se mohl nažrat a nikomu nezbyl ani drobeček. Každý král však potřebuje královnu – a zde přichází na pomoc Katarzyna Figura, která okouzlujícím způsobem ztvárňuje groteskní postavu matky Ubu. Rozcuchaná, oblečená do hadrů a přehnaně expresivní, je zároveň bezdětnou Matkou Polkou, chudou Lady Macbeth a sestrou Šíleného kloboučníka.

Piotr Mirski, Kino na hranici 2015


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Král Ubu
Nikomu nevěřte, zvláště politikům, takový je vzkaz polského filmového tvůrce Piotra Szulkina v jeho podání aktualizované proslulé hry francouzského spisovatele a dramatika Alfreda Jarryho.
Plebejský a chamtivý Ubu tu korumpuje spodinu své země alkoholem, vlivné spoluobčany si zase podmaňuje neuvěřitelnou podlézavostí. Všem slibuje demokracii. V krvavém komplotu se rychle zmocňuje trůnu, odkud pak primitivně a razantně manipuluje svými voliči. Opozici likviduje terorem, pokladna vyplundrované země přitom zeje prázdnotou, není divu, že ožebračený lid začíná reptat. Královský pár se svými přisluhovači zesiluje teror a zahajuje válečné tažení proti ruskému carovi...
Scenárista a režisér Piotr Szulkin (známý především snímky Válka světů - příští století, O-bi, O-ba - Zánik civilizace, Ga, ga - sláva hrdinům) využil své záliby v absurditě, sarkasmu a výtvarné originalitě, sílu jeho filmu tak posiluje originální scénografie inspirovaná historickými asociacemi. Zaujmou i vtipné songy brechtovského typu a skvělé herecké kreace Jana Peszka a Katarzyny Figurové v rolích královského páru.
(Česká televize)


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Eric Alan Edwards

Edwards Eric Alan

Kate Mulgrew

Mulgrew Kate

Naposled navštívené:
Eric Alan Edwards

Edwards Eric Alan

Kate Mulgrew

Mulgrew Kate