Zari
ohodnotit

Král sokolů

Sokoliar Tomáš

Další název:
Sokolník Tomáš, Sokol se zlatým erbem
Rok:
2000
Délka:
96 minut
Premiéra v ČR:
9.3.2000
„Pohádkové dobrodružství mladého sokolníka“
Popis / Obsah / Info k filmu Král sokolů
Romantický a zároveň dobrodružný příběh z 15. století nás zavede hluboko do hor, kde v magickém sepětí s přírodou a dravými ptáky žije čtrnáctiletý Tomáš, spolu s otcem, dědečkem a sestrou Agátou. Otec náhle nešťastnou náhodou zahyne a tak se Tomáš s dědou vypraví na hrad prosit o práci. Tady se právě slaví zásnuby Baladorovy dcery, půvabné Forminy, a mladého šlechtice Osrika. Tomáš je sice o něco mladší než Formina, ale narozeniny mají ve stejný den a tak je veselým a nespoutaným tancem, k úžasu všech vznešených hostů, společně oslaví. Tomáš ještě stihne na hradě pomoci k útěku neprávem obviněnému mladíkovi, čímž si vyslouží nenávist podlého a mstivého Ivera, hradního sokolníka. Chlapec před ním musí prchnout hluboko do hor a zde se setkává s Vaganem, bývalým hlavním sokolníkem, kterého Iver kdysi lstí vyhnal z hradu. Mezi odvážným mužem a chlapcem vzniká pevné přátelství. A Vagan Tomáše, obdarovaného schopností porozumět řeči zvířat, učí sokolnickému řemeslu...
Česká televize


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Král sokolů
Patnáctiletý Tomáš, který vzrůstal v úzském styku s přírodou, se podivným způsobem ocitne uprostřed dolav na hradě místního vládce. S pomocí vládcovy dcery Forminz, do níž se rázem yamiluje, způsobí skandál, ze kterého však vyjde s odměnou. Vzápětí se ale střetne s loveckým psem z hradní smečky, který je pánovou chloubou a je vycvičen v útočení na lidi. Chlapec dokáže krvelačného psa zkrotit a hradní pán mu za to vyměří krutý trest. Tomáš se zmocní nejlepšího pánova koně, uprchne do hor, kde se setkává s vysloužilým, poctivým, čestnám sokolníkem Vaganem, který byl intrikami vyhnán z hradu. Sokolník poskytne Tomášovi úkryt a stane se mu učitelem. Mladý uprchlík zužitkuje své zkušenosti ze života v přírodě a brzy mistra překoná. Získá si přátelství nepolapitelného krále sokolů, ale je pro falešné obvinění i se starým sokolníkem a jeho přáteli zatčen. Po obrantném útěku z vězení zachrání život ženichovi krásné Forminy, osvobodí své přátele a získá si obdiv a úctu hradního pána i jeho dcery.

Do českých kin přichází nová pohádka Václava Vorlíčka Král sokolů, jež je určena nejširšímu filmovému publiku. Svým moderním zpracováním zaujme jak děti tak i starší a dospělé diváky, kteří zde mohou nalézt všechny atributy klasické pohádky, jakými jsou boj dobra se zlem, lásku a velké přátelství, ale navíc i dobrodružství a romantiku.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Král sokolů
Na přelomu června a července 1999 začal na Slovensku režisér Václav Vorlíček s kameramanem Emilem Sirotkem natáčet nový romanticko-dobrodružný film Sokol se zlatým erbem. Jeho hlavním hrdinou je čtrnáctiletý chlapec Tomáš (Braňo Holíček), který se dostane do služby na hrad mocného pána Baladora (Juraj Kukura), a nejen, že se tu zamiluje do dcery Forminy (Klára Jandová), ale ještě se tu zaplete do intriky podlého Ivera (jiří Langmajer). V dalších rolích rozsáhlé evropské koprodukce uvidíme mj. Waldemara Kownackého, Jaroslava Žvást, L'udovíta Cittela, Manuela Bonetta a Martu Sládečkovou.

Autor/Zdroj: /sběr


Pohádka Václava Vorlíčka Král sokolů je určena nejširšímu filmovému publiku. Svým moderním zpracováním zaujme jak děti, tak i starší a dospělé diváky, kteří zde mohou nalézt všechny atributy klasické pohádky, jakými jsou boj dobra se zlem, lásku a velké přátelství, ale navíc i dobrodružství a romantiku.

Autor/Zdroj: /Kino AERO


Popis / Obsah / Info k filmu Král sokolů
Nový film režiséra Václava Vorlíčka Král sokolů vznikl v koprodukci šesti evrop-ských zemí, přičemž iniciátorem projektu byla slovenská strana. - V polovině 15. století žije kdesi ve střední Evropě pod hradem mocného pána Baladora čtrnáctiletý Tomáš, který se dokáže dorozumívat se zvířaty. Balador miluje sokolničení, a proto kvůli místu hradního sokolníka rozpoutá zrádný a podlý dvořan Iver řadu intrik. Zapuzený starý sokolník Vagan se marně snaží chytit královského sokola, jenž je symbolem svobody a víry. V téže době hodlá pán provdat svou dceru Forminu za mladíka Ostrika. Ke všemu se připlete Tomáš, který se do dívky beznadějně zami-luje a který se spřátelí s Vaganem. Díky svým schopnostem chlapec nakonec získá královského sokola. - Předlohu Jozefa Cígera Hromského (1896-1960) z roku 1932 zpracoval známý slovenský scenárista Omdrej Šulaj. Režisér Václav Vorlíček v duchu jeho přepisu neusiloval o klasickou pohádku, nýbrž o historický romanticko-dobrodružný příběh, podobný např. u nás uvedenému skandinávskému snímku Orlí oko. Jedním z mála tradičních pohádkových prvků je Tomášova schopnost rozumět řeči zvířat, jež však je podána spíše jako přirozený důsledek dokonalého souznění s přírodou, v niž hrdina odmalička žije. Tvůrci těží zejména z fotogeničnosti přírod-ních scenérií a z akcí se zvířaty.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Vladimir Blaževski

Blaževski Vladimir

Naposled navštívené:
Vladimir Blaževski

Blaževski Vladimir