Zari
ohodnotit

Král Rybář

The Fisher King

Další název:
Kráľ rybár (SK)
Žánr:
Rok:
1991
Délka:
137 minut
Premiéra v ČR:
20.3.1992
„Věčný příběh hledání svatého grálu a především sebe sama.“
Popis / Obsah / Info k filmu Král Rybář
Alegorický snímek Král Rybář (1991) se výrazným způsobem vymyká z hollywoodské filmové tvorby. Poměrně složitá myšlenková výpověď o dvou životních ztroskotancích, jejichž přátelství a vzájemné porozumění jim pomůže znovu nalézt ztracený smysl života, je na hony vzdálena konzumní produkci velkých studií. Americký režisér Terry Gilliam (který nejvíc proslul jako člen britského komediálního uskupení Monty Python) natočil pozoruhodný scénář Richarda LaGraveneseho, inspirovaný starou anglickou legendou o bláznovi, který vyléčí pomocí svatého Grálu nehybného krále Rybáře, s citem pro jeho jemné odstíny a nuance.

Výborné herecké výkony podávají oba hlavní protagonisté Robin Williams (bláznivý bezdomovec Parry) a Jeff Bridges (cynický alkoholik Jack Lucas), jejichž postavy jsou spojeny dávnou tragickou událostí. Pozadu nezůstávají ani jejich ženské protějšky, Mercedes Ruehlová (vitální majitelka videopůjčovny Anne) a Amanda Plummerová (plachá úřednice Lydie).

Vizuálně pozoruhodný snímek byl uveden v soutěži MFF v Benátkách, odkud si Terry Gilliam odnesl Stříbrného lva za režii (ex aequo). M. Ruehlová dostala za svoji roli Oscara (a řadu dalších cen) a film byl na Oscara nominován v dalších čtyřech kategoriích (nejlepší původní scénář, hudba, výprava a mužský herecký výkon v hlavní roli – R. Williams).

Zdroj: ČT


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Král Rybář
V Gilliamově zmodernizované variaci části legendy o svatém grálu se v soudobém New Yorku setkávají dva životní ztroskotanci. První je zkrachovalý rozhlasový diskžokej, který před třemi lety zapříčinil hrůzný masakr, druhý je pomatený bezdomovec, jehož žena se stala jednou z obětí tehdejší tragédie.

Pátým samostatně natočeným snímkem Král rybář se režisérovi Terrymu Gilliamovi poprvé podařilo proniknout do hollywoodského mainstreamu, což potvrdily i tři získané Zlaté glóby a pět oscarových nominací. Gilliam se jím zároveň po sedmnácti letech vrátil k tématu, jemuž se věnoval - ještě coby člen slavného Létajícího cirkusu - v parodicky rozjařené komedii Monty Python a svatý grál (1974). Tentokrát rozehrává rafinovaně zmodernizovanou variaci části legendy o svatém grálu, v níž „čistý bloud" rytíř Parsifal vyléčí churavějícího „krále rybáře" Amforta. Jejich soudobými obměnami jsou dva životní ztroskotanci z New Yorku. První je zkrachovalý rozhlasový diskžokej, který před třemi lety svojí neuvážeností zapříčinil hrůzný masakr, druhý je pomatený bezdomovec, jehož manželka se stala jednou z obětí tehdejší krvavé tragédie. Špatné svědomí alkoholem okoralého cynika přiměje, aby svému novému výstřednímu známému pomohl získat vysněnou lásku i symbolický „svatý grál" a vykoupil tak svoji vinu... Magické, poetické, hravé i dojemné podobenství, které - navzdory tomu, že jde o „civilní" příběh - využívá prvků fantasy a nezapře surreálně překypující imaginaci svého tvůrce, odkazuje ještě na několik dalších mýtů, včetně pohádky
0 Pinocchiovi. Jeff Bridges a Robin Williams v této bajce podávají jeden z nejlepších výkonů v celé kariéře. Výtečně jim sekundují i jejich herecké partnerky Mercedes Ruehlová a Amanda Plummerová.
(tse)
katalog 1. Festivalu nad řekou


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Král Rybář
Arogantní a sobecký rozhlasový diskžokej Jack Lucas se dostane do těžké deprese, když zjistí, že nepřímo zavinil smrt několika lidí. O tři roky později pracuje ve videopůjčovně, jejíž majitelka Anne Napolitanová se o něho stará. V jedné ze svých sebevražedných nálad je u Manhattanského mostu zachráněn Parrym, bývalým profesorem historie, který živoří na pokraji společnosti. Parry se chová jako blázen. Ve svých představách je ohrožován zlověstným Rudým rytířem a snaží se přesvědčit Jacka, že jeho úkolem je získat Svatý Grál, schovaný v domě miliardáře Carmichaela. Když Jack zjistí, že Parryho manželka byla mezi obětmi, za jejichž smrt se cítí zodpovědný, snaží se bývalému profesorovi pomoci. Seznámí nesmělého Parryho s dívkou jeho snů, osamělou sekretářkou Lydií. Po první schůzce s Lydií je Parry přepaden několika násilníky a končí v nemocnici. Jack, který dostal novou chuť k životu, se chce vrátit ke své bývalé práci. Navštíví Parryho v nemocnici a nalezne ho v katatonickém stavu. Jediný způsob, jak ho zachránit, je přinést mu Svatý Grál. Jack se v noci vydává do miliardářova sídla jako lupič ...


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Král Rybář
Když přijde Jack Lucas, velice úspěšný rozhlasový diskžokej, známý svou prostořekostí, o práci, zachraňuje ho člověk, který se pro roli spasitele vůbec nehodí - bývalý profesor středověkých dějin, který se pomátl a skončil na ulici. S pomocí své přítelkyně se musí Jack zbavit pocitů viny. Pomáhá schizofrenickému Perrymu naplňovat jeho utkvělou představu o nalezení Svatého Grálu, který by mu pojistil lásku úřednice Lydie, o které si myslí, že je princezna.

Autor/Zdroj: /reklamní materiály videodistributora


Popis / Obsah / Info k filmu Král Rybář
Terry Gilliam patří mezi ty tvůrce kteří se po práci v Británii prosadili i v Hollywoodu a kterým se na základě akceptování amerického stylu komerčního filmu daří natáčet filmy se složitější myšlenkovou výpovědí (z videa známe jeho Lupiče času 1981). Režisérův nový film Král rybář (1991) svou myšlenkou souzní s čelným trendem posledních let: protagonisty psychologického příběhu s obecnějším vyzněním jsou lidé určitým způsobem nepohodlní společnosti (outsideři nemocní, staří, příslušníci rasových menšin). Zdůrazňují se tolerance k odlišnosti a hledání duchovních hodnot, obvykle zastíněných honbou za kariérou a ziskem. - Dva životní ztroskotanci které vyprávění svede dohromady, jsou značně odlišní: zkrachovalý rozhlasový "bavič" Jack Lucas je alkoholem zdevastovaným cynikem, zatímco bláznivý bezdomovec Parry (kdysi profesor středověké literatury) je idealista se spasitelskými sklony. Tragická událost z minulosti propletla jejich životy a Jacka donutí pocit viny za Parryho osud podniknout ,;záchrannou akci". Aby ji však mohl uskutečnit, musí přistoupit na Parryho způsob vidění světa: realizuje zdánlivě bláznivé sny. Přitom zjistí, že jsou smysluplnější než jeho vlastní pragmatický pohled na svět. - Název filmu vychází z anglické legendy o svatém grálu jehož prostřednictvím blázen vyléčí nehybného krále Rybáře. - Nápaditý Gilliam mající už za sebou parodické pojetí tématu (Monty Python a svatý grál, 1974) mísí se vzletem a jemným humorem dávné i novodobé mýty (grál, Robin Hood, Pinocchio, "allenovský" New York) a opírá se nejen o svou inscenační fantazii, ale i o herecky kontrapunkt Robina Williamse a Jeffa Bridgese. Poněkud rytmicky nevyrovnaný film rozhodně stojí za pozornost. - Na 48. MFF v Benátkách 1991 získal Král rybář Stříbrného lva. R. Ailliams a M. Ruehlová obdrželi Zlaté glóby.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama