Zari
ohodnotit

Kouzelný dům

Žánr:
Rok:
1939
Délka:
104 minut
Premiéra v ČR:
21.11.1939
„Do poklidného světa jedné rodiny vstoupí mladá žena, která ztratila paměť.“
Popis / Obsah / Info k filmu Kouzelný dům
POZOR SPOILER

Ve vesnici Bítov stojí velký rodinný dům. Již po desetiletí zde bydlí rodina Balvínů. Jedné noci je hustá mlha. Matka Balvínová posílá syna Martina naproti jeho bratrovi Vilémovi, který se má vraceti z Brna. Přitom s kamarády pozoruje podivnou záři v dáli. A jeho bratr nalézá na cestě zraněnou dívku. Tu naloží a přiveze domů. Protože je zde obava, že by mohl Vilém býti podezřelý, že ji přejel, přivolanému lékaři řeknou, že je to jejich příbuzná a spadla se schodů. Také se rodina dozví o letecké katastrofě, kdy v mlze spadlo letadlo, a asi všichni zemřeli. Děvče se pomaličku zotavuje, nepamatuje se však ničeho. A také jen naprázdno otevírá ústa. Později je jí lépe a promluví. Tvrdí, že cestovala vlakem, a posléze autem ve kterém byla obtěžována. Také řekne, že se jmenuje Marie Larischová. Martin je stále u ní a hodně se jí věnuje. Ale stále jí nevěří. Přesto se Marie se všemi sblíží a takřka se stane i členkou domácnosti. Pak je jí dokonce svoleno, aby zůstala. Ona se velmi sblíží s Martinem, ale jednou se o ni pokusí Vilém. Je odmrštěn. Hádá se to v něm všelijak, osočuje se na všechny, a nakonec je nalezen oběšený na stromě. Martin pátrá s Marií po její minulosti, už kvůli dokladů ke sňatku, ale žádné větší objevy neučiní. Ve městě se dají vyfotit, ale také zjistí, že jméno Larisch se v seznamu obyvatel nevyskytuje. Ve městě má vystoupení kouzelník a skoro celá rodina se jde na jeho vystoupení podívat. Marii uvolní se při jeho hypnose stavidla zapomenutí a začne vzpomínat. Hovoří o tom, že cestovala letadlem z Bratislavy do Prahy, a že se jmenuje Ungrová. Pak si vybavuje jen věci před katastrofou, z Balvínů nikoho nepoznává. Mezitím přichází její oteca oba od Martina odcházejí. A otec se ji opět snaží vehnat do náruče Larischovy, před kterou je ona na útěku…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Kouzelný dům
Vedle Kristiána další velký úspěch Adiny Mandlové z roku 1939. Představovala zde zhýčkanou bohatou dceru průmyslníka Marii Ungrovou, která jediná přežije leteckou havárii. Dostane se do domu obývaného třemi generacemi venkovské rodiny (Leopolda Dostalová, Terezie Brzková, Růžena Nasková, Světla Svozilová, Eduard Kohout, Zdeněk Štěpánek). Marie při havárii ztratila paměť a Martin Balvín (Zdeněk Štěpánek) se jí snaží pomoci. Po navrácení paměti chce Marie odjet do Prahy, ale nakonec se po boku Martina vrací do domu svých zachránců. Silný psychologický příběh s vynikajicím hereckým obsazením se stal jednou z hlavních filmových událostí roku 1939 a Adina Mandlová dokázala, že je opravdu výbornou herečkou. Kouzelný dům měl premiéru 21. listopadu 1939.


Autor: argenson

Popis / Obsah / Info k filmu Kouzelný dům
Rodina Balvínova žije ve velkém domě na okraji moravské vesnice Bítov. Nenadále se objeví mladá žena - oběť letecké katastrofy a veškeré zvyklosti rodiny a poklid vezmou za své. Cizinka trpí ztrátou paměti a její totožnost je odhalena až po sedmi týdnech na představění hypnotizéra, když je uvedena do hypnotického spánku. Film s mimořádnými hereckými výkony.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama