Cerven
ohodnotit

Komediant

Rok:
1984
Délka:
93 minut
Premiéra v ČR:
1.10.1984
„Putování kočovné herecké společnosti válkou zničenou Evropou... Historické drama podle novely M.V. Kratochvíla.“
Popis / Obsah / Info k filmu Komediant
POZOR SPOILER

V dobách třicetileté války putují válkou a morem sužovanou zemí komedianti. Na cestě najdou ležet člověka, i přes protest principála jej vezmou s sebou. Nalezenec se později probere a shání se po Romeovi a Julii. Žádanou knihu nalézá a je rád. Tento mladík si říká Vavřinec z Čech a jeho nový kamarád si říká Johny. Vavřinec se snaží přemluvit principála, aby hráli toho Shakespeara, ale ten to odmítá. I principálka jej s tím vyhodí, ale pak mu nabízí, aby jezdil s nimi. A on souhlasí. Postupně přemlouvá své spolukolegy ke hraní tohoto kusu, ale nedaří se mu. Jedině mladé Klementýně se to líbí, ale je v podstatě sama. A líbí se jí i Vavřinec, protože nejednou odmítá být po vůli ostatním a Vavřinci nadbíhá, jak to jen jde. Když se na něj vrhne se svým chtíčem, je odmítnuta. Shakespeare se má hrát, ale blíží se Švédové a herci jsou nuceni prchnout. Ocitnou se na svatbě, později hrají až před knížetem. Ovšem ještě předtím je navštíví samotný pan herec Killer z královské divadelní společnosti. Chtěl si jen přečíst překlad Romea a Julie. Poté je vzteklý a herce před knížetem varuje. Ten je ovšem náladový, spíše se stará o intriky než o divadlo. Vystoupení se vůbec nelíbí a herci opět utíkají. Ocitají se opět na místě, kde byli na svatbě. Všichni jsou zabiti hrozným způsobem, přežily jen dvě ženy. Ta jedna se zbláznila, ale líbí se jí Vavřinec, který je opět dost nemocný. Ostatní jej opouštějí s tím, že mu budou nechávat vzkazy, aby je našel. Ale nakonec zbývá z celé společnosti jen Johny, který Vavřince hledá a později opravdu najde…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Komediant
Film podle stejnojmenné novely M. V. Kratochvíla je situován do bouřlivých let třicetileté války, která zmítala Evropou první poloviny sedmnáctého století. Je to příběh bývalého českého studenta Vavřince, který musel po Bílé hoře opustit Čechy a nyní se protlouká světem. Setkává se s tlupou potulných komediantů principála Fortunata, která putuje zpustošeným Německem. V té době se hranice mezi mírem a válkou stírala a nikdo si nemohl být jist zítřkem, i ta nejzapadlejší vesnice se mohla náhle stát dějištěm krvavé tragédie. Vavřinec přináší mezi komedianty svůj nejdražší majetek – rukopis Shakespearovy hry Romeo a Julie. Je posedlý touhou uvést toto drama o síle lásky na scénu. Splnění svého snu však zaplatí životem - při jednom z improvizovaných představení ve vesnické stodole Vavřinec tragicky zahyne.

Autor/Zdroj: Popis
televizní program


Popis / Obsah / Info k filmu Komediant
Historický film z první poloviny sedmnáctého století, kdy třicetiletá válka těžce poznamenala téměř všechny země Evropy. Základní myšlenka díla je stará pravda o síle skutečného umění, o jeho schopnosti působit na lidi, přesvědčovat je, apelovat na jejich rozum a cit. Protagonisty dramatického příběhu jsou členové živořící kočovné herecké společnosti a těžce nemocný český student Vavřinec posedlý touhou uvést na scénu místo vulgárních a oplzlých frašek Shakespearovo drama o síle lásky Romeo a Julie. Splnění svého snu zaplatí životem.

Autor/Zdroj: Bartošek Luboš/Filmy 1981-85


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Úplně beznadějný případ (1978)...

07:20 - 08:10

39 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

ČT2 - Historie obce Vysočany

07:35 - 08:15

24 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

NOVA - Alvin a Chipmunkové (2015) [TV...

07:15 - 08:05

44 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

07:55 - 08:30

4 minut již uběhlo
31 minut zbývá do konce

Reklama