Zari
ohodnotit

Kočár nejsvětější svátosti [TV film]

Kočár svátosti oltářní

Žánr:
Rok:
1962
Délka:
61 minut
„Jan Werich jako španělský místokrál v Limě a Jaroslava Adamová jako jeho milenka v komedii podle Prospera Mérimée.“
Popis / Obsah / Info k filmu Kočár nejsvětější svátosti
POZOR SPOILER

Na sklonku osmnáctého století španělský místokrál v Limě v Peru - Don Andrés de Ribera bere léky na různé choroby. Tajemník Martinez jej nutí k činnosti, což se místokráli moc nechce. Ale má se jet do kostela, kde bude na Andrése oslavná, předem smluvená řeč. Ale i obyčejným věcem je třeba se věnovat. A tak se řeší vojenské posily do Kukisaky, žádost o připojení titulu Inky a papoušek seňory Pericholové, který prý nadává jiné dámě. No, Kamila Pericholová je milenkou Andrésovou, takže výhra sporu je jasná. A pak začne debata s Martinezem, která se týká právě vztahu mezi místokrálem a Kamilou. Martinez o ní mluvit nechce, ale když Andrés naznačí, že jej Pericholová nemá ráda, začne. A vše proti ní. On sám nic, jen co někdo slyšel a viděl. Ale stejně je králem zepsut, vyhozen a přeložen hodně daleko. Hned poté přichází Kamila Pericholová. Přednáší žádost o darování kočáru, který Andrés dostal darem z Madridu. Místokrál jí nejprve řekne, co si myslí, ale pak se jí omluví a spolu zasednou ke stolu s jídlem. Po jídle se ze všeho, do čeho ji namočil Martinez, Kamila šikovně a lstivě vyvlékne a odjíždí v darovaném kočáře. Zdá se vše v pořádku, ale přichází biskup Tomas d'Esquivel se stížností…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Kočár nejsvětější svátosti
Španělský místokrál v Limě v Peru na sklonku osmnáctého století je nejen stižen dnou, ale i pochybami o věrnosti své milenky, herečky místního divadla. Své účty s nevěrnou kráskou si hodlá vyřídit velmi rázně. Ona však přichází s prosbou, aby jí daroval drahocenný kočár, který místokrál právě dostal od španělského vladaře... V televizním filmu, který získal v roce 1963 hlavní cenu Gran Premio na MTF v Římě, pod režijní taktovkou Františka Filipa zazářila Jaroslava Adamová v roli milenky a především coby španělský místokrál – Jan Werich. I v dalších rolích se zaskvěli přední herci: Miloš Kopecký (pobočník), Miloš Nedbal (kancléř) a Otomar Krejča (kardinál).

Zdroj: Česká televize


Popis / Obsah / Info k filmu Kočár nejsvětější svátosti
Peru, 18. Století: Místokrál Ribera má starosti - trápí ho podagra a jeho milenka, herečka Kamila Pericholová. Skandál, který způsobila při jízdě novým kočárem, se podaří ututlat s pomocí vysokých církevních hodnostářů. V kinech uvedeno společně s krátkým TV filmem Slzy, které svět nevidí v programu Večer s Janem Werichem.

v r.1962 natočeno na Barrandově pro Filmovou tvorbu

Autor/Zdroj: Březina Václav/Lexikon českého filmu


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Kdekoli, jen ne tady (Anywhere But Here)

Kdekoli, jen ne tady
Anywhere But Here

Alfred P. James

James Alfred P.

Naposled navštívené:
Kdekoli, jen ne tady (Anywhere But Here)

Kdekoli, jen ne tady
Anywhere But Here

Alfred P. James

James Alfred P.