Zari
ohodnotit

Kobry a Užovky [DCP]

Žánr:
Rok:
2015
Délka:
111 minut
Premiéra v ČR:
19.2.2015
„Hlavní je mít plán.....“
Popis / Obsah / Info k filmu Kobry a Užovky



Drama Kobry a Užovky podle scénáře debutujícího scénáristy Jaroslava Žváčka vypráví o lidech, kteří ze zoufalství své existence kupí chybu za chybou, přičemž podléhají vlastním představám o krásném životě. Ústřední bratrské role ztvární Kryštof a Matěj Hádkovi. Užovka (Matěj Hádek) je ztracený ve svém vlastním životě. Přesto, že je mu už skoro čtyřicet, nemá holku ani práci, přičemž cítí, že má poslední šanci sám se sebou něco udělat. Naskytne se mu šance, kterou nehodlá promarnit. Jeho bratr Kobra (Kryštof Hádek) je magor, nezodpovědné dítě a feťák, bydlící s věčně opilou matkou (Jana Šulcová). Staví vzdušné zámky a vykrádá chatky. Ve chvíli, kdy se ukáže, že Užovka by už mohl být konečně šťastný, se objeví Kobra. Užovka se mu rozhodne dát pořádnou lekci, situace se ale vymkne kontrole.
Jakub Fürst


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Kobry a Užovky



POZOR SPOILER!!!

Chatovou osadou prochází mladík s fialovými vlasy. U jednoho plůtku přestřihne řetěz na brance velkými nůžkami na kov a chatu „vybrabčí“. Soused to udiveně pozoruje, ale nezakročí, Mladík si věci naloží na kárku, na souseda bafne a v poklidu i s lupem odchází.

Posléze téhož mladíka vidíme na střeše budovy místního disco klubu. Evidentně není v pořádku a je přivolána policie i jeho bratr Vojta. Tomu říkají Užovka, kdežto tomu na střeše říkají Kobra. Užovka tedy bratra uklidí i se svým nejlepším kamarádem Tomem.

Druhý den Užovku vyhodí z práce, načež se on opije jako to zvíře v místní hospodě. Domů si dotáhne servírku Kaču, která tam pracuje.

Na třídním setkání se Užovka setká s dávným spolužákem Ládíkem a ten mu nabídne práci. Chce obchod a tak to dohodnou se zahraničním partnerem. Užovka odmítne Ládíkovu půjčku a jde si shánět peníze sám. Chce si půjčit od banky, jenže nemá ručitele. Matka jej odmítne a ručit mu jde až jeho babička. Tak tedy obchod již je a jako prodavačku vezme Užovka Tomovu manželku Zuzu. Celkem to vynáší a tak Užovka koupí babičce televizor, který jeho feťácký brácha ukradne a dá do bazaru. Zuza dělá v obchodě potíže. Což Užovka zavolá Tomovi a ten ji inzultuje. Následně se ona opije a venku potká Kobru. Začnou se po sobě plazit a zrovna v tom okamžiku sem přijíždí Tom s Vojtou, protože hledají Kobru kvůli té televize. Naloží jej do kufru auta a odvezou za město, kde jej Tomáš pořádně ztluče. Je z toho velké pozdvižení, protože Kobra končí s těžkými zhmožděninami v nemocnici a rázem může jít i o pokus o vraždu. Což se nelíbí Ládíkovi. V nemocnici, kam zajdou, se doví, že Kobra Toma udal, ale o bratrovi neřekl ani slovo. Tom se pak policistům přizná a také nabonzuje Užovku. Ten si však sežene svědka, konkrétně Kaču, která mu udělá na inkriminovanou dobu alibi. Tomáš dostává rok. Vojta si pořídí nový byt, v něm je s Kačou, a auto. Navštíví Toma v kriminále, ale ten jej pošle tam, kam slunce nesvítí. Užovka tedy dává peníze jeho ženě, bratrovi, ale také matce na elektřinu. A je to opět jeho brácha, který mu ve skladě ukradne pašované léky, které jsou Ládíkovy. Což je veliký průšvih. A zdá se, že i Kobrův poslední…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Kobry a Užovky



Film Kobry a užovky vypráví o lidech, kteří ze zoufalství své existence kupí chybu za chybou, přičemž podléhají svým vlastním představám o krásném životě. Scénář debutujícího Jaroslava Žváčka, objevu roku cen Magnesia Litera 2013, získal cenu Filmové nadace RWE & Barrandov Studio. "Ten text se mi dostal do ruky někdy okolo roku 2011. Když jsem ho dočetl, dostal jsem strašný vztek, že jsem ho nenapsal já. Tak jsem se s Jaroslavem Žváčkem spojil a přesvědčil jsem ho, abych ho mohl alespoň režírovat,“ říká režisér Jan Prušinovský, který stojí mimo jiné za seriály Okresní přebor nebo Čtvrtá hvězda a Kobry a užovky jsou jeho třetím celovečerním filmem. „Moje první setkání s bratry Hádkovými proběhlo v nějakém pražském klubu v brzkých ranních hodinách. To už je hodně dlouho. V tom scénáři je několik scén, které mi vzpomínku na Hádky za rozbřesku okamžitě oživilo. Kryštof s Matějem se také střídali v jednom bytě v činžáku, kde jsem chvíli bydlel. Měl jsem spoustu času je tak nějak studovat, aniž by o tom vůbec věděli. Nabídku přijali okamžitě, nedělal jsem žádné kamerovky. Já jsem na tento film vlastně nedělal kamerovky s nikým,“ doplňuje Prušinovský.
Česká televize


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Dobré ráno (1998) [TV pořad]

02:15 - 04:45

120 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

ČT2 - Pevnosti

04:15 - 04:30

0 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

03:50 - 04:45

25 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

Prima - Closer: Nové případy (2012) [T...

03:30 - 04:30

45 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

Reklama