Zari
ohodnotit

Klíč k určování trpaslíků podle deníků Pavla Juráčka

Klíč k určování trpaslíků aneb poslední cesta Lemuela Gulivera

Rok:
2002
Délka:
58 minut
Premiéra v ČR:
1.9.2002
Popis / Obsah / Info k filmu Klíč k určování trpaslíků podle deníků Pavla Juráčka
Paradokument Martina Šulíka je esejistickou koláží vytvořenou z deníků scenáristy a režiséra Pavla Juráčka, jednoho z nejosobitějších tvůrců československé nové vlny 60. let.
Slovenský režisér Martin Šulík natočil sugestivně laděný fiktivní dokument Klíč k určování trpaslíků podle sešitových deníků čelného představitele československé nové vlny Pavla Juráčka. Spojením archivních dokumentárních záběrů, Juráčkových autentických kreseb i hraných dotáček (kde režiséra zastoupil jeho syn Marek) vytvořil formálně vytříbenou esej. Ta emotivně vystihuje nejen osobní běsy i strmý pád talentovaného a protirežimně vyhraněného umělce, ale je také hořkým svědectvím o destrukci celé jedné generace filmařů socialistickými cenzory.

Jan Šulc
LFŠ 2015


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Klíč k určování trpaslíků podle deníků Pavla Juráčka
Z třiatřiceti sešitů legendárního českého scenáristy a režiséra Pavla Juráčka (1935 - 89) vybral režisér Martin Šulík se spoluscenáristou Janem Lukešem texty z let 1964 - 1972. Ty se stylovou vytříbeností pronikavě komentují dočasné uvolnění kulturně-politického klimatu v socialistickém Československu a líčí bouřlivé zvraty v autorově soukromí i jeho mučivé tvůrčí pochyby. Deníky posloužily jako základ esejisticky pojatého dokumentu, postihujícího jak Juráčkovu osobnost, tak období spojené s filmovým zázrakem české nové vlny. Autoři formálně využívají postupů animovaného i hraného filmu (fyzickou přítomnost zemřelého režiséra přitom zdařile naznačuje jeho syn Marek), pohrávají si s chronologií deníkových záznamů a těží z Juráčkových rukopisů a kreseb i z dobových týdeníků. Poeticky svobodný, asociativní přístup k materiálu umožňuje film vnímat jako pozoruhodnou úvahu o vývoji rozporuplné osobnosti moderního umělce, jež přesahuje jeden konkrétní osud.
38. MFF Karlovy Vary


Popis / Obsah / Info k filmu Klíč k určování trpaslíků podle deníků Pavla Juráčka
Filmová esej natočená podle deníků českého scenáristy a režiséra Pavla Juráčka.
*****
Klíč k určování trpaslíků je koláž z deníků českého filmového scénáristy a režiséra Pavla Juráčka. Juráček patřil k nejvýraznějším osobnostem československé nové vlny šedesátých let. Napsal skoro dvacet filmových scénářů, s Janem Schmidtem natočil slavný krátkometrážní film Postava k podpírání a sám realizoval dva celovečerní filmy Každý mladý muž a dnes už kultovní dílo Případ pro začínajícího kata. Šulíkův film se pokouší zobrazit Juráčkovu osobnost v celé složitosti. Mapuje nejen jeho společenské aktivity a tvorbu, ale pokouší se zrekonstruovat i režisérův komplikovaný soukromý život. Klíč k určování trpaslíků je dokumentární mystifikace, která kombinuje archivní záběry a dobové fotografie s hranými sekvencemi. Film je zajímavý svou snahou zrekonstruovat kontext a společenské pozadí československého filmového zázraku. Tvůrcům se podařilo prostřednictvím portrétu Pavla Juráčka natočit úvahu o osudu celé generace československé nové vlny.
28. Letní filmová škola

Autor/Zdroj: /Letní filmová škola


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Jeff Smolek

Smolek Jeff

Naposled navštívené:
Jeff Smolek

Smolek Jeff