Zari
ohodnotit

Kinsey

Další název:
Bavme se o sexu; Bavme sa o sexe
Rok:
2004
Délka:
118 minut
Premiéra v ČR:
16.6.2005
„Mluvme o tom nahlas a bez zábran! Liam Neeson v roli muže, který boural vžitá tabu na téma lidské sexuality.“
Popis / Obsah / Info k filmu Kinsey
Muž který prolomil obrovské bariéry v sexuální tématice. Nebýt něj, možná by se masturbace brala stále jako nemoc či hrátky s ďáblem. Afred Kisley se v první polovině dvacátého století proslavil studíí v té době velmi ožehavé tématiky.


Autor: Pardal

Popis / Obsah / Info k filmu Kinsey
Pohľad na život Alfreda Kinseyho, priekopníka v oblasti výskumu ľudskej sexuality. Jeho štúdia "Sexuálne správanie muža" bola publikovaná v roku 1948 ako jedna z prvých zaznamenaných prác na túto tabuizovanú tému. Kinsey bol profesor biológie a entomológie na univerzite v Indiane. Výsledky jeho výskumov poburovali vtedajšiu verejnosť svojou otvorenosťou a v prvom rade témou sexu, o ktorej sa medzi slušnými ľuďmi jednoducho nehovorilo. Film si vás získa svojím suchým humorom, skvelým hereckým výkonom Liama Neesona v hlavnej úlohe aj sugestívnou hudbou. Laura Linney bola za rolu Kinseyho manželky nominovaná na Oscara v kategórii Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe. Snímka získala tri nominácie na Zlatý glóbus.

Zdroj: TV JOJ


Popis / Obsah / Info k filmu Kinsey
Alfred Charles Kinsey (23. 6. 1894 – 25. 8. 1956) vyrůstal v rodině s přísnou výchovou nekompromisního otce, který ho poslal studovat na technickou školu. Kinsey se však svému otci postavil a z techniky odešel na biologii. Dlouho potom studoval chování a vývoj žlabatek (druh hmyzu). Později se začal věnovat zkoumání sexuálního chování lidí – tedy tématu naprosto neprobádanému.

Poměrně rychle se mu podařilo získat několik desítek dobrovolníků, se kterými vedl rozhovory. Poskytovali mu svá nejosobnější data. Na základě toho dospěl k názoru, že sexuální praktiky, které většina lidí považuje za nenormální, špatné nebo minimálně pohoršující, jsou vlastně velmi rozšířené. Jen díky tomu, že se o nich nemluví, jsou veřejností považovány za nevhodné.

Ve svém výzkumu pokračoval dál a dobrovolníků získal mnohem více, stejně jako před tím žlabatek. Rovněž získal finanční granty na podporu svého projektu a způsobil doslova poprask v médiích. Na jeho knihy, kterých vydal hned několik, a na otevřené diskuze o sexu ale veřejnost připravena nebyla. Přestože se snažil celý projekt brát jako vědeckou práci, chtě nechtě se z toho časem stala osobní záležitost a spoustu experimentů v oblasti sexu dělal osobně. Od začátku se pohyboval na tenkém ledu, až nadace přestala jeho projekt zcela financovat. Nakonec zemřel v domnění, že jeho práce neměla smysl.

Roli Alfreda Kinseyho ztvárnil Liam Neeson.

Zdroj: ČT


Popis / Obsah / Info k filmu Kinsey
Snímek scenáristy a režiséra Billa Condona, nazvaný prostě Kinsey, vypráví o životě profesora Alfreda C. Kinseyho (1894–1956), jehož revoluční výzkumy sexuálního chování způsobily, že se prudérní a bigotní Amerika začala otevřeně zajímat o pohlavní život. Vědci přinesly slávu i přezdívku americký Freud. – Mladý Alfred Kinsey se vzbouří proti autoritářskému a puritánskému otci, opustí techniku a vystuduje biologii. Zamiluje se a ožení se se svou studentkou Clarou McMillenovou (1898-1982). Dvacet let se věnuje studiu vosiček žlabatek. Později začne na univerzitě pořádat předmanželské kurzy věnované sexu, což jej přivede k vědeckému zkoumání sexuálního chování člověka. Se ženou a se spolupracovníky vytvoří vlastní vědecký tým. Zlepšují techniku vedení rozhovoru a lidé jim sdělují ty nejintimnější informace. Sám Kinsey se snaží i o uvolněnější sexuální atmosféru mezi členy týmu. Jeho kniha Sexuální chování muže, která vyšla 5. ledna 1948, se stala senzací. Ovšem dílo se stejnou tématikou, věnované ženám, je později vnímáno jako útok na základní americké hodnoty. Představa masturbujících matek a babiček je pro puritánské Američany nestravitelná a Kinsey přijde o mecenáše. Avšak poslední rozhovor se starou dámou zahořklému a nemocnému vědci potvrdí, že jeho práce nebyla marná. – Snímek vychází ze způsobu Kinseyho práce: odvíjí se prostřednictvím řízeného interview a je podle Condonových slov jakoby testem Kinseyho postoje k sexualitě. Tvůrce vycházel ze studia obsáhlých materiálů i z rozhovorů s lidmi, kteří Kinseyho znali. Podařilo se mu velmi choulostivé téma udržet v etických mezích a zároveň ukázat komplikovanou postavu Kinseyho i jako oběť vlastních výzkumů. Výsledkem je zajímavý, leč poněkud chladný film s výjimečnými hereckými výkony Liama Neesona a Laury Linneyové.
-kat-, Filmový přehled 2005/7


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Polopatě (2013) [TV cyklus]

06:25 - 07:15

46 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

ČT2 - Dcery a synové divočiny

06:50 - 07:45

21 minut již uběhlo
34 minut zbývá do konce

NOVA - Alvin a Chipmunkové (2015) [TV...

06:55 - 07:45

16 minut již uběhlo
34 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

07:00 - 07:30

11 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

Reklama