Zari
ohodnotit

Keby som mal pušku

Další název:
If I Had a Gun; Wenn ich ein Gewehr hätte
Žánr:
Rok:
1971
Délka:
92 minut
Premiéra v ČR:
12.11.1971
Popis / Obsah / Info k filmu Keby som mal pušku
Film, ktorý vznikol podľa literárnej predlohy Milana Ferka rozpráva o vojnových časoch z pohľadu detských hrdinov a patrí v tomto smere spolu s filmom Stanislava Barabáša Pieseň o sivom holubovi medzi najlepšie filmy slovenskej kinematografie. Na pozadí udalostí na Slovensku medzi vypuknutím Slovenského národného povstania a oslobodením sledujeme osudy malých hrdinov s ich detskými starosťami i radosťami. Stávame sa svedkami ich objavovania okolitého sveta, sexuality, komentovania ľudí a udalostí a v neposlednom rade i túžby po dospelosti, ktorú v tomto prípade paradoxne predstavuje puška. Mozaikovité rozprávanie však okrem dychtivého poznávania mladých hrdinov sprevádzajú nestále stretnutia so smrťou alebo aspoň hrozba jej zjavenia. Film Keby som mal pušku patrí do Zlatého fondu Slovenskej kinematografie a zaslúžili sa o to okrem režiséra Štefana Uhra aj kameraman Stanislav Szomolányi, hudobný skladateľ Iľja Zeljenka, strihač Max Remeň a v neposlednom rade herecké obsadenie: Marián Bernát, Josef Gráf, Emília Došeková, Ľudovít Kroner, Anton Šulík a ďalší.

Zdroj: RTVS


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Keby som mal pušku
POZOR SPOILER
  
Malý Vlado s kamarádem Viktorem jsou kluci, jak má být. Zrovna prakem rozstříleli ozdoby na plotě což majitelku značně nadzvedlo.  
Vlado má stále potíže, protože jeho kousků už je hodně. Přesto jeho strýc mluví o tom, že by potřeboval ukrýt pušku. Kluk samozřejmě souhlasí.
Vlado občas ministruje i s kamarádem Badžem. Chlapci tak sledují boj faráře a „kaplana“.  
Klukovské příhody běží jedna za druhou. Kvůli kudle si udělá kamarád obřízku, nebo si společně dělají legraci z místní dívky Maryši, která nemá všech pět pohromadě. Také partyzána potkají.  
Strýc přináší zbraň, kterou potřebuje ukrýt. Vlado si hned představuje, co by s ní udělal.  
Chlapi odjíždějí do povstání a také Badžův otec. Jeho syn si zrovna umývá v potoce intimní partie, které má začerněny za trest. 
Vladova malá sestřička Hanka onemocní a později umírá. Ani pohřeb nemá důstojný, protože je náledí.
Strýc přichází znovu a nařkne rodinu z krádeže, protože chybí dvě stě korun z peněz, které si u nich ukryl. Otec se chce kvůli této křivdě oběsit, ale Vlado jej vyruší. Hned se také přiznává, že peníze vzal on na doktora pro svou sestřičku.  
Nu, je svatba, strýc se žení za ukryté peníze. Je však přerušena střelbou.  
Vladu chytnou nacisté, když sbírá šípky do čaje a protože tam roztáčel kadidelnici, myslí si, že dává signál. Vlado je postaven ke zdi a nebýt kaplana, mohlo by to být pro něj osudné. Za to mu Vlado poví o ukryté flintě. Z té pak klučiska zkoušejí střílet v lese.
Nakonec vidí i parašutistu, černocha. Mají s ním velké plány, ale odvedou jej partyzáni.  
Strýc si přichází pro flintu, protože Rusové jsou za rohem. A skutečně se ve vesnici objeví. Pro zdejší lidi to znamená konec války.  


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Keby som mal pušku
Tragikomedie odehrávající se na sklonku druhé světové války. Jejími hlavními hrdiny jsou děti, film je však spíše určen dospělým divákům. Snem třináctiletého Vlada je mít pušku; nakonec se mu sen splní a Vlado najde svoji příležitost. Očima dětí je také viděna slovenská vesnice za války, dětskou bezelstností je měřeno nejen hrdinství, ale také zbabělost, kolaborantství, pokrytectví dospělých.

Autor/Zdroj: Bartošková Šárka/Československé filmy


Tragikomický príbeh zachytáva očami pätnásťročného dedinského chlapca udalosti na Slovensku medzi vypuknutím SNP a oslobodením.
Renáta Šmatláková Katalóg slovenských celovečerných filmov

Autor/Zdroj: Šmatláková Renáta/Katalóg slovenských celovečerných filmov


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Keby som mal dievča (1976)

 Keby som mal dievča (1976)
Keby som mal dievča n
 
Žánr: drama
Země: Československo
Režie: Štefan Uher

(pokračování)

Reklama